More

  INICIJATIVA „NE DAMO NIŠKI AERODROM“: ODLUKA SKUPŠTINE NE PROIZVODI PRAVNO DEJSTVO

  • Zbog neregularne odluke Skupštine grada da Niški aerodrom bude besplatno ustupljen državi vlast će se tek suočiti sa gomilom pravnih problema, tvrdi Inicijativa
  • Ona priprema tužbu Upravnom sudu zbog propusta prilikom zakazivanja i vođenja sednice Skupštine grada
  • Bojimo se da Republika neće preuzeti obaveze od Grada i da će nam uzeti aerodrom i ostaviti nas u dugovima za aerodromsko i drugo zemljište koje Grad treba da isplati Ministarstvu odbrane u iznosu od oko 60 miliona evra, kažu u Inicijativi
  • Gradski zvaničnici će „verovatno držati u tajnosti datum i sadržaj“ ugovora o besplatnom ustpanju Aerodroma državi, koji će biti zaključen između  Grada i Vlade, kako ne bi izazvali dodatnu negativnu reakciju javnosti

  foto: Vesna Torović

  Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ ocenila  je danas da odluka Skupštine grada Niša da Aerodrom „Konstantin Veliki“ bude besplatno ustupljen državi „nije regularna“ i da „ne proizvodi pravno dejstvo“, a da će se vlast zbog takve odluke tek suočiti sa „gomilom pravnih problema“.

  Inicijativa je ponovila da priprema tužbu Upravnom sudu zbog propusta prilikom zakazivanja i vođenja te sednice Skupštine grada.

  – Mnogi postupci koje vlast planira su pravno gotovo nemogući. Žurba kojom je aerodrom otet će nas tek koštati, i Grad i Republiku- navela je ona u saopštenju.

  Inicijativa je podsetila da se u zaključku Vlade Srbije, kojim se preporučuje besplatno ustupanje Niškog aerodroma državi, preporučuje da Grad  izvrši specifikaciju svojih obaveza u vezi sa Aerodromom „koje bi Republika Srbija eventualno preuzela po prenosu prava svojine“.

  – Bojimo se da republika neće preuzeti obaveze od grada i da će nam uzeti aerodrom i ostaviti nas u dugovima za zemljišta koja su ranije preneta na grad- navela je Inicijativa, podsećajući da su republički i gradski zvaničnici navodili da Grad ima obavezu da do 2020. godine isplati Ministarstvu odbrane 157 hektara aerodromskog i drugog zemljišta čija je vrednost oko 60 miliona evra.

  U saopštenju se navodi i da će gradonačelnik Niša Darko Bulatović morati da potpiše ugovor sa Vladom o prenosu osnivačkih prava i imovine, dok će prenos sertifikata na „novog operatera“ biti u nadležnosti direktora Aerodroma. Javnost  još ne zna ko će biti „novi operater“  jer to nije  definisano ni u jednom dokumentu.

  – Gradski zvaničnici će verovatno držati u tajnosti datum i sadržaj tog ugovora kako ne bi izazvali dodatnu negativnu reakciju javnosti- navela je Inicijativa, koja će „pratiti dalje poklanjanje, jer još nije gotovo“.

  Inicijativa je još jednom izrazila sumnju da država planira gušenje razvoja Niškog aerodroma jer je to u interesu koncesionara beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“, francuske kompanije Vansi erport, zbog kojeg se „protivzakonito ograničava konkurencija i promoviše monopol“.

  Ona je podsetila da je predlog Gradskog veća o poklanjanju Niškog aerodroma usvojen samo šest dana nakon potpisivanja ugovora o koncesiji za Beogradski aerodrom.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u januaru ove godine najavljivao ograničavanje razvoja Niškog aerodroma koji navodno “uzima putnike” Beogradskom.

  Pomoćnik ministarke saobraćaja Zoran Ilić je kasnije precizirao da u još uvek neobjavljenom koncesionom ugovoru za Aerodrom „Nikola Tesla“ postoji i klauzula o ograničavanju broja putnika koji lete sa Niškog aerodrom.

  Inicijativa je podsetila i da Vansi erport ima udelau koncesiji za prištinski aerodrom “Adem Jašari”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi