More

  Hjuman rajts voč: Novinari u Srbiji u nesigurnom položaju i izloženi napadima i pretnjama

  • U zaštiti ljudskih prava Srbija je tokom prošle godine slabo napredovala, naveo je HRW
  • Položaj novinata je nesiguran i praćen napadima i pretnjama zbog izveštavanja o osetljivim temama
  • Provladini mediji često sprovode kampanje blaćenja nezavisnih medijskih kuća i novinara, opisujući ih kao “izdajnike” i “strane plaćenike”
  • U izveštaju HRW konstatovao je da su novinari na Kosovu bili su izloženi pretnjama i zastrašivanjem i da suđenja za zločine protiv novinara sporo napreduju
  foto: ilustracija

  Srbija je tokom 2019. godine slabo napredovala u zaštiti ljudskih prava, a položaj novinara još je nesiguran i praćen napadima i pretnjama zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima, navela je nevladina organizacija Hjuman rajts voč (HRW) u novom izveštaju o ljudskim pravima  

  -Srpski novinari i dalje su izloženi napadima i pretnjama. Provladini mediji često sprovode kampanje blaćenja nezavisnih medijskih kuća i novinara, opisujući ih kao ‘izdajnike’ i ‘strane plaćenike’. Medijski pluralizam je ugrožen činjenicom da je većina medija bliska vladajućoj partiji- konstatuje HRW. 

  Komisija uspostavljena da istraži ubistvo tri istaknuta novinara, ocenjuje HRW, ostvarila je određen napredak ukazujući na presude za ubistva Slavka Ćuruvije 1999. godine.

  Kako je ocenjeno u izveštaju, suđenja za ratne zločine pred sudovima u Srbiji bila su spora i nedostajalo im je neophodne političke podrške a sistem azila i dalje je manjkav, uz niske stope priznavanja. Ukazuje se da je napredak u procesuiranju ratnih zločina bio bez adekvatnih resursa i snažnih mehanizama za zaštitu svedoka i da je mali  broj visokih zvaničnika koje su sudovi procesuirali i osudili.

  Kao problem se navodi činjenica da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije ostao je zamrznut.

  -Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU u zastoju je od novembra 2018. kada je Srbija blokirala članstvo Kosova u Interpolu a Kosovo zauzvrat uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH-navedeno je u izveštaju HRW.

  U poglavlju o stanju ljudskih prava na Kosovu, konstatuje se da je spor napredak ka uspostavljanju odgovornosti za ozbiljne ratne zločine počinjene tokom rata rata 1998-1999. Ukazuje se da su novinari na Kosovu bili izloženi pretnjama i zastrašivanjem i da suđenja za zločine protiv novinara sporo napreduju.

  -Tenzije između Srba i Kosovskih Albanaca još su prisutne, posebno na severu. Zajednice Roma, Aškalija i Balkanskih Egipćana još uvek su izložene diskriminaciji- konstatuje HWR.

  Specijalna kancelarija u Hagu za procesuiranje rathih zločina počinjenih između 1998. i 1999. I tokom 2019. godine pozvala je tri osumnjičena na ispitivanje, ali nije podignuta nijedna optužnica do zaključka izveštaja.

  „Svetski izveštaj 2020“ je godišnji pregled Hjuman rajts voča o stanju ljudskih prava širom sveta, koji obuhvata period od kraja 2018. do novembra 2019. i pokriva više od 100 zemalja i teritorija.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi