More

  GRAĐANSKI FRONT POSTAJE NOVI POLITIČKI BLOK U SRBIJI

  • Inicijativa Ne davimo Beograd, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša(UPSS) i Lokalni front iz Kraljeva u fazi su formiranja zajedničke političke organizacije – Građanskog fronta
  • Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd rekao je da se Građanski front okupio i za parlamentarnu borbu, ali i za borbu za lokalne probleme
  • Neće to biti samo ponuda biračima, ne udružujemo se da budemo opcija biračima, nego želimo da budemo promoteri društva koje ove organizacije zagovaraju duže vreme, kazao je Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta
  • Đokica Jovanović, predsednik Upravnog odbora UPSS-a rekao je za “ Medijsku kutiju” da je Asocijacija Građanski front još daleko od toga da kao politička organizacija učestvuje na izborima
  • Naš cilj nije učestvovanje na izborima jer mi nismo politička partija, niti imamo partijske organe. Formirali Asocijaciju Građanski front da bi smo lakše rešavali konkretne probleme u lokalnim sredinama-kazao je Jovanović.

  Srbija će uskoro dobiti još jedan politički blok jer su Inicijativa Ne davimo Beograd, Udruženje pokreta slobodnih stanara iz Niša(UPSS) i Lokalni front iz Kraljeva u fazi formiranja zajedničke političke organizacije – Građanskog fronta.

  Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd rekao je da se Građanski front okupio i za parlamentarnu borbu, ali i za borbu za lokalne probleme.

  -Mnogo smo uradili na lokalu kao jedna od retkih brana od ove kriminalne vlasti. Ovo će biti nadogradnja za borbu za lokalne probleme, za ono što nas u životu muči. Da bude nastavak i na nacionalnom nivou-kazao je Lazović za TV N1.

  Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta naglasio je da u Građanskom frontu žele da izgrade vrednosti i zasnuju kvalitetnu saradnju.

  -Neće to biti samo ponuda biračima, ne udružujemo se da budemo opcija biračima. Želimo da budemo promoteri društva koje ove organizacije zagovaraju duže vreme, da svoj aktivizam odživimo do kraja.Taj princip po kome ono što jesi budeš do kraja treba da bude ključan u našoj saradnji-rekao je Voštinić za ovu televiziju.

  On je precizirao da namera Građanskog fronta nije da otima birače,već da odžive ono za šta se zalažu.

  -Kada govorimo o saradnji, ne vidim zašto bi nešto bilo u istoj koloni da bi moglo da sarađuje. Sve što je u javnom životu je protiv, mi nemamo ideju kako društvo treba da izgleda. Mi bismo da ponudimo ideju kako društvo treba da izgleda, možemo i da se ne slažemo, ali treba da bude konstruktivno-poručio je Voštinić.

  Međutim, Đokica Jovanović, predsednik Upravnog odbora UPSS-a rekao je za “ Medijsku kutiju” da je Asocijacija Građanski front još daleko od toga da kao politička organizacija učestvuje na izborima.

  -Zajednička platfoma Građanskog fronta, verovatno, će biti usaglašena za godinu dana. Naš cilj nije učestvovanje na izborima, mi nismo politička partija, niti imamo partijske organe. Mi smo formirali Asocijaciju Građanski front da bi smo lakše rešavali konkretne probleme u lokalnim sredinama-kazao je Jovanović.

  On je podsetio da je UPSS od svog osnivanja posvećen vrednostima participativne demokratije, solidarnosti i demokratskog socijalizma.

  Inače, ideja o Građanskom frontu kao umreženim političkim organizacijama u Srbiji se pominje od lokalnih izbora 2016. kada je Lokalni front osvojio odbornička mesta u Skupštini Kraljeva.

  Lokalni izbori održani su istovremeno kad i parlamentarni 2016. godine i u izbornoj noći dogodilo se nezakonito rušenje u Savamali. Na protestima koji su usledili zbog toga iznikla je Inicijativa Ne davimo Beograd. Ipak, na gradskim izborima u Beogradu 2018. Inicijativa je ostala ispod izbornog cenzusa.


  FRONT ZA SMENU AUTORITATIVNE VLASTI

  Asocijacija Građanski front  saopštila je da će se nastaviti talas okupljanja sličnih grupa oko ideja solidarnosti, jednakosti, socijalne sigurnosti i tolerancije u Front za smenu autoritarne vlasti.

  -U  trenutku kada su uslovi života i rada svih naših građana sve lošiji, kada od plate, ako je uopšte imamo, ne može da se živi, kada se javna i prirodna dobra privatizuju, a sve češće i otimaju, radnici svakodnevno ginu ili povređuju, a naše institucije i javne službe devastiraju, međusobna saradnja ovih grupa je neophodna-naveo je Građanski front u saopštenju.Građanski front dodaje da se radi o organizacijama u kojima ne preovladava tipično organizaciono ustrojstvo karakteristično za političke pokrete i partije u Srbiji

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi