More

  Hotel ministra Tončeva u Nišu kažnjen zvog otkazivanja debate o slobodi govora

  Foto: V. Torović

  Hotel “Nju siti” u Nišu, u vlasništvu ministra bez portfelja Novice Tončeva, Privredni sud u tom gradu kaznio je sa više od 470.000 dinara zbog otkazivanja debate o slobodi govora, saopštio je Institut za evropske poslove.

  Debata “Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti” je odložena 22. aprila 2019. godine, jer je, kako su tvrdili čelnici hotela i vlasnik, sala bila poplavljena zbog havarije,

  Kao učesnici debate su bili najavljeni profesor medijske etike Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenik urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić.

  -Sve teže je organizovati otvorene diskusije jer prostori koji su potvrdili, pa potom otkazali svoje gostoprimstvo proteklih godina uključuju Bitef Teatar i Dvoranu kulturnog centra u Beogradu, Niški simfonijski orkestar i Oficirski dom, kao i Pozorište Joakim Vujić u Kragujevcu. Svi su otkazivali pod različitim izgovorima, a najčešći je bio da su već imali zakazane događaje-konstatuje Institut.

  Hotel “Nju Siti” je platio kaznu zbog otkazivanja, što uključuje i sudske troškove i zateznu kamatu, ali, kako se dodaje, najveći gubitak je nemogućnost diskusije sa građanima o ključnim temama.

  -Pravosnažna presuda treba da bude snažna opomena svim privrednim društvima da se uzdrže od postupaka koji bi mogli ugroziti demokratske vrednosti i javni dijalog-poručio  je Institut.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi