More

  GRAĐEVINSKI STRUČNJACI PROTIV RUŠENJA BRDA U GRDELIČKOJ KLISURI NA KOME SE URUŠIO POTPORNI ZID

  • Za rušenje brda u Grdelici, na kome se tri puta srušio potporni zid, potrebno je najmanje 20 godina, a ako se radovi ubrzaju biće skuplje za nekoliko desetine evra,smatra inženjer građevinarstva Miloš Mitić.
  • On kaže da nije realno da se rušenje završi do kraja godine, čak i kad bi se brdo ručilo 24 časa dnevno.
  • Ni bivši ministar za infrastrukturu i saobraćaj Milutin Mrkonjić nije uveren da je rušenje brda odlično rešenje.
  • Za vlast u Srbiji Koridor 10 će biti jedan od najlepših puteva u Srbiji, dok građevinski stručnjaci kažu da se sigurno biti najskuplji u srpskoj istoriji.
  • Nadzor vrši američka firma „ Luj Beržer“ koja je zbog korupciji na crnoj listi Svetske banke.

  foto: twitter screenshot

  Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da je rušenje brda rešenje za urušavanje  potpornog  zida  na Koridoru 10 kod Grdeličke klisure, građevinski inženjeri i ostali stručnjaci u toj oblasti smatraju da to nije dobro i isplativo rešenje.

  -Rušenje tog brda može da potraje i dve decenije. Oni koji to predlažu ne poznaju tu materiju jer se prostom računicom može izračunati da je potrebno oko 7.000 radnih dana, a to je oko 20 godina-kaže inženjer Miloš Mitić.

  On precizira da rok za rušenje brda, na kome se tri putu srušio potporni zid, možda može i da se ubrza.

  -Ali to će značiti da će taj posao biti mnogo skuplji. U pitanju su desetine miliona evra- ističe Mitić.

  Prema njegovim rečima, rok do kraja godine, o kojem je govorio Vučić, nije realan.

  -Po cenu da se to brdo ruši non-stop, odnosno 24 časa dnevno I da se uposli veliki broj mašina može da se skrati vreme. Ali, nema šanse da se posao završi do kraja godine-naglašava ovaj građevinski inženjer.

  Bivši ministar zadužen za infrastrukturu i saobraćaj Milutin Mrkonjić , takođe, nije uveren da je rušenje brda baš dobra ideja.

  -Može da se ruši deset puta, problem je da se reši. I sada ne znamo da li će ove metode koje će se primeniti dati rezultate“, kaže Mrkonjić.

  Vlast najavljuje da će Koridor 10 biti jedan najlepših puteva u Srbiji, ali sručnjaci smatraju da je sasvim izvesno da će biti jedan od najskupljih u srpskoj istoriji.

  Podsetimo, Vučić je  nedavno prilikom obilaska Grdeličke klisure rekao da će biti srušeno brdo u Grdelici na kome se srušio potporni zid na Koridoru 10.

  -Plan mora da se izmeni i brdo će biti srušeno. U „galerijama“ mora da se kontroliše moguće klizište-precizirao je tada Vučić.

  On je pozvao građevince da završe “ ovaj posao da građani Srbije budu sigurni i bezbedni”.

  Vučić  je naglasio da je “zahvalan onima koji su preuzeli odgovornost, jer se kada je pao potporni zid vođena negativna kampanja zbog koje mnogi ne žele da se prihvate tog posla”


  ZA NADZOR ZADUŽENJA FIRMA NA CRNOJ LISTI SVETSKE BANKE

  Vlada Srbije poverila je nazdor na Koridoru 10 konsultantskoj kući „Luj Beržer” iz Sjedinjenih Američkih Država, iako je ta firma na crnoj listi Svetske banke zbog korupcije.

  Za radove je zadužena firma “Azvi” iz Španije koja je kasnila dve godine na izgradnji Željevog mosta i još traje sudski spor sa “Mostogradnjom”

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi