More

  Gradska uprava Niša po istom zakonu i dostavlja i uskraćuje informacije o gradskim lokalima

  • Iako postupa po istom propisu, Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, niški Sekretarijat za imovinsko- pravne poslove odgovara potpuno različito na zahteve udruženja građana Pravo na pravo (PnP) za dostavljanje podataka o poslovnom prostoru, odnosno lokalima u svojini Grada, saopštio je PnP
  • Prema navodima udruženja PnP, niški Sekretarijat je na sedam od devet zahteva u kojima se traže različiti podaci o gradskim lokalima, koji su mu dostavljeni od sredine jula ove godine do danas, odgovorio negativno
  • Izuzeci od tog pravila dogodili su se 17. septembra i 2. oktobra ove godine, kada je Sekretarijat odlučio da PnP-u dostavi tražene informacije, a nakon dopisa udruženja gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, u kojem se apeluje na dostavljanje podataka
  • Ipak, već 9. oktobra ove godine Sekretarijat je nastavio sa starom praksom, te PnP-u nanovo uskratio zatražene podatke

  Iako postupa po istom propisu, Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, niški Sekretarijat za imovinsko- pravne poslove odgovara potpuno različito na zahteve udruženja građana Pravo na pravo (PnP) za dostavljanje podataka o poslovnom prostoru, odnosno lokalima u svojini Grada, saopštio je PnP.

  Prema navodima udruženja PnP, niški Sekretarijat je na sedam od devet zahteva u kojima se traže različiti podaci o gradskim lokalima, koji su mu dostavljeni od sredine jula ove godine do danas, odgovorio negativno. Izuzeci od tog pravila dogodili su se 17. septembra i 2. oktobra ove godine, kada je Sekretarijat odlučio da PnP-u dostavi tražene informacije, a nakon dopisa udruženja gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, u kojem se apeluje na dostavljanje podataka. Ipak, već 9. oktobra ove godine Sekretarijat je nastavio sa starom praksom, te PnP-u nanovo uskratio zatražene podatke.

  PnP: Zakon se poštuje selektivno i po političkoj odluci

  Sekretarijat za imovinsko- pravne poslove je, nakon upornog i višemesečnog odbijanja da PnP-u dostavi bilo kakve podatke o lokalima u svojini građana, 2. oktobra pozitivno odgovorio na zahtev tog udruženja u kojem se traže podaci o knjigovodstvenoj vrednosti i fizičkom stanju tih lokala. Pritom je u odgovoru dostavio i podatke koje PnP nije tražio- broj gradskih lokala, njihove adrese i kvadraturu.

  Ipak, isti Sekretarijat je samo nedelju dana kasnije odbio da dostavi podatke koje je PnP zatražio u svom sledećem zahtevu- o broju, adresi, kvadraturi i knjigovodstvenoj vrednosti gradskih lokala, iako ih je prethodno već dostavio, mada mu većina njih nije ni zatražena. I pozitivan i negativan odgovor Sekretarijata na skoro identična pitanja PnP-a potpisala je Maja Ilić koja je u Sekretarijatu ovlašćena za postupanje po informacijama od javnog značaja.

  – Prosto je neshvatljivo da ovaj Sekretarijat „poštuje“ Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja samo u slučaju kad ga na to podseti neko iz vrha lokalne vlasti. Verovatno su posle intervencije gradonačelnice Niša Sotirovski, od koje smo zahtevali da nam u okviru svojih nadležnosti omogući da dobijemo tražene podatke, nadležni u Gradskoj upravi i Sekretarijatu odlučili da pozitivno odgovore na naše zahteve, kao i da nam omoguće snimanje gradskih lokala. Neverovatno je, pak, da posle samo nekoliko dana, opet, odbijaju naš zahtev, uz opravdanje da je preobiman- kaže Vesna Torović, koordinatorka projekta PnP “Lokalni lokali- Grad Niš”.

  Torović ocenjuje da ovakvo ponašanje Skeretarijata ukazuje da u Nišu ne postoji jasna opredeljenost gradske vlasti da poštuje Zakon slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Očigledno je da se po njemu postupa sporadično i selektivno, a najčešće nakon političkih uticaja, zaključuje ona.

  Olivera Sašek Radulović, predsednica Upravnog odbora PnP, dodaje da je reč o “apsurdu koji je teško i komentarisati”.

  – Zahtev u kojem smo tražili više informacija je odobren, a onaj u kome je traženo manje je odbijen. Pritom, odbijeni smo za informacije koje su nam već date u ranijem zahtevu koji je odobren. Očigledno je da se malo šta radi po važećim zakonima, a mnogo više po (bespogovornim) naredbama koje zavise od nečije dobre ili loše volje.  S obzirom na to da je oba dokumenta potpisala ista oba, ovo je još jedan u nizu pokazatelja u kakvom je stanju lokalna administracija- ocenjuje ona.

  Sekretarijat: PnP učestalo traži previše informacija

  Udruženje PnP je uputilo dopis gradonačelnici Sotirovski 7. septembra ove godine. Ono je u dopisu poziva da u okviru svojih nadležnosti doprinese da Sekretarijat postupi po njegovim zahtevima, pošto su mu podaci potrebni za formiranje  javne i lako dostupne baze podataka o gradskom poslovnom prostoru, odnosno gradskim lokalima. Pritom izražava nadu da će gradonačelnica Niša “konkretno podržati dobijanje ovakvih informacija od javnog značaja i na taj način dati doprinos transparentnosti javnog sektora”.

  Ovo udruženje je prvi put zahtevalo informacije o gradskim lokalima od Sekretarijata 13. jula ove godine. Ono je u tom zahtevu tražilo podatke o ukupnom broju lokala, kao i njihovim adresama, kvadraturi, knjigovodstvenoj vrednosti, fizičkom stanju, komunalnim i drugim dugovanjima, okolnostima u vezi sa zakupom kao što su identitet zakupca, iznos mesečnog zakupa, dugovanja zakupca i eventualni sudski postupci po tom osnovu, te o eventualnim postupcima restitucije.

  Sekretarijat je odbio da dostavi takve podatke, pozivajući se na član 13. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u kojem se navodi da organ vlasti može uskratititi podatke od javnog značaja ako je njihovo traženje „nerazumno, često, kada se ponavlja zahtev za istim ili već dobijenim informacijama ili kada se traži preveliki broj informacija“.

  Nakon toga udruženje PnP uputilo je više zahteva u kojima je, sukcesivno i u razmacima, tražilo po deo potrebnih podataka, nudeći pritom Sekretarijatu da ih samo prikupi kroz uvid u dokumentaciju koja ih sadrži, što zakon omogućava. Sekretarijat je na sve te zahteve, izuzimajući one od 17. septembra i 2. oktobra, odgovorio negativno, pozivajući se, opet, na član 13. Zakona, te obrazlažući da se “učestalo” traži “preveliki broj podataka“.

  Javna baza podataka o gradskom poslovnom prostoiru, odnosno gradskim  lokalima, trebalo da se formira u okviru šestomesečnog projekta “Lokalni lokali- Grad Niš”, koji podržava Fondacija za otvoreno društvo. Projektom će se kod gradskih vlasti, takođe, zagovarati profitabilnije korišćenje lokala, kroz njihov zakup ili prodaju nakon budžetskih ulaganja u renoviranje, pošto je evidentno da su oni često zapušteni i prazni.


  Prvi put

  Sekretarijat za imovinsko- pravne poslove je prvi put pozitivno odgovorio na zahtev PnP koji mu je upućen 15. septembra, a u kojem su zatražene informacije o tome da li su na licitaciji za davanje u zakup 11 gradskih lokala, održanoj 28. avgusta ove godine, neki od njih i dati u zakup, ko je njihov zakupac, kojom se delatnošću bavi, kao i koliki je iznos izlicitirane cene mesečnog zakupa.

  U odgovoru Sekretarijata je navedeno da ni za jedan od tih poslovnih prostora “u postupku javnog nadmetanja nije bilo prijava”.

  Sekretarijat je, takođe, tada dozvolio ekipi PnP da snimi ove lokale za potrebe projekta “Lokalni lokali- Grad Niš”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi