More

  Inspekcija rada: U niškom Šinvonu radnici otpušteni po zakonu

  • Svih 233 radnika u Šinvonu je u januaru otpušteno po zakonu, pošto većini nije produžen ugovor na određeno vreme, utvrdio je inspektor rada
  • Radnici koji su otpušteni ne znaju zbog čega su bili angažovani nakratko, kao i zašto je odjednom toliko njih otpušteno
  • Opozicioni odbornik Miodrag Stanković je rekao da je otpušteno još 60 radnika u Šinvonu i 48 u Juri
  • Nezvanično, u pripremi je još 160 otkaza u kompaniji Šinvon (do kraja marta), ukupno je ostalo i ostaće ovih dana čak 450 radnika bez posla, a mnogima je ovo jedini izvor prihoda, kazao je Stanković
  • On je još jednom pozvao državu  i Grad Niš da reaguju jer je Srbija dala subvencije za svako radno mesto u tim fabrikama

  Inspektor rada je u vanrednom nadzoru u fabrici Šinvon u Nišu utvrdio da je u januaru 233 radnika ove južnokorejske firme dobilo otkaz, ali da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

  -Većini radnika nije produžen ugovor na određeno vreme, dok su neki sporazumno prekinuli radni odnos-navela je inspekcija rada.

  Radnici koji su otpušteni ne znaju zbog čega su bili angažovani nakratko, kao i zašto je odjednom toliko njih otpušteno.

  Šinvon, inače, non-stop traži nove radnike preko oglasa i video reklama u Nišu.

  Ovaj vanredni nadzor Odeljenju inspekcije rada Niš naložilo je Ministarstvo rada posle tvrdnji opozicionog odbornika Skupštine grada Niša Miodraga Stankovića da je u Šinvonu putem SMS poruka otpušteno 188 radnika.

  Stanković je, međutim, danas saopštio da je u Šinvonu otpušteno još 60 radnika, kao i 48 u Juri.

  -Nakon dramatične situacije u kompaniji Šinvon u Nišu, gde je prvobitno SMS porukama otkaz dobilo 188 radnika, dva dana nakon toga, 2. februara otpušteno je još 60 radnika u firmi Šinvon i 48 radnika u Juri- rekao je Miodrag Stanković, odbornik koalicije “ Niš, moj grad”.

  On je kazao da su mu zaposleni rekli da  je nužno da rade i vikendom, kao i da su ostvarivali prekovremeni rad u decembru i januaru.

  -Nezvanično, u pripremi je još 160 otkaza u kompaniji Šinvon (do kraja marta), ukupno je ostalo i ostaće ovih dana čak 450 radnika bez posla. Mnogima je ovo jedini izvor prihoda. Diskutabilno je i sklapanje  i raskida je ugovora na određeno vreme, na osnovu povećanog i smanjenog obima posla, tu su nejasni kriterijumi a koriste se kao osnov za zasnivanje radnog odnosa. Problem je u tome što je to matrica u pomenutim stranim kompanijama za zapošljavanje i otpuštanje radnika-ocenio je Stanković.

  On je još jednom pozvao državu  i Grad Niš da reaguju jer je Srbija dala subvencije za svako radno mesto u tim fabrikama.

  – Ministarstvo rada je u obavezi da vodi računa o položaju radnika i njihovom statusu. Odgovornost Grada je u tome da je ustupio zemljište i omogućio povoljne uslove kompanijama da rade a sa druge strane ne vidimo neophodnu toleranciju stranog partnera u ovim vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom virusa kovid 19-rekao je odbornik.

  Stanković je  pozvao sindikate da otvoreno i beskompromisno stanu ispred radnika i ukažu na način kako da odbrane njihova radnička prava i zaštite ljude od trenutne situacije koja vodi u egzistencijalnu katastrofu.

   Šinvon, ćerka firma južnokorejske Jure je pogon u Nišu otvorio 2011. godine i tada je, prema podacima Ministarstva privrede, dobio tri miliona evra podsticaja, uz obavezu da uloži osam miliona evra i zaposli 300 ljudi.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi