More

  Honorarni glumci Pozorišta lutaka u Nišu ostali bez prihoda, neizvesna državna pomoć

  • Dvoje glumaca Pozorišta lutaka u Nišu, koji su bili angažovani na osnovu honorarnog ugovora, ostali bez prihoda od početka vanrednog stanja
  • Uprkos tome što nosim celokupan repertoar, zarađivao manje od minimalca po osnovu angažovanja na konkretnim predstavama, a onda je došlo vanredno stanje, u kojem nema predstava, pa ni prihoda-kaže glumac Mladen Milojković
  • On dodaje da je tražio pomoć od nadležnih, ali da Pozorište lutaka nema rešenja za njihov problem, iako druga pozorišta i institucije pomažu i poštuju svoje saradnike
  • Direktorka Pozorišta Milica Radulović tvrdi da je zainteresovana za rešavanje ovog problema skladu sa zakonom
  • Sekretarka Sekretarijata za kulturu i informisanje Aleksandra Radosavljević kaže da se trude da nađu rešenje za glumce koji nisu zaposleni, a u vreme vanrednog stanja nisu ni angažovani
  • Vlada Srbije odlučila je da se iz državnog budžeta slobodnim umetnicima plati po 90.000 dinara pomoći, ali za troje glumaca iz Niša koji imaju status honorarni saradnik, a ne slobodni umetnik, još nije sigurno da će dobiti ovu novčanu pomoć
  foto: Vesna Torović

  Dvoje glumaca Pozorišta lutaka u Nišu, Jelena Đorđević i Mladen Milojković, kojima su istekli ugovori o radu, od početka vanrednog stanja su ostali bez prihoda, pa tvrde da gladuju i ne mogu da plate račune.

  -Početkom decembra prošle godine istekao mi je poslednji ugovor na određeno vreme. Uprkos tome što nosim celokupan repertoar, nakon toga sam bukvalno ostao na ulici i zarađivao manje od minimalca po osnovu angažovanja na konkretnim predstavama. A onda je došlo vanredno stanje, u kojem nema predstava, pa ni prihoda- kaže Milojković, koji u Lutkarskom pozorištu  radi deset godina.

  On je uputio više dopisa Ministarstvu kulture i informisanja, gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću, niškom Sekretarijatu za kulturu i informisanje i direktorki Pozorišta lutaka Milici Radulović.

  Milojković tvrdi da se jedino sekretarka Sekretarijata za kulturu i informisanje Aleksandra Radosavljević založila da reši problem.

  -Međutim, problem je što Pozorište po zakonu nema osnov da isplaćuje one koji nemaju ugovor o radu, a pri tom nisu radno angažovani po drugom osnovu. Za mesec mart zaradio sam manje od minimalca, a koleginica Đorđević nula dinara. Uprkos tome što igramo u komercijalnim predstavama koje su stalno na repertoaru, pune budžet i pozorište ne može bez nas-kaže glumac.

  On smatra da Pozorište lutaka nema rešenja za njihov problem, iako druga pozorišta i institucije pomažu i poštuju svoje saradnike.

  -Iskren da budem ne želi da se bavi nama. Direktorka pozorišta ne odgovara ne mejlove, a kada odgovori, nazove nas “patetičnima” ili “trogodišnjacima”. Mislim da je u pitanju jedna velika kolektivna nebriga- kaže Milojković.

  Milojković tvrdi da je predlagao da glumica Đorđević i on budu plaćeni paušalno, da im se isplati pomoć poput one koje Beograd daje samostalnim umetnicima koji nisu radno angažovani zbog epidemije, da se igraju onlajn predstave koje bi bile osnov za plaćanje…

  -Umesto takvih rešenja, dodaje glumac, dogodilo se jedino da su im pomogle kolege iz Pozorišta, koje su za njih izdvojile deo svojih zarada.

  Direktorka Pozorišta lutaka kaže da je zainteresovana za rešavanje ovog problema, i da čini sve što je u njenoj moći, a pritom je u skladu sa zakonom, da se to reši.

  -Čula sam u medijima da će danas ili sutra na nivou države biti rešen problem samostalnih umetnika koji se angažuju honorarno, te ćemo odmah i sa zadovoljstvom primeniti sve što bude odlučeno-ističe ona

   Direktorka naglašava da nakon što su ovim glumcima  Đorđević istekli ugovori na određeno vreme, nastojali da kreiraju repertoar u kojem bi oni igrali u svim predstavama, i za to dobili što veće honorare, po ugovoru o autorskom delu. Glumci su na taj način mesečno zarađivali i prosečnu platu. Takođe, ovih dana je po četvrti put uputila zahtev nadležnoj Komisiji Vlade Srbije da oni budu zaposleni na neodređeno vreme. Njihovi ugovori na određeno vreme više ne mogu biti produženi jer zakon dopušta takvu vrstu zaposlenja najviše dva puta po dve godine, što je već iskorišćeno.

  Sekretarka Sekretarijata za kulturu i informisanje Radosavljević kaže da se trude da nađu rešenje za glumce koji nisu zaposleni, a u vreme vanrednog stanja nisu ni angažovani.

  -Moramo da poštujemo zakon, a želimo i da zadovoljimo altruističku potrebu da u ovom slučaju pomognemo. U Gradu Nišu ima volje da se problem reši, samo još uvek tražimo pravni osnov za to- kaže ona.


  Državna pomoć za slobodne umetnike, ne i za honorarne saradnike?

  Vlada Srbije odlučila je da se iz državnog budžeta slobodnim umetnicima plati po 90.000 dinara pomoći. Međutim, za troje glumaca iz Niša koji imaju status honorarni saradnik, a ne slobodni umetnik, još nije sigurno da će dobiti ovu novčanu pomoć.

  U Nišu u nadležnim institucijama očekuju pojašnjenja države. Nadležni veruju da će pomoć dobiti svi bez obzira na status, koji zbog vanrednog stanja nisu mogli da se bave umetnošću.

  Vlada Srbije usvojila je odluku da 2.353 umetnika dobije pomoć iz republičke kase. Kako navode u Ministarstvu kulture, oko 212 miliona dinara biće preneto na račune lokalnih samouprava koje treba da isplate novac slobodnim umetnicima.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi