More

  GRUPA PROFESORA FAKULTETA UMETNOSTI U NIŠU NA PROTESTU TRAŽI SMENU DEKANKE SUZANE KOSTIĆ

  • Dvadesetak profesora Fakulteta umetnosti danas je na protestu ispred rektorata Univerziteta u Nišu zahtevalo razrešenje dekanke Suzane Kostić, što su prošle ove godine naložili Ministarstvo prosvete, prosvetna inspekcija i Agencija za borbu protiv korupcije
  • Oni su u saopštenju zatražili  od ministra prosvete Mladena Šarčevića da Kostićku razreši, podsećajući ga da je Savet fakulteta to odbio da učini, a bio je dužan
  • Profesori su zahtevali  i “hitno stavljanje van snage nezakonitog rešenja o otkazu” redovnom profesoru Nebojši Todoroviću, koga je dekanka Kostić pre četiri dana po drugi put otpustila
  • Dekanka Kostić danas nije komentarisala protest i zahteve, a u dekanatu su kazali novinarima da je “zauzeta”
  • Ministarstvo prosvete, prosvetna inspekcija i Agencija za borbu protiv korupcije naložili su Kostićkino razrešenje zbog mobinga nad profesorkom Hristinom Vuković, angažovanja advokatske kancelarije njene sestre Biserke Conić za zastupanje fakulteta u pojedinim sporovima i zapošljavanja sina predsednika Sveta fakulteta Dragana Žunića
  foto: sajt fakulteta umetnosti

  Dvadesetak profesora Fakulteta umetnosti protestvovalo je danas ispred rektorata Univerziteta u Nišu zbog “nezakonitog  otkaza” koji je dekanka Suzana Kostić ovih dana uručila profesoru Nebojši Todoroviću, kao i njenog ostanka na funkciji uprkos tome što su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prosvetna inspekcija i Agencija za borbu protiv korupcije naložili njeno razrešenje.

  Profesori su predali svoje zahteve rektoru niškog Univerziteta Draganu Antiću i najavili da će ih  dostaviti i Ministarstvu prosvete i Fakultetu umetnosti. Najavili da će ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, posle ovog protesta upozorenja, sledećeg ponedeljka u podne organizovati novo okupljanje.

  Oni su kazali će se na Fakultetu umetnosti nastaviti potpisivanje peticije kojom se zahteva smena dekanke Kostić i povratak na posao profesora Todorovića.

  U saopštenju, podeljenom novinarima, profesori su zatražili  od ministra prosvete Mladena Šarčevića da razreši dekanku Kostić jer je Savet fakulteta to odbio da učini, iako su i inspekcija Ministarstva i Agencija za borbu protiv korupcije, prošle i ove godine, naložile  prestanak njenog mandata zbog povrede Zakona o visokom obrazovanju, odnosno Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

  Od rektora niškog Univerziteta Dragana Antića zahtevali su da Kostićku i Savet fakulteta upozori da ignorisanjem naloga za prestanak njenog mandata “postupaju suprotno Zakonu o visokom obrazovanju i Statutu Univerziteta”. Zatražili su, takođe, da je razreši članstva u Senatu Univerziteta, jer funkciju dekanke Fakulteta umetnosti, po osnovu koje je u Senatu, obavlja nezakonito.

  Okupljeni su još jednom zahtevali od Saveta fakulteta da, u skladu  odlukom inspekcije Ministarstva, “konstatuje “ prestanak Kostićkinog mandata i pokrene proceduru za izbor novog dekana.

  Među njihovim zahtevima je i “hitno stavljanje van snage nezakonitog rešenja o otkazu” redovnom profesoru Todoroviću, koga je dekanka Kostić pre četiri dana po drugi put otpustila.

  Osnovni sud u Nišu je doneo pravnosnažnu i izvršnu presudu kojom je naložio da se Todorović vrati na posao, ali ga dekanka, uprkos tome što je sa njim u februaru ove godine “potpisala aneks ugovora o radu”, nije rasporedila na poslove koje je obavljao pre prvog otkaza, niti mu je obezbedila radni prostor. Nedavno mu je dala novi otkaz zbog “nedolaska na tri sednice Izbornog veća Fakulteta”, koje, kako su nezadovoljni profesori naveli, “uopšte nisu ni održane”.

  Dekanka Kostić danas nije komentarisala protest i zahteve grupe profesora Fakulteta umetnosti.

  Sekretarica u dekanatu je kazala da to “nije moguće” jer je Kostićka “zauzeta”.


  NA KOJI NAČIN JE DEKANKA PREKRŠILA ZAKON?

  Ministarstvo prosvete, prosvetna inspekcija i Agencija za borbu protiv korupcije naložili su Kostićkino razrešenje nakon što su je niški Viši sud i Komitet za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu pravosnažno osudili zbog mobinga prema profesorki Hristini Vuković Jovanović.

  Zakon o visokom obrazovanju i Statut Fakulteta umetnosti propisuju da dekanu kome bude izrečena pravnosnažna osuđujuća odluka Komiteta za profesionalnu etiku prestaje mandat.

  Agencija je, pak, preporučila Kostićkino razrešenje jer je prekršila Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije time što je angažovala advokatsku kancelariju svoje sestre Biserke Conić za zastupanje fakulteta u pojedinim sporovima, te zaposlila sina Dragana Žunića, tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta, koji inače donosi odluke u vezi sa izborom i razrešenjem dekana.

  Kostička je tada kazala novinarima da je u svim slučajevima koji joj se stavljaju na teret “poštovala zakon”, a optužbe nazvala “neosnovanim”, uz ocenu da iza njih stoji “simptomatično mali broj ljudi” na fakultetu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi