More

  ISTRAŽIVANJE BIRODIJA: OSAM OD DESET GRAĐANA SMATRA DA POLITIČKE STRANKE MORAJU DA SE SPREČE KORUPCIJU U SVOJIM REDOVIMA

  • Skoro 80 odsto od 1.006 ispitanika misli da partije koje se finansiraju iz budžeta moraju da imaju interne mehanizme za sprečavanje korupcije, pokazuju rezultati istraživanja BIRODIJA
  • Glasači Pokreta slobodnih građana i Srpskog patriotskog saveza  stoprocentno smatraju da je neophodna borba protiv korupcije u strankama, kao i 88,1 odsto onih koji bi glasali za Savez za Srbiju
  • Da je potrebno sprečiti korupciju u partijama misli 77,4 odsto glasača Srpske napredne stranke, a ubedljivo najmanje birača Liberalno demokratske partije(55,6 odsto)
  • Prema rezultatima istraživanja, samo dve trećine starijih od 65 godina podržavaju ovu inicijativu, a u ostalih starosnim grupama više od 80 odsto ispitanika
  • Anketirani iz istočne i južne Srbije značajno manje smatraju da je potrebno sprečiti borbu proti korupcije u strankama
  • Imajući u vidu prirodu korupcije u Srbiji i da su političke stranke njeni ključni nosioci, a što za posledicu ima enormnu apolitičnost i antipolitičnost građana i urušavanje institucija, a u kontekstu narednih izbora predlažemo Fondaciji za otvoreno društvo da u okviru okruglog stola o finansiranju  političkih aktivnosti i izbora kao temu kandiduje integritet političkih organizacija- kaže direktor BIRODIJA Zoran Gavrilović

  Osam od deset građana smatra da političke stranke koje se finansiraju iz budžeta moraju da imaju interne  mehanizme za sprečavanje korupcije -Planove integriteta, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je uradio Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

  Na pitanje da li bi podržali inicijativu BIRODI-ja da partije umaju obavezu da uspostave sopstvene mehanizme za borbu protiv korupcije unutar stranke, od 1.006 ispitanika 79,7 odsto je odgovorilo potvrdno, 10,1 odsto anketiranih smatra da to nije neophodno, a 10, 3 odsto nema stav o tome.

   Direktor BIRODI-ja, Zoran Gavrilović  kaže da su odgovori potencijalnih glasača stranaka pokazali da više od proseka podršku ovoj inicijativi daju oni koji bi glasali za Pokret slobodnih građana Srbije(PSG), Srpski patriotski  savez(SPAS), Socijalističku partiju Srbije(SPS), Građanski front, Savez za Srbiju(SZS) i Srpsku radikalnu stranku(SRS).

   -Čak 100 odsto ispitanika koji bi svoj glas dali PSG i SPAS-u misli da stranke moraju da imaju mehanizme za borbu protiv korupcije, 96,2 odsto onih koji bi glasali za SPS, a 93 odsto za Građanski front. Iznad proseka su birači SZS sa 88,1 odsto i SRS sa 81,3 odsto. Od birača koji bi glasali za SNS 77,4 odsto misli da je to dobra inicijativa, kao i 71,1 odsto glasača Demokratske stranke Srbije. Tek 55, 6 odsto birača Liberalno demokratske partije (LDP) misli da je to dobra inicijativa- rezultati su ovog istraživanja, koje je sprovedeno krajem aprila i u prvoj polovini maja ove godine.

  Istraživanje je pokazalo da ispitanici koji su stariji od 65 godina značajno manje od ostalih starosnih grupa podržavaju inicijativu da stranke postanu obveznice planova integriteta. Dok je podrška starosnih grupa ostalih preko 80 odsto, tek dve trećine ispitanika starijih od preko 65 godina bi podržalo ovu inicijativu.

  Da stranke moraju da se bore protiv korupcije unutar same partije misli 88, 4 odsto ispitanika koji su imaju srednje  obrazovanje, sa višim i visokom obrazovanje 76, 4 odsto, a značajno manje 68,1 odsto onih sa osnovnim i nižim obrazovanjem.

  Posmatrano po regionima, ispitanici koji žive u istočnoj i južnoj Srbiji značajno manje(66,1 odsto) podržavaju inicijativu za unapređenje integriteta političkih stranaka, uz napomenu da anketirani iz ovog dela Srbije u većem procentu nemaju stav o ovoj temi (21,3 odsto). U ostalim regionima podrška ovoj inicijativi je iznad proseka.

  foto: Vesna Torović

  Gavrilović kaže da će BIRODI  nastaviti da zagovara ovu inicijativu, uveren da je to  “lek za jačanje demokratije u Srbiji”.

   -Imajući u vidu prirodu korupcije u Srbiji i da su političke stranke njeni ključni nosioci, a što za posledicu ima enormnu apolitičnost i antipolitičnost građana i urušavanje institucija, a u kontekstu narednih izbora predlažemo Fondaciji za otvoreno društvo da u okviru okruglog stola o finansiranju političkih aktivnosti i izbora kao temu kandiduje integritet političkih organizacija-navodi direktor BIRODIJA.

  On dodaje da je BIRODI  spreman  da predstavi svoj model Plana integriteta.

  -Tim modelom bi se regulisale oblasti kao što su: kumulacija i sukobljavanje funkcija i interesa na nivo političkih stranaka i pri kandidovanju stranačkih kadrova na javne funkcije, jasne mehanizme napredovanja i nazadovanja u partijskoj hijerarhiji, uvođenje etičkih mehanizama kojima bi bili od stranke sankcionisani oni funkcioneri koji su ugrozili javni interes ili prekršili antikorupcijske zakone precizira Gavrilović.

  On dodaje da model predviđa i transparetnost doniranja što podrazumeva izradu donatorskih ugovora.

   -Javne nabavke i usluge na nivou partije moraju da budu nezavisno od izvora finansiranja. Proaktivna transparetnost rada političkih partija uključujući primenu principa zakona koji reguliše oblast slobodnog pristupa informacijama, sprečavanje zloupotrebe diskrecionih ovlašćenja i trgovini uticaja javnih funkcionera za potrebe rada političke stranke, obaveznost antikorupcijske edukacije, jačanje mehanizama efektivne i participativne kontrole rada javnih funkcionera od strane članova stranka kao i ostalih praksi koje jačaju  unutarstranačku demokratiju-kaže Gavrilović.


  PLANOVI INTEGRITETA-ETIČKA KOMPONENTA POLITIČKOG SISTEMA

  Direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović smatra da nije dovoljno samo unaprediti norme i institucije, već je neophodnoizgraditi i i etičku komponentu političkog sistema u Srbiji.

   -Verujemo da su planovi integriteta prvi i pravi korak ka tom cilju jer su instrumet kojim je jedino moguće političke stranke privesti svojoj svrsi, a to znači da budu reprezenti interesa svojih glasača, u skladu sa svojom ideologijom, izbornim programom, podržavajući vladavinu pravu i integritet institucija. Bez integriteta političkih stranaka donošenje i najidealnih zakona i procedura kojima se uređuju izborni proces i politički život je svojevrsno Potemkinovo selo koje služi političkim strankama i onima koji su sa njima povezani da naprave privid,  koji će ojačati kronističke strukture koje zloupotrebom javnog novca i javnih funkcija dave ono malo demokratske javnosti i prakse koja se zapatila u Srbiji-kaže Gavrilović.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi