More

  INICIJATIVA “ NE DAMO NIŠKI AERODROM” PODNOSI KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV ČLANOVA GRADSKOG VEĆA NIŠA ZBOG ODLUKE O POKLANJANJU AERODROMA DRŽAVI

  • Postoji sumnja da u  odluci Gradskog veća o ustupanju osnivačkih i vlasničkih prava Aerodroma “ Konstantin Veliki” ima elemenata krivičnih dela, saopštila je Inicijativa “Ne damo niški aerodrom”
  • Gradsko veće nije poštovalo obavezne procedure prilikom usvajanja odluka o besplatnom ustupanju Niškog aerodroma i o smeni direktora aerodroma Vladice Đurđanovića,rekao je Rastislav Dinić, član Inicijative
  • Skupština Niša zbog tromesečne blokade, koja je usledila izbog neodgovornosti, neznanja i nefunkcionalnosti lokalnih vlasti, ne usvaja vrlo važne odluke za Grad, rekao je Mladen Jovanović iz Inicijative
  • Još nema zvanične potvrde da je sednica Skupštine zakazana za 22. jun ili bilo koji datum
  • Inicijativa poziva građane da prate najave preko društvenih mreža i medija i budu spremni da dođu na protest na dan održavanja sednice
  • Ako Skupština grada ne bude zasedala do 23. juna, u  Nišu će biti uvedena prinudna uprava

  Inicijativa “ Ne damo niški aerodrom” podneće narednih dana krivične prijave protiv  članova Gradskog veća Niša  jer postoji sumnja  da u njihovoj odluci o besplatnom ustupanju osnivačkih i vlasničkih prava Aerodroma “ Konstantin Veliki” ima elemenata krivičnih dela, saopšeno je danas.

  foto: Vesna Torović

  -Naši pravni savetnici su nam predočili da  Gradsko veće nije ispoštovalo obavezne procedure prilikom usvajanja odluka o poklanjanju Niškog aerodroma i smeni aktuelnog direktora aerodroma Vladice Đurđanovića-rekao je Rastislav Dinić, član Inicijative.

  On nije želeo preciznije da obrazloži koje procedure nisu poštovane, rekavši da će “ javnost uskoro biti obaveštena o detaljima  podnošenja krivičnih prijava”.

  foto: Vesna Torović

  -Pošto vlast u Nišu još uvek ne zna datum kada će se sednica Skupštine grada održati, jer verovatno nije stiglo jasno naređenje iz Beograda šta treba uraditi povodom Niškog aerodroma,  pozivamo sve Nišlije da prate najave preko društvenih mreža i medija i budu spremni da dođu na protest na dan održavanja sednice-kazao je Mladen Jovanović.

  On je podsetio da je Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“  zakazala proteste tokom čitave ove sedmice.

  Članovi Inicijative su danas organizovali akciju “ Opomena pred isključenje” ispred Skupštine grada.

  Predsedniku niškog parlamenta Radetu Rajkoviću i ostalim čelnicima Niša simbolično su pokazali “ žute kartone” jer sednicu Skupštine grada na kojoj će odbornici odlučivati o Niškom aerodromu.

  Jovanović je precizirao da je Skupština Niša zbog tromesečne blokade, koja je usledila izbog neodgovornosti, neznanja i nefunkcionalnost lokalnih vlast, ne usvaja neke vrlo važne odluke za Grad.

  -Tri meseca  traju  pritisci na odbornike da glasaju kako Beograd nalaže. Proteklih dana smo u medijima mogli čuti od gradonačelnika Darka Bulatovića  da imaju većinu od 47 odbornika za poklanjanje aerodroma, a juče da je 40 odbornika bilo prinuđeno da potpiše da će glasati kako im  Beograd nalaže-kazao je on.

  Sednica Skupštine grada Niša, na kojoj će jedna od tački dnevnog reda biti i odluka o besplatnom ustupanju osnivačkih i vlasničkih prava Aerodroma „ Konstantin Veliki“ trebalo bi da bude  održana  22. juna, ali još nema zvanične potvrde da je sednica zakazana za taj ili bilo koji datum.

  Inače, to je samo dan pre nego što će u Nišu potencijalno biti uvedena prinudna uprava jer je poslednja sednica Skupštine grada održana 23. marta, a po Zakonu o lokalnoj samoupravi sednica se mora održati u roku od 90 dana.

  Na preporuku Vlade Srbije Gradsko veće je 30. marta usvojilo odluku da se državi besplatno ustupe osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence Niškog aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika.

  Građanski protesti u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo niški aerodrom“počeli su odmah posle usvajanja te odluke.

  Na protestima je izražena sumnja da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodrom kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika u korist koncesionara Beogradskog aerodroma, francuske kompanije Vansi erport.


  CRVENI KARTON ZA ODBORNIKE KOJI POKLONE NIŠKI AERODROM

  -Crveni karton  čeka predsednika  niškog parlamenta i odbornike na dan sednice, ukoliko i pomisle da poklone aerodrom. Vlast koja misli da može da pokloni Niški aerodrom ne sme da opstane-rekao je Mladen Jovanović.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi