More

  Gradonačelnica Niša prijavila veću imovinu od kolega u Beogradu i Novom Sadu, za dve godine stekla još jedan stan

  • Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša “bogatija” od čelnika Beograd i Novog Sada
  • Ona je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavila da je vlasnica četiri stana ukupne površine od 317,57 kvadratnih metara- jednog četvorosobnog stana od 167 kvadrata, dva dvosobna stana od 67 i 53 kvadrata i jednog apartmana od 30,57 kvadrata
  • Sotirovski je za nepune dve godine uvećala je svoju imovinu za jednu nekretninu, iako je zvanično prijavila da je kao načelnica imala platu od 60.820 dinara
  • Aktuelni predsednik Skupštine grada Boban Džunić poseduje sprat kuće u površini od 74 kvadratna metra, što je značajno manje od imovine prethodnog predsednika SG Radeta Rajkovića
  • Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju i nekadašnji član niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma ocenjuje da bi Zakon o suzbijanju korupcije mogao da ima veće efekte ukoliko bi se primenjivao, što sada nije slučaj
  • Za javnost je tajna imovina poverenika niških naprednjaka Zvezdana Milovanovića i bivšeg gradonačelnika Zorana Perišića jer su “samo” odbornici

  Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski(SNS) ima najveću nepokretnu imovinu među gradonačelnicima tri najveća grada u Srbiji, a vodeći funkcioneri iz aktuelne niške vlasti uglavnom su bogatiji od svojih prethodnika na istim funkcijama, pokazuju podaci iz registra imovine i prihoda javnih funkcionera, pri Agenciji za sprečavanje korupcije.

  Kako je preneo list Danas Sotirovski je prošlog meseca dostavila Agenciji da je vlasnica četiri stana ukupne površine od 317,57 kvadratnih metara- jednog četvorosobnog stana od 167 kvadrata, dva dvosobna stana od 67 i 53 kvadrata i jenog apartmana od 30,57 kvadrata. Navela je da je dva stana stekla kupovinom, jedan adaptacijom, a jedan nasledstvom. Prema prijavi iz januara 2019. godine, kada je bila načelnica Nišavskog okruga, nije imala apartman, tako da je  za nepune dve godine uvećala svoju imovinu za jednu nekretninu. Sotirovski je zvanično prijavila da je kao načelnica imala platu od 60.820 dinara.

  Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je, pak, Agenciji u avgustu ove godine prijavio jedan četvorosobni stan od 97,29 kvadrata, vikendicu od 154,98 kvadrata i građevinsko zemljište od nešto više od 29 ari, a sve je stekao kupovinom.

  Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, po poslednjem izveštaju na sajtu Agencije, a dostavljenom pre tri godine, ima četvorosoban stan od 86 kvadrata, dvosoban stan od 50 kvadrata i garažu od 15 kvadrata, stečene kupovinom. Podaci o nepokretnostima novog gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića nisu objavljeni.

  Sudeći po podacima Agencije, Sotirovski ima veću nepokretnu imovinu od prethodnog gradonačelnika Darka Bulatovića (SNS), koji je u januaru ove godine Agenciji prijavio da poseduje „samo“ dvosoban stan od 64,86 kvadratnih metara, koji je otkupio. NJena imovina je veća i od one koju poseduje Perišić (SNS), inače Bulatovićev prethodnik u kabinetu gradonačelnika, koji je Agenciji u junu 2018. prijavio trosoban stan od 75,86 kvadrata i dve garaže od po 16 kvadrata, stečene kupovinom.

  foto: m. k.

  Aktuelni predsednik Skupštine grada Boban Džunić (SNS), po izveštaju koji je podneo Agenciji prošlog meseca, poseduje sprat kuće u površini od 74 kvadratna metra, što je značajno manje od imovine prethodnog predsednika SG Radeta Rajkovića (2016- 2020), iz Pokreta socijalista, koji je poslednji put, pre dve godine, prijavio suvlasništvo nad kućom od 400 kvadrata, kao i vlasništvo nad kućama od 39 i 30 kvadrata, dvorištem od pet ari, voćnjakom i dvorištem od 729 kvadrata, te njivom, vinogradom, voćnjakom i šumom od 1,23 hektara, sve stečeno nasleđivanjem.

  Ipak, Džunić ima veću imovinu od Rajkovićevog prethodnika u Skupštini, Mileta Ilića (SPS), koji je početkom 2010, na prelazu između dva „predsednička“ mandata (2008- 2016), prijavio samo garažu od 15 kvadrata i šumu pete klase od četiri ara. Ilićevo imovinsko stanje se, međutim, popravilo kada je postao Rajkovićev zamenik u SG, tako da je u izveštaju iz marta prošle godine naveo da uz garažu i šumu ima i suvlasništvo nad kućom od 81 kvadrata, stečeno nasledstvom.

  Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju i nekadašnji član niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma, koji je kao telo prikupljao podatke o imovini i prihodima gradskih funkcionera, ocenjuje da bi Zakon o suzbijanju korupcije mogao da ime veće efekte ukoliko bi se primenjivao, što sada nije slučaj. Ipak, daleko bolje rešenje bila bi njegova izmena, kojom bi se obaveza prijavljivanja imovine i prihoda proširila na veći broj funkcionera i sa njima povezanih lica, a za kršenje odredbi predvidele ozbiljne sankcije.

  – U Srbiji postoji sistemska korupcija, a mnogi indikatori govore da je generiše vlast, koja vezuje ruke državi da se protiv nje bori. Suprotno svim najavama o antikorupcijskoj borbi, već duže vreme se stvara sve veći prostor za poslove koji bi mogli biti koruptivne prirode. Tome značajno doprinosi i smanjenje obuhvata i dostupnosti javnih informacija o javnim funkcionerima. Vlast je, tako, veliki broj lokalnih funkcionera potpuno oslobodila odgovornosti da polože račun o svojoj imovini i prihodima. Možda je to i zahvalnost za njihovu lojalnost. Onima kojima je ostavila takvu obavezu je praktično dala uputstvo kako da izbegnu prijavljivanje stvarne imovine, prepisujući je rođacima koji po zakonu neće biti kontrolisani- kaže Jovanović za Danas.


  Imovina značajnog dela funkcionera tajna

  Objavljene podatke u registru, kako mnogi smatraju,  treba uzeti sa izvesnom rezervom, jer zakoni, institucije i vlast ne garantuju njihovu tačnost, niti iole ozbiljnije kontrolišu i kažnjavaju funkcionersko prikrivanje stvarne imovine.

  I sam Zakon o suzbijanju korupcije omogućava da imovina značajnog dela funkcionera ostane tajna, te se tako u registru ne može videti šta poseduju Zvezdan Milovanović, poverenik SNS za Niš i vlasnik Televizije Kopernikus, ili Zoran Perišić, bivši gradonačelnik i navodni budući direktor niškog Kliničkog centra

  Pošto je „samo“ odbornik, građani su ostali uskraćeni za podatke o imovini Milovanovića, o kojoj se više puta govorilo u javnosti. Njegova Televizija Kopernikus je tokom privatizacije medija postala vlasnik novoformiranih Kopernikus televizija u Raškoj, Boru, Jagodini i Šidu, a on je preko svoje privatne firme prošle godine kupio hotel „Srbija“ u Niškoj Banji. Negirao je finansijsku umešanost u kupovinu nacionalnih televizija Prva i O2 od strane Kopernikus korporejšn Cajprus u vlasništvu njegovog brata blizanca Srđana, i to samo mesec dana nakon što je Srđan državnom Telekomu prodao svoj udeo u kablovskom operateru Kopernikus tehnolodži, nekada porodičnoj firmi.

  Javnost neće moći da sazna ni kolika je aktuelna imovina bivšeg gradonačelnika Perišića, koji je takođe gradski odbornik. U pojedinim medijima i delu javnosti nedavno se govorilo da ju je uvećao navodnom kupovinom kuće u jednom elitnom niškom naselju i apartmana u Grčkoj.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi