More

  Gradski odbor DS u Nišu raspušten zbog kršenja odluke o bojkotu ili disciplinovanja neposlušnih?

  • Predsednik niških demokrata Miodrag Stanković danas je podneo žalbu  Statutarnoj komisiji Demokratske stranke na odluku Izvršnog odbora DS da raspusti Gradski odbor u Nišu jer Stanković nije poštovao preporuku IO da napusti stranku zbog toga što je navodno kršio odluku o bojkotu predstojećih izbora
  • Stanković je negirao optužbe, a svoju smenu i raspuštanje odbora  nazvao nastavkom disciplinovanja „neposlušnih“, što se u DS “do sada nikada nije dešavalo, već je o svemu mogao da se vodi dijalog”
  • Izvršni odbor DS je juče po podne doneo odluku o raspuštanju niškog odbora, a u prethodno donetoj preporuci da Stanković istupi iz DS kako Gradski odbor ne bi bio raspušten naveo da su se u sedištu DS u NIšu prikupljali potpisi za političku organizaciju koja izlazi na izbore
  • Izvori medijske kutije su kazali da potpisi u tom prostoru nisu prikupljani, ali da su održavani sastanci Grupe građana “Niš moj grad”, koja će izaći na lokalne izbore, a čiji je jedan od osnivača predsednik niških demokrata Stanković
  • Konačnu odluku o raspuštanju Gradskog odbora u Nišu trebalo bi da donese Glavni odbor DS na sednici 14. marta
  foto: m.k.

  Predsednik niških demokrata Miodrag Stanković danas je podneo žalbu  Statutarnoj komisiji Demokratske stranke (DS) na odluku Izvršnog odbora (IO) DS da raspusti Gradski odbor (GrO) u Nišu jer Stanković nije poštovao preporuku IO da napusti stranku zbog toga što je navodno kršio odluku o bojkotu predstojećih izbora.

  Konačnu odluku o raspuštanju GrO u Nišu trebalo bi da donese GO DS na sednici 14. marta.

  – Očekujem da Statutarna komisija DS usvoji moju žalbu i poništi odluku IO o raspuštanju niškog odbora, te sve vrati u pređašnje stanje. Nije tačno da ja navodno kršim odluku Glavnog odbora o bojkotu izbora, jer smo u Nišu vodili aktivnu kampanju za bojkot, kao ni da se u našem sedištu prikupljaju potpisi za političku organizaciju koja ide na izbore, kako je navedeno u preporuci i rečeno na sastanku u Nišu- rekao je Stanković.

  On je preporuku IO da napusti stranku kako GrO ne bi bio raspušten nazvao “klasičnom ucenom” i ocenio da je njegova smena i raspuštanje odbora  nastavak disciplinovanja „neposlušnih“, što se u DS “do sada nikada nije dešavalo, već je o svemu mogao da se vodi dijalog”.

  Stanković je precizirao da se nakon odluka lokalnih demokratskih vlasti u Paraćinu i Šapcu da izađu na lokalne izbore javno zalaže da se na GO DS ponovo otvori tema bojkota izbora, što se “nekima ne dopada”, kao i da on lično smatra da u bojkotu „treba da učestvuju ili svi ili niko“.

  – Odluku o bojkotu su kršili oni koji su dolazili u Niš i lobirali za svoju odluku o izlasku na izbore. Međutim, članovi DS iz Paraćina i Šapca, koji aktivno učestvuju u izbornoj kampanji u svojim opštinama, zbog čega više ne bi smeli da budu u članstvu stranke, dali su kvorum IO kada je odlučivao o raspuštanju niškog odbor, koji u takvoj kampanji ne učestvuje- rekao je Sranković.

  On nije želeo da odgovori na pitanje da li će izaći na izbore i u okviru koje političke grupacije ukoliko stranački organi potvrde odluku o raspuštanju GrO u Nišu.

  – O tome ćemo posle 14. marta- kazao je.

  Izvršni odbor DS je juče po podne doneo odluku o raspuštanju niškog odbora, ne navodeći obrazloženje, odnosno razloge. Isti stranački organ je 7. marta doneo preporuku da Stanković do 9. marta u 10 časova “zvanično istupi” iz DS i o tome obavesti javnost “kako bi se izbeglo raspuštanje GrO DS Niš i štetne posledice koje bi narušile ugled DS”.

  Prema nezvaničnim izvorima, sastanku u Nišu, na kojem se razgovaralo o odnosu Stankovića i niškog odbora prema bojkotu, prisustvovali su najviši stranački funkcioneri Zoran Lutovac, Dušan Kostadinović, Goran Ćirić, Balša Božović i Slobodan Milosavljević, koji su “imali različita mišljenja” o onome o čemu je razgovarano.

  Naši izvori su kazali da u sedištu niške DS nisu prikupljani potpisi za izlazak na izbore bilo koje političke organizacije, ali da su održavani sastanci organizacije “Niš moj grad”, koja izlazi na predstojeće lokalne izbore u Gradu i pet gradskih opština.

  Oni su kazali da je “Niš moj grad” od pre nekoliko dana registrovan kao Grupa građana, a da je jedan od deset njenih osnivača je i predsednik niških demokrata Stanković, “ali kao građanin”.

  “Niš moj grad” je do sada bila odbornička grupa u Skupštini grada.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi