More

  INICIJATIVA “ NE DAMO NIŠKI AERODROM”: NELEGITIMNU SEDNICU SKUPŠTINE ”OBORIĆEMO” NA SUDU

  • Više stotina građana protestvovalo je danas ispred Skupštine grada dok su odbornici odlučivali o sudbini Aerodroma “ Konstantin Veliki”.
  • Predstavnik Inicijative “ Ne damo niški aerodrom” Miloš Bošković ocenio je da zbog nepravilnosti u organizaciji sednice Skupština gubi legitimitet i poverenje građana.
  • Mladen Jovanović iz Inicijative je naglasio da će ona podneti krivične prijave protiv svih koji učestvuju u predaji Niškog aerodroma državi jer u postupanju vlasti ima elemenata krivičnog dela.
  • Ovo ne može biti nastavak sednice koja je bila zakazana za 10.april jer je zakonski rok za nastavak neke sednice 15 dana, a od tada je prošlo dva i po meseca, rekao je Jovanović
  • Predsednik Skupštine Rade Rajković odbio je da dozvoli da predstavnik Inicijative Jovanović prisustvuje sednici i obrati se odbornicima

  Više stotina građana protestvovalo je danas ispred Skupštine grada neposredno nakon što je počela sednica na kojoj odbornici odlučuju o  besplatnom ustupanju imovine, udela i osnivačkih prava aerodroma „Konstantin Veliki“ državi.

  Predstavnik Inicijative “ Ne damo niški aerodrom” Miloš Bošković rekao je okupljenim građanima da postoje velike nepravilnosti u organizaciji ovog zasedanja Skupštine grada i da će Inicijativa na sudu “ oboriti” današnju sednicu.

  -Ovakvim potezom Skupština gubi legitimitet i naše poverenje i zbog toga ćemo im okrenuti ledja- kazao je  Bošković i pozvao okupljene građane da na kratko okrenu leđa zgradi Skupštine.

  Predstavnik Inicijative i predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović precizirao je da je predsednik Skupštine Niša Rade Rajković počinio niz proceduralnih nepravilnosti u organizaciji ove sednice.

  -Ovo ne može biti nastavak sednice koja je bila zakazana za 10.april jer je zakonski rok za nastavak neke sednice 15 dana, a od tada je prošlo  dva i po meseca-rekao je on.

  Jovanović je naglasio  da će Inicijativa podneti krivične prijave protiv svih onih koji učestvuju u predaji Niškog aerodroma državi jer u postupanju vlasti ima elemenata krivičnog dela.

  -Republika ništa nije potpisala, grad nema nikakve garancije za aerodrom, a tamo radi 120 naših sugrađana, dok je posredno u gradu otvoreno 5.000 radnih mesta- rekao je Jovanović.

  On je dodao da su građani spremili „srebrnjake“ za odbornike koji glasaju za poklanjanje aerodroma.

  -Odbornici, šta su vam obećali za otimanje aerodroma, šta su „srebrnjaci“ koje su vam obećali?- zapitao je Jovanović i pozvao odbornike da spreče „ovaj sramotni čin“ koji čini vlast.

  Predstavnik Inicijative i član Udruženog pokreta slobodnih stanara Rastislav Dinić  konstatovao je da  su čelnici Niša  dobili naređenje iz Beograda, koje moraju da ispune.

  -Ispunjavajući to naređenje oni čine  izdaju aeorodroma i građana Niša. Snosiće moralnu, pravnu i političku odgovornost-poručio je Dinić.

  Tatjana Nikolić iz Centra za devojke rekla je “Niški aerodrom nije ni Vučićev, nekog ministra ili odbornika već je svojina građana Niša”.

  -Odbornici ne mogu da poklone nešto što nije njihovo, već mogu samo da poklone svoje sopstvene stanove i kuće-kazala je ona.

  Građani su sve vreme zviždali pištaljkama i skandirali „lopovi, lopovi“,” ne damo niški aerodrom”, “Darko, lopove”….

  Nosili su transparente sa natpisima  „ne damo naš aerodrom“, „kap u prepunoj čaši“, “ dosta je”  i „gradjanski protest veći od vlasti, veći od opozicije“.

  Po okončanju protesta nekoliko predstavnika Inicijative došlo je ispred sale Skupštine grada u kojoj se održavala sednica, u nameri da njihov predstavnik Mladen Jovanović uđe na sednicu i obrati se odbornicima.

  Predsednik Skupštine Rajković je odbacio takav predlog.

  Šef odborničke grupe SNS-a Zoran Perišić je zatražio od Rajkovića  da “spreči da uđu i ometaju rad neki ljudi iz nevladinih organizacija, za koje ne znamo koga predstavljaju” i upitao: “Da li je to anarhija?”.

  Sekretarka Skupštine grada Ružica Đorđević je potom upozorila predstavnike Inicijative koji su mirno stajali ispred sale da “ne vrše pritisak na odbornike”, koji se “osećaju ugroženima”. Kada su je oni upitali kakav pritisak oni vrše, Đorđević je odgovorila: “Moralni”.


  ODBAČEN PREDLOG DA SE O AERODROMU NE RASPRAVLJA

  Na početku skupštinskog zasedanja odbornici vladajuće većine koju predvodi SNS odbacili su predlog opozicije da se promena vlasnički status Aerodroma skine sa dnevnog reda . Oni su odbacili da se u dnevni red sednice, uvrsti opozicioni predlog o raspisivanju referenduma o ovom pitanju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi