More

  INICIJATIVA “ NE DAVIMO BEOGRAD” ZBOG PRETNJI PODNELA KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV ŠEŠELJA I UREDNIKA “POLITIKE”

  • Protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja i urednika političke rubrike u listu „ Politika“ Bojana Bilbije Inicijativa „ Ne davimo Beograd“ podnela krivične prijave jer su pretili njihovim aktivistima gostujući na TV „ Happy“.
  • Inicijativa saopštava da je Šešelj govorio da „ treba pucati u „ žutu patku“, jasno misleći na njihove aktiviste, dok je Bilbija suflirao „ mogla bi i satarica da radi“.
  • „ Ne davimo Beograd“ navodi da ih je iznenadila pretnja urednika Bilbije koji „priziva korišćenje satarice prema aktivistima koji ukazuju na nedela vlasti”.
  • Inicijativa je do sada podnela na desetine prijava zbog pretnji, ali i zbog pokušaja otmice, fizičkih nasrtaja i praćenja njihovih članova, ali do sada niko nije odgovarao za ta krivična dela.

  foto:FB Ne davimo Beograd

  Inicijativa “Ne davimo” Beograd podnela je  krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv predsednika Srpske radikalne stranke i narodnog poslanika Vojislava Šešelja, i urednika političke rubrike u listu „Politika“, Bojana Bilbije, zbog pretnji koje su uputili aktivistima inicijative u programu uživo televizije “Happy”.

  -Gostujući u emisiji “Posle ručka”, Šešelj, inače osuđeni ratni zločinac, govorio je da treba pucati kada se vidi “žuta patka” jasno misleći na aktiviste” Ne davimo Beograd”, dok je Bilbija suflirao da bi “mogla i satarica da radi”-navode u “ Ne davimo Beograd”.

  U Inicijativi  konstatuju da su njihovi aktivisti nakon pokretanja masovnih protesta zbog rušenja Hercegovačke ulice konstantno na udaru radikala  i njihovih satelita.

  -Pretnje i pritisci uglavnom kreću od visokih funkcionera i poslanika vladajuće partije ili u ovom slučaju od jednog od njihovih najbližih saradnika iz tabora radikala. Kasnije se prenose kroz režimske tabloide i završavaju kao direktno ugrožavanje bezbednosti naših aktivista preko desničarskih ekstremista u javnom prostoru ili na društvenim mrežama-navode u “ Ne davimo Beograd”.

  Oni ističu da list “Politika ” do sada nije učestvovao u  progonu članova “ Ne davimo” Beograd”.

  -Posebno smo iznenađeni činjenicom da urednik političke rubrike “ Politike”-najstarijeg lista na Balkanu,  priziva korišćenje satarice prema aktivistima koji ukazuju na nedela vlasti. Ležernost i ton ovakvih pretnji možda najbolje govori o normalizaciji govora mržnje prema političkim neistomišljenicima koji, po njima, nisu nizašta drugo nego za odstrel. Posebno jeziv ton daje i sam naziv emisije “Posle ručka” u kojoj Blibija i Šešelj biraju metode eliminisanja aktivista inicijative-navodi Inicijativa.

  Inicijativa dodaje  da ne pristaje na ovakvu vrstu normalizacije i redovno prijavljuje sve pretnje i napade, među kojima i pozive na ubijanje, kamenovanje, nabijanje na kolac, zabadanje noževa i vezivanje žicom, pozive na silovanje, prebijanje, metak u čelo i slično.


  AKTIVISTE” NE DAVIMO BEOGRAD” POKUŠALI DA OTMU, PROGANJAJU I FIZIČKI NAPADAJU

  Inicijativa “ Ne davimo Beograd” do sada je  podnela više desetina prijava, uključujući i one za otmice, fizičke nasrtaje ili praćenja.

  -Najradikalniji potezi vlasti je pokušaj otmice Ksenije Radovanović, čiji vinovnici, uprkos reakciji policije na terenu, nisu čak ni privedeni već su nakon poziva iz vrha policije pušteni na slobodu. Radomira Lazovića su proganjale nepoznate osobe. O svemu ovome postoje policijski izveštaji, tužbe I  prijave, ali niko nikada nije odgovarao za ta krivična dela-naglašavaju u Inicijativi.

   

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi