More

  I broj i stanje gradskih lokala u Nišu- nepoznanica

  • Udruženje građana Pravo na pravo započelo je niz akcija koje bi između ostalog trebalo da obezbede izradu evidencije lokala u gradskom vlasništvu, informišu građane i animiraju gradsku vlast da tim prostorom ubuduće „domaćinski“ upravlja
  • Golim okom je vidljivo da su brojni lokali neiskorišćeni, ruinirani i zapušteni, umesto da ovakvo gradsko bogatstvo bude stavljeno u funkciju i aktivirano na korist Grada i građana, kaže Vesna Torović, koordinatorka projekta “Lokalni lokali- Grad Niš”
  • DRI je u kontrolama načina trošenja budžeta Grada Niša za 2010, 2014. i 2018. godinu konstatovala da ne postoji sveobuhvatna evidencija o stanju i promenama poslovnih prostora u vlasništvu Grada, podseća Olivera Sašek Radulović, predsednica UO PnP
  • Projekat podržava Fondacija za otvoreno društvo
  foto:ilustracija

  Udruženje građana Pravo na pravo započelo je niz akcija koje bi između ostalog trebalo da obezbede izradu evidencije lokala u gradskom vlasništvu, kao i da animiraju gradsku vlast da tim prostorom ubuduće „domaćinski“ upravlja.

  U udruženju kažu da nije poznato da li Grad Niš ima kompletnu evidenciju svog poslovnog prostora, ali da je golim okom vidljivo da su brojni lokali neiskorišćeni, ruinirani i zapušteni.

  – Reč je o gradskoj imovini, odnosno imovini svih nas kao građana i poreskih obveznika, koja, prema dostupnim podacima, ima značajnu vrednost. Mi ne znamo šta sve posedujemo, kao ni da li Grad ima kompletnu, urednu i ažuriranu bazu podataka o svom poslovnom prostoru- kaže Vesna Torović, koordinatorka projekta „Lokalni lokali- Grad Niš“, u okviru kojeg Pravo na pravo planira da ovakvu situaciju promeni na bolje.

  Ona precizira da javnost nije upoznata sa brojem, kvadraturom i tržišnom vrednošću lokala koji su uknjiženi kao gradska imovina, kao ni sa njihovim stanjem, opterećenošću dugovima ili eventualnim ulaskom u postupak restitucije.

  – Prema dostupnim podacima, u Nišu, nažalost, postoji prilično nedomaćinski odnos prema javnoj svojini, a pritom i prilična pasivnost građana prema takvoj situaciji. Nezvanično se zna da se zbog siromašnog gradskog budžeta, kao i nedovoljne brige lokalnih vlasti, većina lokala, od kojih su mnogi u centru grada, nalazi u lošem stanju, prazna i opterećena dugovima. Ovakvo gradsko bogatstvo predstavlja ruglo, umesto da bude aktivirano, na korist Grada i građana- kaže Torović.

  Olivera Sašek Radulović, predsednica Upravnog podbora organizacije Pravo na pravo, podseća da je Državna revizorska institucija u kontrolama načina trošenja budžeta Grada Niša za 2010, 2014. i 2018. godinu konstatovala da ne postoji sveobuhvatna evidencija o stanju i promenama poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

  Prema povremenom izveštavanju medija, Grad se prema ovom bogatstvu svojih građana ne odnosi sa dužnom pažnjom.

  – U toku 2017. godine, recimo, tri lokala, u dobrom izvornom stanju, prodata su za milion i po evra, a od te prodaje građani nisu imali nikakvu „korist“. Mnogim lokalima koji su izdati u zakup dugovanja se otpisuju na štetu građana- naglašava Sašek Radulović.

  U organizaciji Pravo na pravo podsećaju da gradsku imovinu reguliše krovni Zakon o javnoj svojini, a član 6. ovog zakona kaže: „Svako ko odlučuje o stvarima u javnoj svojini, ko ih koristi ili njima upravlja dužan je da postupa kao dobar domaćin i odgovoran je za to u skladu sa zakonom“.


  Kako napraviti bazu podatka o lokalima?

  Prema projektu “Lokalni lokali- Grad Niš”, Pravo na pravo bi trebalo da formira što precizniju bazu podataka o gradskom poslovnom prostoru.

  Građani će biti informisani o situaciji u ovoj oblasti i aktivno uključeni u rešavanje problema kroz tekstove, klipove, biltene i javne tribine, na kojima bi trebalo da budu značajni akteri.

  Mišljenja građana i stručnjaka, kao i potencijalna rešenja o stavljanju u funkciju gradskih lokala, biće predstavljeni donosiocima odluka, kako bi se isposlovala njihova reakcija u korist lokalne zajednice.

  Projekat će trajati šest meseci.

  Finansijski ga podržava Fondacija za otvoreno društvo.


  Još jedan projekat za ostvarenje prava građana na lokalnom nivou

  Udruženje Pravo na pravo u radu insistira na ostvarenju prava građana kao ključnih društvenih aktera, potrošača, korisnika komunalnih usluga ili poreskih obveznika u lokalnoj zajednici.

  Pravo na pravo to nastoji da realizuje i u ovom projektu, koji je, inače, osmislio Miroslav Jukić, jedan od osnivača udruženja.

  Jukić je preminuo 3. juna ove godine posle kraće i teške bolesti.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi