More

  GRAĐEVINSKI STRUČNJACI: NEMOGUĆA VUČIĆEVA CENA OD 300 EVRA PO KVADRATU ZA STANOVE ZA “BEZBEDNJAKE”

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem prošle godine najavio da će 1.578 stanova za vojsku i policiju početi da se gradi “na proleće” ove godine, i to po ceni od 550 evra po kvadratu, ali sada je cenu tih stanova, koji još nisu počeli da se zidaju, “spustio” na 300 evra
  • Građevinski stručnjaci tvrde da cena stambenog kvadrata ne može biti ispod 480 evra ni u manjim mestima, dok je u Begradu minimalna cena kvadratnog metra 800 evra.
  • Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić smatra da je sa izgradnjom tih stanova sve nejasno- od početka izgradnje, preko cene, do toga ko i kako će ih dobiti
  • Vučić je takođe kazao da su “istraživanja koje su radili pokazala dase manje dece rađa u višespratnicama”, zbog čega će se u manjim mestima graditi četvorospratnice, a u Beogradu i Novom Sadu zgrade sa pet i šest spratova.
  • Vučić i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović pomerili početak izgradnje tih stanova za kraj oktobraove godine, ali i smanjili broj stanova na samo 378 u Nišu i Vranju

  foto: Vesna Torović

  Nakon što nije ispunio obećanje da će “na proleće ove godine početi da se gradi 1.578 stanova” za pripadnike snaga bezbednosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je ovih dana najavio da će kvadrat tih stanova koštati 300 evra, što građevinski stručnjaci ocenjuju kao “potpuno nerealno”.

  – Da bismo podstakli ljude da ostanu ovde, imaćemo niže cene i dodatne subvencije u svakom mestu koje nije Beograd, Niš ili Novi Sad, tako da će cena biti 300 do 350 evra po kvadratnom metru – rekao je Vučić.

  On je prethodno najavio da će kvadrat stanova za “bezbednjake” koštati 550 evra.

  Jedan od građevinaca, koji gradi stanove po čitavoj  Srbiji, kazao je za Medijsku kutiju da je nemoguće graditi stan bilo gde u zemlji za 300 evra po kvadratu.

  -Cena kvadrata ne može biti ispod 480 evra ni u manjim mestima, dok je u Begradu minimum 800 evra. Cena od 300 evra je moguća jedino ako država tim investitorima obezbedi besplatne priključke na vodu, struju, kanalizaciju i grejanje- rekao je ovaj građevinski stručnjak, koji je želeo da sačuva aninomnost.

  Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić je ocenio da je sa izgradnjom tih stanova sve nejasno- od početka gradnje, preko cene ,do toga ko i kako će ih dobiti.

  -Još uvek se ne zna da li postoje liste, ko ih je sastavio, prema kom pravilniku, da li je cena utvrđena ili ne. Sve to je prilično netransparentno, mi ništa od dokumenata nismo videli, a brine nas što takva opcija za rešavanje stambenih pitanja ne postoji u sistemu odbrane-rekao je on za dnevni list Danas.

  Predsednik Srbije je krajem prošle godine najavio projekat državne stanogradnje, koji bi obezbedio da stambeni kvadrat košta oko 550 evra u Beogradu i od 450 do 470 evra u drugim mestima.

  Početkom godine ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović takođe je najavila da će cena kvadrata tih stanova  koštati do 500 evra.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je nedavno za Medijsku kutiju da “nema nikakve licitacije” sa cenom kvadratnog metra  stanova za pripadnike vojske i policije.

  -U okviru lex specialisa za izgradnju jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji smo usvoliji u maju ove godine, predviđeno je da cena tih stanova ne može da bude veća od 500 evra, ali da može da bude niža. Tako da sam sigurna da će stanovi na jugu Srbiji biti jeftiniji-rekla je ona.

  Predsednik Srbije je kazao da će država za mlade pripadnike snaga bezbednosti do 2021. godine izgraditi 8.826 stanova jer  23.623 pripadnika vojske i policije nema rešeno stambeno pitanje.

  Vučić i ministarka Mihajlović  najpre su najavili da će stanovi za snage bezbednosti početi da se grade “na proleće” ove godine, a potom su rok pomerili za “kraj oktobra” i smanjili broj stanova na samo 378, u Nišu i Vranju.

  Stanovi do sada nisu počeli da se grade.


  VUČIĆ: “MANJE SE DECE RAĐA U VIŠESPRATNICAMA”

  Predsednik Srbije Aleksandar Vućić rekao je da se “manje dece rađa u višespratnicama” te će se zato graditi niže zgrade.

  -To smo utvrdili prema istraživanju koje smo radili. Zato ćemo u centralnoj Srbiji graditi zgrade sa četiri sprata, a u Beogradu i Novom Sadu sa pet i šest spratova- objasnio je on, rekavši da je cilj takve gradnje da se poboljša natalitet.

  Prema dostupnim podacima, ni u jednom relevantnom institutu i fakultetu u Srbiji ne postoji  istraživanje na osnovu kog je Vučić  zaključio da se više  dece rađa u zgradama sa manjim brojem spratova

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi