More

  Ikodinović: U svim školama u Srbiji ima samo 80 fukcionalnih sala za fizičko vaspitanje

  • Neprihvatljivo je da u svim školama u Srbiji postoji samo 80 funkcionalnih sala za fizičko vaspitanje, rekao je Danilo Ikodinović, predsednik Odbora za sport Narodne stranke
  • On je ocenio da je to poražavajući podatak, posebno jer pretpostavljam da je više od polovine u  Beogradu
  • Ikodinović je kazao da masovnost sporta donosi zdravu naciju, te da je neophodno da sport kreće od dece.
  • Od bivših sportista protiv režima smo ustali samo fudbaler Ognjen Koroman i ja niko više, konstatovao je Ikodinović

  Danilo Ikodinović, predsednik Odbora za sport Narodne stranke izjavio je večeras u Nišu da u svim školama u Srbiji “ postoji samo 80 funkcionalnih sala za fizičko vaspitanje, što je, kako je kazao, veoma loše i da je takva situacija neprihvatljiva”

  -To je poražavajući podatak, posebno jer pretpostavljam da je više od polovine u  Beogradu. Za ozdraljene čitavog društva polazna tačka je omasovljenje školskog sporta i razvoj infrastrukture. Osim što imamo talentovanu decu, sve ostalo je sporno kada se govori o sportu i na nacionalnom i na lokalnom nivou. Ne možemo očekivati u budućnosti vrhunske rezultate, ukoliko ne ulažemo u decu -ocenio je Ikodinović na tribini “ Plan za niški sport”.

  On je dodao da masovnost sporta donosi zdravu naciju, te da je neophodno da sport kreće od dece.

  -Još u vrtićima treba deca da se uvode u sferu sporta, da im se objasni šta je to sport, da razvijaju motoriku. Zatim u osnovnim školama vratiti časove fizičkog vaspitanja stručnim ljudima, koji su školovani za to, a ne da te časove vode učitelji i učiteljice, kojima fizičko vaspitanje nije uža specijalnost. Najveći problem je od prvog do četvrtog razreda. Zar je toliko teško zaposliti školovanog nastavnika za časove fizičkog vaspitanja? –upitao je Ikodinović.

  Foto. m. k.

  Predsednik Odbora za sport je ukazao i na značaj sistematskih pregleda dece, koji se , kako kaže, moraju odgovornije i češće sprovoditi, kako bi se na pravi način pratio razvoj školske dece.

  -Oni se verovatno sprovode, ali ne na način kako bi to trebalo. Ukoliko ne pratimo ozbiljno rezultate sistematskih pregleda, nećemo znati na čemu treba više raditi kod dece- upozorio je on.

  Milan Milenković i Đorđe Stanković, predstavnici Narodne stranke iz Niša ocenili su da je diskutabilna  raspodela sredstava sportskim klubovima, nenamensko trošenje para namenjeno pojedinim klubovima u Srbiji, dok su ostali gotovo prepušteni sami sebi”.


  Vrhunski sportisti neće da izađu iz svoje zone konfora

  Na pitanje Medijske kutije zašto vrhunski sportisti ne žele javno da govore o katastrofalnom stanju u sportu, Ikodinović je odgovorio da je to pre svega “zato što niko neće da izađe iz svoje zone konfora”

  – Nijedan aktivni sportista neće da se konfrontira ni sa kim. Ako kaže nešto, automatski se konfrontira sa nekim, donosi loše svom savezu, ovde je sve to usko povezano. Zašto neki vrhunski sportista ili trener nije prošle godine na julskim protestima rekao “ alo ljudi, nemojte tući ljude bez razloga”-upitao je on.

  Ko je od bivših sportista ustao protiv režima, nastavio je Ikodinović, samo fudbaler Ognjen Koroman i ja niko više.

  On je podsetio da je 2000. godine fudbaler Savo Milošević bio aktivno uključen u borbu protiv tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

  -Tada je bila drugačija atmosfera. Bilo je dogorelo, kad i ovaj bude zreo da padne uključiće  se neko do sportista-zaključio je Ikodinović.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi