More

  GRADONAČENIK NIŠA NA SEDNICI SKUPŠTINE NAJAVIO DA ĆE OD TUŽILAŠTVA ZATRAŽITI PROVERU OPTUŽBI O ZLOUPOTREBAMA VEZANIM ZA GUP

  • Uprkos brojnim primedbama u delu javnosti, većina odbornika Skupštine grada danas je usvojila parcijalne izmene Generalnog urbanističkog plana grada Niša.
  • Početak sednice Skupštine pratio je protest građana koji imaju kuće pored novog KC-a, a koje bi nakon usvajanja ove izmene GUP-a mogle biti i srušene.
  • Gradonačelnik Darko Bulatović najavio je danas da će nadležnom tužilaštvu podneti krivične prijave kako bi proverilo optužbe o navodnim zloupotrebama u vezi sa nekim od ukupno osam lokacija koje su regulisane najnovijim parcijalnim izmenama GUP-a.
  • Bulatović je više puta optužio Televiziju Belle amie da vodi kampanju u korist „nečijeg privatnog interesa“, posebno u pogledu izgradnje garaža kod Osnovne škole „Sveti Sava“, te izgradnje kulturnog centra na lokaciji na kojoj je sada Miškovićev „Niš-ekspres“.
  • Odbornici  DS predložili su niškim vlastima da odustanu od ovakve izmene GUP-a, te da novi predlog GUP-a dostave odbornicima tek nakon ozbiljne javne rasprave.

  foto: Medijska kutija, arhiva

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio je danas da će nadležnom tužilaštvu podneti krivične prijave kako bi proverilo optužbe o navodnim zloupotrebama u vezi sa nekim lokacijama koje su regulisane najnovijim parcijalnim izmenama Generalnog urbanističkog plana grada (GUP).

  Bulatović (SNS) je na sednici Skupštine grada pozvao gradske odbornike koji imaju saznanja u vezi sa takvim „zloupotrebama“ da mu dostave dokumentaciju, koju će on, kako je kazao, proslediti policiji i tužlaštvu, ili da se tim povodom sami obrate ovim organima.

  Poziv gradonačelnika usledio je nakon brojnih primedbi u delu javnosti da promena namene i karakteristika nekih od ukupno osam lokacija koje su regulisane najnovijim izmenama GUP-a predstavlja kršenje zakona, u korist pripadnika aktuelne vlasti i investitora bliskih vlastima.

  Primedbe u javnosti posebno su se odnosile na potencijalnu izgradnju nadzemne javne garaže u parku „Sveti Sava“, uz samu Osnovnu školu „Sveti Sava“ i Crkvu Svetog cara Konstantina i carice Jelene, izgradnju multimedijalnog kulturnog centra na prostoru koji sada koristi „Niš ekspres“ koji je u većinskom vlasništvu kompanija Miroslava Miškovića, kao i izgradnju velikog tržnog centra na lokaciji „Đačko ostrvo“ koji će biti u neposredoj blizini takođe velikog tržnog centra, „Roda“.

  Primedbe u javnosti odnosile su se i na rešenje u izmenama GUP-a koje omogućavaju potencijalnu promenu namene zemljišta u blizini novog  Kliničkog centra Niš, koje bi mogle da dovedu i do rušenja obližnjih  kuća- inače legalno izgrađenih, upisanih u katastar i predviđenih aktuelnim niškim GUP-om, o čemu je Medijska kutija juče izvestila.

  Gradonačelnik Bulatović je ocenio da su sva rešenja u parcijalne izmeni GUP-a doneta u skladu sa zakonom i u javnom interesu, koji zastupa Grad, jer je za njih, kako je kazao, takav interes „jedino važan“. Prilikom izrade ovakve izmene GUP-a poštovana je zakonska procedura, u kojoj su izmežu ostalog zainteresovani građani, tokom javnog uvida i javne rasprave, mogli da iznesu sve svoje primedbe.

  – Kako bi se izdejstvovala drugačija rešenja za neke od ovih lokacija, na mene je vršen pritisak, bilo je i ucena, a pritisak je vršen i na neke gradske odbornike. Reč je o teškim zloupotrebama i manipulacijama u političke svrhe, a na korist nekih privatnih interesa, vezanih za ove lokacije- rekao je on.

  Bulatović je više puta optužio Televiziju Belle amie, nazivajući je „jednom televizijom“, da vodi kampanju, čak i „u noćnim satima“, i „na svakih sat vremena“,  da „odbrani nečiji privatni interes“, posebno u pogledu lokacije u parku „Sveti Sava“, te izgradnje kulturnog centra na lokaciji na kojoj je sada Miškovićev „Niš-ekspres“.

  On je obećao da „dok je ove gradske vlasti, i dok je on gradonačelnik“, na lokaciji u parku „Sveti Sava“, neće biti izgrađena nadzemna javna garaža. Precizirao je da parcijalne izmene GUP-a ne predviđaju konkretno rešenje za tu lokaciju, već izgradnju poslovno- trgovinskog centra, kao i mogućnost da budući investitori izaberu da li će tu graditi nadzemnu garažu, ili podzemnu garažu, ili parterno parkiralište. Pošto je Grad investitor, on neće izabrati opciju izgradnje nadzemne garaže, kazao je.

  Bulatović je kazao da su rešenja da novi multimedijalni kulturni centar, čiju izgradnju hoće da finansira Ministarstvo kulture, bude izgrađen na lokaciji „Niš ekspresa“, a novi tržni centar na lokaciji Đačko ostrvo- „iznuđena“. Precizirao je da je kulturni centar trebalo da bude izgrađen u Skopljanskoj ulici, ali je, kako je kazao, predhodna gradska vlast, na čelu sa Demokratskom strankom, naprasno odlučila da izmeni gradska planska dokumenta i na toj lokaciji podigne stambeni objekat, te je aktuelna vlast bila prinuđena da traži novu lokaciju za tu namenu. Kazao je da na „Đačkom ostrvu“ ne može da bude sagrađena velika sajamsko- sportska arena, što je predviđao predhodni GUP, jer je predhodna vlast tu izgradila tržni centar „Roda“, i to „sa građevinskom dozvolom za sportsko- sajamsku arenu“, tako da sada nema mesta za tako veliki objekat.

  On je dodao da novi GUP nije doneo konačno rešenje šta će biti sa zonom pored novog KC, već je predvideo da će to regulisati budući Plan regionalne regulacije za površinu Gradske opštine Medijana. Ovaj Plan će odrediti da li će ta zona zadržati stambeno- poslovnu namenu, ili će, pak, ona „pripasti“ KC-u ili dobiti samo poslovnu namenu, što bi značilo da tamošnji i budući stambeni obekti neće biti „poželjni“.

  – Očigledno je da se u javnosti uvek aktuelizuju lokacije gde neko, recimo „građanin- nečiji prijatelj“, ima privatni interes, a mi zadiremo u taj interes. Ali, ne mogu da shvatim da ispadamo krivi zato što štitimo javni interes građana- dodao je resorni gradski većnik Miloš Milošević, uz ocenu da Grad ne samo da ne faforizuje Miškovića, već je na lokaciji pored „Niš ekspresa“ od njegove firme uzeo najveći deo zemljišta za izgradnu kulturnog centra.

  Opozicioni odbornik Branislav Jovanović je ocenio da, uprkos drugačijim tvrdnjama, predstavnici Grada na nekim od lokacija koje regulišu parcijalne izmene GUP-a „definitivno imaju privatne interese“.

  – Izvesno je da za sve ove lokacije ja nemam nikakav privatni interes, što je lako proverljivo, niti zastupam privatni interes bilo kog „građanina- prijatelja“. Uopšte, mi smo, razliku od vas, čisti kao potok, rekao je Jovanović, pitajući kako može da veruje aktuelnoj lokalnoj vlasti, kada ona nije ispunila obećanja o izgradnji naselja „Novi Niš“, regionalne deponije, akva parka…

  On je kazao da nema nikakvih garancija da u Parku „Sveti „Sava“ neće biti izgrađena nadzemna garaža, jer sve što građani imaju je reč gradonačelnika, a takva garancija ne piše ni u jednom gradskom planskom dokumentu.

  – Prema informacijama koje imam, lokacija kod „Niš ekspresa“ verovatno će biti data Miškoviću, nakon što se „zaboravi“ na miltimedijalni kulturni centar, čiju izgradnju najnovije izmene GUP-a ne predviđaju kao obaveznu, već samo kao mogućnost, ukoliko se bude javio neki investitor- kazao je Jovanović.

  Odbornici  Demokratske stranke u Skupštini grada predložili su niškim vlastima da odustanu od ovakve izmene GUP-a, pošto je ona izazvala brojne primedbe, te da novi predlog GUP-a dostave odbornicima tek nakon ozbiljne javne rasprave.

  Uprkos tome, većina odbornika Skupštine grada glasala je za usvajanje ovog dokumenta. Početak sednice pratio je protest građana koji imaju kuće pored novog KC-a, a koje bi nakon usvajanja ove izmene GUP-a mogle biti srušene.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi