More

  In memoriam: Vesna Crnogorac, doktor nauka i nevladina aktivistkinja, preminula u Nišu

  Vesna Crnogorac, doktor informaciono – komunikacionih nauka, umrla je u 62. godini života 21. avgusta u Nišu.

  Završila doktorske  studije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti) te odbranila disertaciju na temu prava javnosti na pristup informacijama. Diplomirala na Pravnom fakultetu u Nišu, radila kao direktor Narodne biblioteke u Gadžinom Hanu i sekretar Bibliotekarskog društva Srbije u Beogradu.

  Bila je članica Lokalnog antokoruocijskog foruma Niš od novembra 2013. godine do maja 2016. godine. Od novembra 2015. do maja 2016. godine bila zamenica koordinatora LAF-a.

  Jedan od osnivača i upravnik Centra za integritet Niš (udruženje građana, osnovano 2017.)

  Crnogorac je bila članica je svetskog IFLA / FAIFE Komiteta za intelektualne slobode (2013 – 2017), predsednik Komisije za slobodan pristup informacijama i intelektualne slobode BDS i Komisije za izradu Etičkog kodeksa bibliotekara.

  Bila je predsednica Upravnog odbora Narodne biblioteke “Stevan Sremac“ u Nišu.

  Bila je stipendista nemačke vlade za učenje nemačkog jezika u Berlinu i stručno je boravala u Holandiji (poseta bibliotekama).

  Dobitnica je Povelje Lokalnog antikorupcijskog foruma grada Niša za doprinos borbi protiv korupcije, nagrade  “Zapis“ Bibliotekarskog društva Srbije za izuzetne rezultate na razvoju i unapređenju bibliotečko – informacione delatnosti, povelje zahvalnosti Bibliotekarskog društva Srbije za uspešno sprovođenje međunarodnog projekta o Transparentnosti, dobrom upravljanju i slobodi od korupcije i Priznanja BDS za doprinos proučavanju i razvoju bibliotekarstva u Srbiji.

  Bila je koautorka kniige „Građani Niša protiv korupcije“, koja je izdata 2020. godine iz podršku nevladine organizacije CRTA.

  Bila je jedan od kolumnista Medijske kutije.

  Crnogorac će biti sahranjena danas u 13 časova na groblju u Pasi Poljani.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi