More

  IMA LI ODGOVORNIH ZBOG SKRIVANJA EPIDEMIJE HEPATITISA C ?

  • Na Odeljenju za hemodijalizu Klinike za nefrologiju u Nišu epidemija hepatitisa C proglašena je još 27. juna ove godine, ali je javnost obaveštena tek četiri meseca kasnije.
  • Od 270 pacijenata na hemodijalozi od hepatitisa C je obolelo 25 pacijenata,
  • Advokat Boško Ristić kaže da pacijent koji se zarazio u medicinskoj ustanovi može da traži odgovornost nadležnih i naknadu štete.
  • Ukoliko je neki od 25 pacijenata zaražen hepatitisom C Klinici za nefrologiju a prethodno nije upozoren na rizik, ima pravo da zahteva da nadležni odgovaraju, kaže on.
  • Pacijenti koji su na hemodijalizi kažu da su ih „ sestre upozorile na hepatitis C“ i dodaju da nisu primetili pojačane mere zaštite na klinici.
  • Čelnici Kliničkog centra Niš obrazložili su da javnost nije obaveštena o epidemiji jer se „ovaj virus prenosi putem krvi, a ne kapljično kao što se prenosi grip“.
  • Oni su saopštili da niko od zaraženih hepatitisom C nije životno ugrožen.

  foto: Vesna Torović

  Nadležni u Kliničkom centru u Nišu moraju da snose odgovornost ukoliko je neki od 25 pacijenata zaražen hepatitisom C zbog propusta medicinskog osoblja, smatra advokat Boško Ristić.

  Na Odeljenju za hemodijalizu Klinike za nefrologiju u Nišu epidemija hepatitisom C je proglašena još 27. juna ove godine, ali je javnost tek sada,odnosno četiri meseca kasnije obaveštena o tome jer su mediji zatražili informaciju koju su dobili iz nezvaničnih izvora.

  Inače, od kraja juna do sada na Klinicii za nefrologiju od hepatitisa C je obolelo 25 pacijenata od ukupno 270 ljudi koji su na hemodijalizi.

  -Ako pacijent nije upozoren na rizik od zaraze a oboleo je, može tražiti i odgovornost nadležnih i naknadu štete-kaže Ristić.

  On dodaje da javna institucija ne sme sakrivati informacije od javnog značaja od građana, pogotovu kada su u pitanju informacije o zdravlju.

  -Moguće je da je u ovom slučaju povređeno ustavno pravo građana na obaveštenost, kao i pravo na zaštitu života i zdravlja, ukoliko su oni u ovom slučaju bili ugroženi. Svaki pacijent, takođe, ima pravo izbora u lečenju, kojem mora da prethodi saopštavanje pravih informacija, kako bi mogao da donese odluku- kaže Ristić, ograđujući se  da govori načelno, pošto nema sve informacije o slučaju.

  Advokat smatra da instituti javnog zdravlja treba da vode računa i o tome da javnost i pacijenti budu na adekvatan način obavešteni o epidemijama i drugim situacijama od javnog značaja.

  – Sada je važno razjasniti ceo slučaj, i sve saopštiti pacijentima i javnosti. Neophodno je utvrditi uzrok zaraze, kada su uočeni prvi slučajevi a kada proglašena epidemija, da li je svaki pacijent upozoren na mogućnost infekcije i dao pristanak na takav rizik, da li su pacijenti koji su oboljevali od trenutka uočavanja prvih slučajeva do danas bili na vreme upozoreni na takav rizik… Odgovori na ova pitanja takođe mogu dovesti do traženja odgovornosti nadležnih- kaže Ristić, koji je inače bio i predsednik Upravnog odbora KC-a.

  Neki od pacijenata koji su na hemodijalizi ispričali su da su ih  „sestre upozorile da se               pojavio hepatitis C“.

  -O tome šuškalo i par meseci pre proglašenja epidemije. Na klinici  se govorilo da je reč      „o blažem obliku“.Nismo  primetili pojačane mere zaštite kod osoblja-rekli su pacijenti koji su insistirali na anonimnosti.

  Ipak, niko od naših sagovornika „ne veruje da će neko odlučiti na tužbu, jer oni uglavnom na to odeljenje „dolaze godinama“, i nemaju alternativu u lečenju.

  Čelnici Kliničkog centra Niš  i Klinike za nefrologiju na vanrednoj konferenciji za novinare, održanoj u ponedeljak, kazali su da javnost nije obaveštena o epidemiji jer se „ovaj virus prenosi putem krvi, a ne kapljično kao što se prenosi grip“.

  -Nije potrebno oblepiti zdravstvenu ustanovu takvim upozorenjem i obaveštavati javnost kao kod gripa. Do sada je obolelo 25 od ukupno 270 pacijenata, što je manje od deset odsto, koliko po svetskim standardima „iznosi uobičajeni rizik oboljevanja od krvno-prenosivih infekcija među pacijentima na dijalizi-rekao je zamenik direktora Kliničkog centra Niš Goran Stanojević i dodao da se uzrok epidemije „još uvek utvrđuje“.

  Pacijenti oboleli od hepatitisa C, kao i medicinsko osoblje koje im je davalo terapiju, odvojeni su od ostalih, a sala broj tri u kojoj su dijalizu primali svi zaraženi pacijenti zatvorena je.


  OBOLELI PACIJENTI NISU ŽIVOTNO UGROŽENI

  Čelnici Kliničkog centra su saopštili da „nijedan od obolelih pacijenata nije životno ugrožen“.

   -Epidemija je „na zalasku“ jer inkubacioni period iznosi 45 dana, a poslednji  novooboleli pacijent prijavljen je pre mesec i po dana. Prvi oboleli otkriven je nakon rutinske laboratorijske kontrole, koje se kod pacijenata koji su na hroničnom programu dijalize uobičajeno rade na svaka tri meseca-rekli su oni.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi