More

  GRADSKI FUNKCIONERI NIŠA NE ŽELE NA JAVNU DEBATU O AERODROMU

  • Gradonačelnik Niša, predsednik Sklupštine grada, šef odborničke grupe SNS i poverenik SNS za Niš izbegavaju učešće  u televizijskoj debati o vlasničkom statusu i budućnosti Aerodroma „ Konstantin Veliki“ na koju ih je pozvala Incijativa „ Ne damo niški aerodrom“.
  • Funkcioneri  bi morali da građanima da kažu zašto bez pogovora sprovode partijsku naredbu koja je u suprotnosti sa interesima građana Niša, navode  u Inicijativi.
  • Ni od jednog političara kog smo pozvali na debatu nismo dobili pozitivan odgovor, dok smo kod  medija u nekoj meri naišli na razumevanje,  kaže Miloš Bošković, član Inicijative.

  foto: Vesna Torović

  Najviši gradski i funkcioneri SNS-a u Nišu nisu prihvatili poziv Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ da učestvuju u televizijskoj debati o vlasničkom statusu i budućnosti Aerodroma „ Konstantin Veliki“ koji im je upućen pre više od šest dana, naveli su u Inicijativi.

  Inicijativa je 14. maja uputila prvi poziv za televizijski debatu preko svog fejsbuka, a 16. maja je pozive zvanično dostavila na adrese gradonačelnika Niša Darka Bulatovića (SNS), predsednika Skupštine Radeta Rajkovića (Pokret socijalista), šefa odborničke grupe SNS u Skupštini grada Zorana Perišić i poverenika SNS za Niš Zvezdana Milovanovića.

  Takav poziv je istog dana prosleđen i niškim televizijama Zona plus, Niška televizija, Bela mi i Kopernikus, kao i internet portalu Južne vesti, koji emituje i onlajn emisije, uz molbu da debate organizuju „sa jasnim pravilima i pod fer uslovima “.

  foto: Vesna Torović

  -Ni od jednog političara koje smo pozvali na debatu nismo dobili bilo kakav odgovor. Sumnjam da će oni pozitivno odgovoriti na ovu vrstu sučeljavanja argumenata-kaže za Medijsku kutiju Miloš Bošković, član Inicijative.

  On naglašava da su „kod  medija u nekoj meri naišli na razumevanje“ jer su Južne vesti ponudile svoj studio „kao neutralni teren“ za potencijalnu debatu, a iz Bela mi televizije  javno je saopštena dobra volja da se ona organizuje kod njih.

  Incijativa je pozvala ove funkcionere na televizijsku debatu kako bi  građani mogli  bolje da se informišu o pravoj istini vlasničkog statusa Niškog aerodroma.

  –  Funkcioneri koje smo pozvali bi između ostalog građanima trebalo da daju odgovor zašto bez pogovora sprovode partijsku naredbu koja je u suprotnosti sa interesima građana Niša- naveli su u Inicijativi.

  Povod za organizovanje televizijske debate je izjava poverenika SNS-a Milovanovića da u javnosti „postoje manipulacije i neproverene informacije u vezi Niškog aerodroma“.

  Milovanović, je, inače, jedini političar, koji je medijima rekao da je „spreman na debatu“, ali je posumnao u  legitimitet Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ jer se „ne zna se koga Inicijativa predstavlja“.

  – Duel bi trebalo dobro organizovati. U organizaciji bi morali da učestvuju sve četiri televizije sa sedištem u Nišu- rekao je Milovanović, koji je jedan od  vlasnika televizije Kopernikus.

  Gradsko veće je 30. marta, na preporuku Vlade Srbije, usvojilo odluku da se državi besplatno ustupe osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence Niškog aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika.

  Građanski protesti u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo niški aerodrom“počeli su odmah posle usvajanja odluke.

  Na protestima je izražena sumnja da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodrom kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika u korist koncesionara Beogradskog aerodroma, francuske kompanije Vansi erport.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić potvrdili su da koncesioni ugovor predviđa tu vrstu ograničenja.


  RAJKOVIĆ JOŠ NIJE ZAKAZAO SEDNICU IAKO JE NAJAVLJIVAO DA ĆE BITI ODRŽANA POSLE 21. MAJA

  Konačku odluku o vlasničkom statusu Niškog aerodroma doneće odbornici Skupštine grada, ali datum održavanja sednice još nije poznat. Predsednik Skupštine grada Rade Rajković izjavio je da će sednica sa tom tačkom dnevnog reda „biti zakazana posle 21. maja“. Međutim, on za sada nije zakazao ni sastanak šefova odborničkih grupa, koji prethodi svakoj sednici.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi