More

  INICIJATIVA „NE DAMO NIŠKI AERODROM“ SE OGRADILA OD NAJAVLJENOG PROTESTA OPOZICIJE

  • Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ navela je da uvažava pravo opozicije da održi svoj protest na dan održavanja sednice Skupštine grada na kojoj će se odlučivati o vlasničkom statusu aerodroma, ali da ima veliku obavezu da ne izneveri „ujedinjenje Nišlija oko ovog pitanja bez obzira na njihovo političko opredeljenje“
  • Inicijativa će na dan održavanja sednice Skupštine grada Niša organizovati skup pod nazivom  „Građanski protest- veći od vlasti, veći od opozicije“
  • Udružena niška opozicija juče je, takođe, pozvala građane na protest na dan održavanja sednice Skupštine
  • Opozicija je navela da „podržava odlučnost građanskih aktivista i organizacija u borbi protiv otimanja Niškog aerodroma“, ali da se ta borba mora voditi zajedničkim snagama i „dobiti na političkom terenu“
  • Sednica Skupštine grada na kojoj će se razgovarati o Niškom aerodromu, čije je održavanje najavljivano „posle prvomajskih praznika“, još nije zakazana

  foto: Vesna Torović

  Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ saopštila je danas da ne učestvuje u organizaciji protesta koji je predhodno takozvana Udružena niška opozicija najavila na dan održavanja sednice Skupštine grada na kojoj će se odlučivati o vlasničkom satusu Aerodroma „Konstantin Veliki“.

  Ona je navela da uvažava pravo opozicije da održi svoj protest, ali da ne želi da se „naporan rad stotine volontera i građana i javnosti u Srbiji na otkrivanju istine oko aerodroma iskoristi za dobijanje političkih poena bilo koje stranke“.

  – Inicijativa ima veliku obavezu da ne izneveri jedan od najznačajnijih rezultata dosadašnjih protesta – ujedinjenje Nišlija bez obzira na političko opredeljenje ili pak opredeljenje da ne budu simpatizeri niti jedne stranke. Na građanski protest dobrodošli su članovi i simpatizeri svih političkih stranaka u Nišu, ali bez stranačkih obeležja- navela je Incijativa, uz poruku „ne dozvolite podele“.

  U saopštenju se navodi da će Inicijativa na dan sednice Skupštine grada Niša organizovati skup pod nazivom  „Građanski protest- veći od vlasti, veći od opozicije“.

  U njemu se dodaje se da će ona blagovremeno obavestiti građane o vremenu i mestu održavanja protesta kada sednica Skupštine grada bude zakazana, kao i o „ostalim koracima koje će preduzeti u odbrani Niškog aerodroma“.

  Udružena niška opozicija juče je pozvala na “beskompromisni otpor” i protest u danu kada gradski odbornici budu odlučivali o sudbini Niškog aerodroma.

  – Režimski odbornici dobili su nalog od svog partijskog šefa kako da glasaju, a odbornici niške opozicije poručuju im da poslušaju jasan stav svojih sugrađana, jer račune polažu upravo njima. To ćemo im i staviti do znanja u gradskom parlamentu- na sednici, ali i ispred njega- na ulici, sa građanima. Odlučni smo i rešeni da ovu borbu dobijemo i da naše zajedničko i jasno „Ne otimačini“ bude početak kraja naprednjačkog režima i samovolji u Nišu- navela je opozicija.

  Ona je „slučaj niškog aerodroma“ nazvala “teškim nasrtajem korumpiranog naprednjačkog režima na Niš“. Sve to zahteva organizovani zajednički odgovor Nišlija, navodi se, uz ocenu da se “bitka protiv poklanjanja aerodroma” mora dobiti i na “političkom terenu”.

  – Podržavamo odlučnost građanskih aktivista i organizacija u borbi protiv otimanja niškog aerodroma, kao i hrabre pojedince koji su u javnosti iznosili istinu potkrepljenu stručnim analizama. Pozdravljamo i stav da je političko delovanje jedino koje može dati rezultate u očuvanju interesa građana i u sprovođenju reformi sistema do dna urušenog od strane naprednjačke vlasti. Zato je važno da borbu- zajedničkim snagama, na svim frontovima i sa našim sugrađanima, nastavimo na terenu na kojem je možemo i dobiti, političkom-  naglasila je opozicija.

  Saopštenje je potpisalo deset opozicionih stranaka i pokreta- Demokratska stranka, Dosta je bilo, Dveri, Levica Srbije, Narodna stranka, Niška inicijativa, Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Socijaldemokratska stranka.

  Sednica Skupštine grada na kojoj će se razgovarati o vlasničkom statusu aerodroma još nije zakazana. Predhodno je nezvanično najavljeno da će biti održana „posle prvomajskih praznika“.

  Gradsko veće Niša je, inače, 30. marta jednoglasno donelo odluku o besplatnom ustupanju osnivačkih prava, kompletne imovine, sertifikata i licenci Niškog aerodroma  Republici, na preporuku Vlade Srbije.

  Odluka je izazvala građanske proteste, kao i javne sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodromom kako bi ograničila njegov razvoj zbog koncesije francuskoj kompaniji Vansi erport za beogradski aerodrom.

  Nakon više suprotstavljenih izjava, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić „priznali“ su da je u koncesionom ugovoru predviđeno da niški i drugi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok beogradski aerodrom ne dostigne 12 miliona putnika.

  Inicijativa „Ne damo Niški aerodrom“ pokrenula je zbog ovakvog ugovornog ograničenja za niški i druge aerodrome u Srbiji postupak pred Direkcijom za zaštitu konkurencije Komisije Evropske unije u Briselu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi