More

  INICIJATIVA „NE DA(VI)MO BEOGRAD“ GODIŠNJICU RUŠENJA OBJEKATA U SAVAMALI OBELEŽAVA NA GRAĐANSKOM PROTESTU U NIŠU

  • Pozivamo vas da solidarno pružimo otpor na svakom koraku, pri svakom dilu, u svakom kraju ili gradu gde prepoznamo da hoće da se ugrade, da ućare, da nameste, da prevare, da otuđe, da sakriju, da prećute ili slažu, navodi se u saopštenju Inicijative, koja će organizovati besplatan prevoz za zainteresovane Beograđane
  • Za rušenje nekoliko objekata u beogradskoj četvrti Savamala ni godinu dana kasnije niko nije krivično ili politički odgovarao, niti je poznato ko je odgovoran. Predmet je u tužilaštvu  i dalje „u predistražnoj fazi“.

  foto: Ne da(vi)mo Beograd

  Incijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ saopštila je da će godišnjicu rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala „obeležiti“ u sredu 25. aprila priključenjem građanskom protestu u Nišu koji se organizuje zbog namere republičkih i gradskih vlasti da se niški Aerodrom „Konstantin Veliki“ besplatno ustupi državi.

  – Pozivamo vas da solidarno pružimo otpor na svakom koraku, pri svakom dilu, u svakom kraju ili gradu gde prepoznamo da hoće da se ugrade, da ućare, da nameste, da prevare, da otuđe, da sakriju, da prećute ili slažu, navodi se u saopštenju Inicijative.

  U njemu se dodaje da “interese građana Niša nema ko da brani, sem njih samih”.

  – Pozivamo vas da ih u tome podržimo i priključimo im se na velikom građanskom protestu- navodi Inicijativa, koja je za sve zainteresovane građane obezbedila besplatan aautobuski prevoz, koji polazi ispred Skupštine Beograda u 14 časova.

  Građanski protest u Nišu zakazan je za 18 časova na centralnom Trgu Kralja Milana, u organizaciji Inicijative „Ne damo niški aerodrom“.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će istog dana u 10 časova u Nišu “svečano otvoriti potpuno završenu” fabriku Leoni, čemu bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da prisustvuje oko  deset hiljada pristalica SNS-a. Očekuje se da će on tom prilikom govori i o “prednostima” besplatnog preuzimanja osnivačkih prava i imovine niškog aerodroma od strane države.

  Za rušenje nekoliko objekata u beogradskoj četvrti Savamala, inače, ni godinu dana kasnije niko nije krivično ili politički odgovarao, niti je poznato ko je za to odgovoran. Predmet o Savamali je u tužilaštvu i dalje „u predistražnoj fazi“.

  Objekte u Hercegovačkoj je u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine bagerima porušila grupa osoba s fantomkama na glavama, koja je pri tom uznemiravala i prolaznike, vezivala ih i oduzimala im mobilne telefone. Građani su tokom noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih je na komunalnu policiju, koja je odgovarala da to nije u njihovoj nadležnosti.

  Srušeni objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“.

  Tadašnji predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a kasnije je rekao da iza rušenja stoji gradska vlast. Ipak, on je sve vreme insistirao na tome da su objekti na tom potezu „bili nelegalni“.

  U izveštaju tadašnjeg zaštitinika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći utvrđeno je da su organi i službe grada Beograda „načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici“.

  U tom dokumentu navodi se i da je „iz vrha“ policije službenicima naređeno da u tom slučaju na postupaju, dok je načelnik Komunalne policije Nikola Ristić u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi