More

  IAKO JE DVOJE LJUDI UMRLO OD GRIPA, U NIŠU NIJE PROGLAŠENA EPIDEMIJA

  • Od gripa preminulo dvoje ljudi, a još osmoro ima najozbiljnije komplikacije, ali u Nišu nije proglašena epidemija gripa jer “nije postignut epidemiološki prag obolelih od gripa ”
  • Šefica Odseka za respiratorne zarazne bolesti dr Marina Kostić rekla je za “ Medijsku kutiju” da je od početka ove godine u Nišavskom i Topličkom okrugu prijavljeno 126 obolelih od gripa
  • To je mali broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika ova dva okruga, tako da Ministarstvo zdravlja nije moglo da proglasi epidemiju gripa u Nišu-objasnila je dr Kostić
  • Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović rekao je da je osmoro zaraženih gripom hospitalizovano na Infektivnoj klinici, od kojih je četvoro potpuno izolovano i na aparatima za disanje -rekao je Radovanović
  • Nevena M.(26) i penzionisani profesor(72)  preminuli su tokom proteklog vikenda od komplikacija dobijenih od virusa gripa
  • Nevenin mladić optužuje lekare Hitne pomoći da je nisu na vreme uputili kod pulmologa, ali direktor tvrdi da je posle prvog dolaska u Hitnu devojka morala da se javi svom izabranom lekaru
  foto: Vesna Torović

  Epidemija gripa AH1N1 nije zvanično proglašena u Nišu, iako je od ove teške zarazne bolesti tokom proteklog vikenda  dvoje ljudi  preminulo je na Infektivnoj klinici, a još osmoro pacijenata sa najozbiljnijim komplikacijama se leči na ovoj klinici.

  Šefica Odseka za respiratorne zarazne bolesti, operativnu evidenciju i epidemiološku biostatistiku u Institutu za javno zdravlje u Nišu, dr Marina Kostić rekla je za “ Medijsku kutiju” da epidemija nije mogla da bude proglašena jer nije postignut epidemiološki prag obolelih od gripa u Nišu.

  -Od početka ove godine dobili smo prijave za 126 pacijenata obolelih od gripa u Nišavskom i Topličkom okrugu. Taj podatak smo  prosledili Institutu za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut, ali je to mali broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika ova dva okruga, tako da Ministarstvo zdravlja nije moglo da proglasi epidemiju gripa u Nišu-objasnila je dr Kostić.

  Ona je dodala da je kod ovih pacijenata potvrđeno da su inficirani virusom gripa AH1N1, dok je znatno veći broj pacijenata koji su oboleli od virusnih infekcija gornjih disajnih puteva sličnih gripu.

  -Oboleli pacijenti nisu bili vakcinisani protiv gripa. Inače, u Nišavskom okrugu gotovo svi zaraženi gripom su u uzrastu od 30 do 64 godine, dakle radno akrivno stanovništvo. U Topličkom okrugu su većinom obolela deca od pet do 14 godina-kazala je dr Kostić.

  Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović rekao je  da se u toj zdravstvenoj ustanovi leči 25 pacijenata sa najozbiljnijim komplikacijama izazvanih gripom.

  -Osmoro pacijenata je na Infektivnoj klinici, a četvoro je potpuno izolovano i na aparatima za disanje, ali je njihovo stanje stabilno -rekao je Radovanović.

  On je kazao da je i da nije reč samo o pacijentima iz Niša već sa područja čitavog juga Srbije 

  -Godišnje zbog komplikacija izazvanih gripom u našoj zemlji umre od pet do 38 pacijenata. Stanje je uvek ozbiljno za ljude sa hroničnim bolestima, ali grip kao vrlo nezgodno oboljenje može da odnese i živote mladih ljudi- kazao je Radovanović.

  Prema podacima Instituta Batut, u Srbiji je tokom ove zimske sezone bilo registrovano oko 60.000 obolelih od gripa.


  DEVOJKA I PROFESOR U PENZIJI UMRLI OD GRIPA

  Nevena M. (26) i penzionisani profesor geografije (72) iz Niša umrli su u toku proteklog vikenda od teških zdravstvenih komplikacija koje je izazvao virus gripa.

  Nevena M. je pre oboljevanja od gripa bila je potpuno zdrava, ali je primljena na Infektivnu kliniku zbog upale oba plućna krila i bila je priključena na aparate za disanje. Preminula je u noći između subote i nedelje kad su otkazali  bubrezi.

  Momak preminule devojke optužio je lekare Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu da su napravili propust u Neveninom lečenju.

  -Tri puta smo dolazili u Hitnu pomoć jer joj je bilo loše i nije mogla da diše.Tek nakon četvrtog dolaska su je uputili na pulmologiju, ali tada je bilo kasno jer  se Neveni stanje već pogoršalo-rekao je on.

  Međutim, direktor Zavoda Slavoljub Živadinović kazao je da su lekari ove ustanove postupali stručno i po propisima.

  -Pacijentkinja je posle prvog dolaska trebalo da se sutradan javi svom izabranom lekaru, a ne da nastavi da narednih dana dolazi u Hitnu pomoć-rekao je Živadinović.

  Profesor u penziji, koji je umro u nedelju, bio je narušenog zdravlja zbog hronične bolesti.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi