More

  “GRUPA STUDENATA” MEDICINSKOG FAKULTETA U NIŠU: PROFESORKA ZLATANOVIĆ I NJENA ĆERKA ZA POLAGANJE ISPITA TRAŽE DA IM DOVODIMO PACIJENTE U PRIVATNU KLINIKU

  • Grupa studenata Medicinskog fakulteta u Nišu u anonimnom pismu optužuje šeficu katedre za očne bolesti Gordanu Zlatanović i njenu ćerku, asistentkinju Maju Živković, da su “zloupotrebljavale svoj položaj na fakultetu u interesu svoje private klinike”
  • Šestica se dobija bez odgovaranja kada se u Specijalnu bolnicu za oftalmologiju “Klinika Maja” dovede jedan, a za desetku petoro pacijenata. Studentu je za blanko šesticu dovoljan jedan pacijent, a posle za svakog dobije po 50 evra, navodi “grupa studenata”.
  • Pojedini studenti za Medijsku kutiju kažu da se događalo da loš student dobije visoku ocenu, i to nakon “polaganja” na profesorkinoj privatnoj klinici
  • Profesorka Zlatanović odbacuje sve optužbe i tvrdi da su to “nebuloze” i “gluposti”
  • Dekanica Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević kaže da su se “profesorka Zlatanović, asistentkinja Živković i Studentski parlament izjasnili da su optužbe netačne”
  • U Ministarstvu prosvete saopštavaju da  njihovi  inspektori nisu nadležni  za dalje postupanje  pošto ih je dekanica Medicinskog fakulteta izvestila da su se akteri izjasnili da su optužbe neosnovane

  foto: Vesna Torović

  “Grupa studenata” Medicinskog fakulteta u Nišu optužila je šeficu katedre za očne bolesti Gordanu Zlatanović i asistentkinju na katedri  Maju Živković, inače njenu ćerku, da su  “zloupotrebljavale svoj položaj na fakultetu, u interesu njihove privatne klinike”. Zlatanović je kategorički negirala takve tvrdnje, inače iznete u nepotpisanom pismu  koje je dostavljeno medijima.

  Za šesticu jedan, a za desetku pet pacijenata

  – Ako student dovede jednog pacijenta na privatnu kliniku  (Specijalnu bolnicu za oftalmologiju  “Klinika Maja”, p.a.), može da dobije šesticu bez odgovaranja. Oni kojima je dovoljna najniža ocena mogu  kasnije mogu da dobiju  po 50 evra ako ponovo nađu nekog pacijenta za operaciju katarakte ili lasersko skidanje dioptrije. Za desetku mora da se pronađe petoro pacijenata –navela je “grupa studenata” Medicinskog fakulteta.

  Oni su još naveli da su se njihove vežbe svodile na “uslovljavanje za pozitivnu ocenu”. Prema njihovim rečima, na vežbama se ništa ne radi “osim što slušamo da su one najveći doktori i kako moramo da im nalazimo pacijente, što je sramota i bruka”.

  -Zatražili smo pomoć javnosti kako bi smo se “spasli torture i tiranije profesorke Zlatanović i njene ćerke Maje. Smatrali smo da je važno da javnost sazna šta se dešava na Medicinskom fakultetu. Prijavili smo ovaj slučaj i Ministarstvu prosvete, dekanici  i prodekanu za nastavu Medicinskog fakulteta- naveli su u pismu.

  Studenti polažu ispit na profesorkinoj privatnoj klinici

  -Jedna naša koleginica, koja je, inače, bila loš student, položila je oftamologiju sa osmicom. Pitala sam je kad je polagala, a ona mi je odgovorila da je ispit “održan” kod profesorke Gordane Zlatanović na njenoj privatnoj klinici- rekla je za Medijsku kutiju studentkinja Medicinskog fakulteta u Nišu, koja je insistirala na anonimnosti.

  Ona je kazala da ne zna pojedinosti takvog  polaganja na privatnoj klinici, jer ta koleginica nije želela da iznosi detalje.

  -To je jedini slučaj za koji znam. Uverena sam da su profesorka Zlatanović i njena ćerka to radile kad su u pitanju loši studenti, jer kod dobrih to nije imalo smisla- rekla je naša sagovornica.

  Profesorka Zlatanović i dekanica odbacuju optužbe studenata

  Profesorka Zlatanović je demantovala sve optužbe, ocenujući da je reč o “nebulozama” i “glupostima”.

  -Ne znam o kakvim nebulozama i glupostima me pitate.To izmišljaju ljudi koji me mrze- kazala je ona za Medijsku kutiju.

  Zlatanović  je, takođe, kazala da više i nije na Medicinskom fakultetu jer se penzionisala. Ipak, na veb sajtu fakulteta je navedeno da je ona i dalje šef katedre za oftalmologiju i rukovodilac tog predmeta. Na sajtu se precizira da je “redovni profesor” od 4. januara 1983. godine i da još uvek „radi sa punim radnim vremenom“.

  Dekanica Stanković Đorđević potvrdila je da je Medicinskom fakultetu stigla anonomna predstavka u kojoj se navodi da su profesorka Zlatanović i asistentkinja Živković navodno zloupotrebile svoj položaj na fakultetu „u interesu privatne klinike“.

  – Postupajući u skladu sa procedurom, uputila sam dopis prof. dr Zlatanović, asist. Živković i Studentskom parlamentu da se izjasne o navodima iz dopisa. Profesorka  Zlatanović i asistenktinja  Živković su odbacile sve navode kao netačne i tendenciozne. Studentski parlament se izjasnio da nikada nije dobio ni pisane, ni usmene pritužbe na rad i ponašanje profesorke  Zlatanović i asistentkinje Živković –rekla je ona.

  Ona je dodala da „nema neposredna saznanja“ u vezi sa ovim slučajem, kao i da u dopisu studenata nisu navedeni dokazi i argumenti za iznete optužbe.

  Inspektori Ministarstvo prosvete nisu nadležni pošto “optuženi” tvrde da nisu krivi

  U Ministarstvu prosvete su saopštili da  njihovi  inspektori, nakon dobijenog izveštaja dekanice Medicinskog fakulteta, nisu nadležni  za dalje postupanje.

  -Dekan Fakulteta je navela da je primila anonimnu predstavku 22. februara, po kojoj je postupala i dostavila je dobijeni odgovor predsednika Studentskog parlamenta u kome se navodi da se tim povodom niko od studenta nije žalio na rad i ponašanje profesorke  Gordane Zlatanović i asistenta Maje Živković – naveli su u Ministarstvu prosvete.

  U Ministarstvu su dodali  da ih je dekanica obavestila i da je tražila da se o tvrdnjama studenata izjasne i profesorka Zlatanović i asistentkinja Živković.

  -Profesorka Zlatanović je negirala navode i kazala da je „hajka protiv nje“ počela nakon otvaranja Specijalne bolnice za oftamologiju „Klinika Maja“. Maja Živković je, takođe, negirala optužbe i navela da su studenti zadovoljni njenim radom, kao i da je proglašena najboljim studentom Medicinskog fakulteta i da je objavila više od 60 radova- naveli su u Ministarstvu.


  DOK JE BILA DIREKTORKA OČNE KLINKE ZAPOSLILA ĆERKU I SINA

  Profesorka  Gordana Zlatanović je dospela u žižu javnosti kada je bila na funkciji direktorke Očne  klinike u Kliničkom centru Niš, na kojoj su se u to vreme zaposlili njena ćerka Maja i sin Marko. Inače, na Očnoj klinici radi i njen zet.

  Dobro upućeni izvori iz Kliničkog centra tada su tvrdili da ona navodno šalje pacijente Očne klinike na operaciju katarakte na svoju privatnu kliniku, koja je imala ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi