More

  GRAĐANSKA TRIBINA: SRBIJI JE NEOPHODNA ANTIKORUPCIJSKA LUSTRACIJA

  • Da bi Srbija mogla da se izbori sa korupcijom potrebna je smena aktuelne vlasti, promena sistema i borba protiv koruptivne kulture, neki su od zaključaka tribine u Kući ljudskih prava u Beogradu
  • Jovo Bakić: Naš ključni problem je mafija koja je zarobila državu i mi moramo da je sklonimo, a to može da poprimi i ljudske žrtve
  • Đokica Jovanović: Neophodna je samoorganizovanje građana
  • Zoran Gavrilović: U antikorupcijskoj lustraciji prvo bi trebalo da budu smenjeni republički javni tužilac i direktor Agencije za borbu protiv korupcije
  • Zorica Miladinović: Građani sa integritetom trebalo bi da „napadnu“ sistem sa svih strana- ulaskom u institucije kroz konkurse i na druge oficijelne načine, na protestima i kroz individualne građanske akcije

  Da bi se Srbija iole uspešno izborila protiv sistemske korupcije potrebno je smeniti aktuelnu vlast, srušti postojeći sistem koji je u toj meri truo da ne može da se koriguje i izgraditi novi na drugačijim društvenim vrednostima, neki su od zaključaka tribine o učešću građana u borbi protiv korupcije u Srbiji, održane u utorak u Kući ljudskih prava u Beogradu.

  Neophodno je, takođe, povesti ozbiljnu borbu protiv ukorenjene koruptivne kulture u Srbiji, što će biti najteže jer ćemo u takvoj borbi morati da „idemo“ protiv sebe samih, još je jedan od zaključaka koji se čuo na  ovom građanskom skupu u organizaciji Udruženog pojreta slobodnih stanara (UPSS) i Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

  Na tribini, na kojoj su učestvovale građanske inicijative, pokreti i udruženja iz Niša, Kraljeva, Požege, Požarevca, Novog Sada i Beograda, kao i antikorupcijski aktivisti, zaključeno je i da bi jednu od ključnih uloga u toj borbi mogli da imaju upravo oni, kao motivisani građani sa integritetom.

  Neophodno je „samo“ da se oni dobro organizuju, umreže, ojačaju i kroz zajedničke akcije postanu respektabilna snaga, rečeno je.

  – Naš ključni problem je mafija koja je zarobila državu. I naš zadatak je sklanjanje te mafije, a to može da poprimi i ljudske žrtve. To se uostalom već desilo 2.000. godine- ocenio je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Jovo Bakić, inače gost tribine.

  On je kazao da su tadašnji političari, nažalost, napravili dogovor sa mafijom, kako bi poštedeli na stotine života, ali su postali njeni taoci.

  – Ipak, od 2000. do 2012. godine mafija nije vladala ovom državom. Ona se vratila na vlast 2012. godine- zaključio je.

  Bakić je kazao da ukoliko srpsko društvo konačno ne počne da se skandalizuje nad korupcijom- kao druga civilizovana društva, ona će i dalje biti „koristan običaj“.

  Prema njegovoj oceni, najbolja predohrana korupcije je javnost politike i svega što radi vlast.

  – Bojim se da ovaj sistem čvrst i da vodi ravno u propast. Početak promena leži u porukama: „Ja na ovo ne pristajem“ i „Želim da rušim sistem“. To se neće desiti danas, ali desiće se- kazao je.

  On je ocenio da oni koji žele da menjaju sistem u tome neće imati bilo kakvu spoljno- političku podršku sve dok predsedik Srbije Aleksandar Vučić „rešava“ pitanje Kosova, pa možda i ulaska Srbije u NATO.

  – Ali, ako ovakvi građanski pokreti i inicijative ojačaju, međunarodna zajednica će morati da uvaži tu okolnost- rekao je Bakić.

  Đokica Jovanović, takođe profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i jedan od osnivača UPSS-a, kazao je da je navodna sistemska borba protiv korupcije u Srbiji „šarada koja služi za uveseljavanje naroda“.

  – Što su veća obećanja o borbi protiv korupcije, to je veća korupcija- kazao je on, uz zalaganje za „građansko samoorganzovanje“ u  borbi za promenu sistema.

  Jovanović je ocenio da je koruptivna kultura, kakva na Balkanu postoji vekovima, između ostalog onemogućila i pojavu levice u Srbiji, pošto levica podrazumeva kritički stav prema stvarnosti i samoj sebi.

  – Kod nas postoji samo korupcija izvornih levičarskih ideja- kazao je.

  Zoran Gavrilović, istraživač BIRODI-ja, založio se za „antikorupcijsku lustraciju“.

  – Na listi za tu vrstu lustracije trebalo bi, za početak, da se nađe republički javni tužilac (Zagorka Dolovac), koji ne reaguje na brojne slučajeve korupcije i organizovanog kriminala već štiti mafju, i direktor Agencije za borbu protiv korupcije (Dragan Sikimić), koji je izabran uprkos tome što se bavi korupcijom- rekao je on.

  U borbi protiv korupcije u animičnom društvu, kakva je Srbije, ključnu ulogu moraju da imaju građani sa integritetom, zaključio je on.

  Vladimir Marović iz Lokalnog fronta Kraljevo podsetio je da je Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila da je tokom 2017. godine u javnom sektoru u Srbiji čak 743 milijarde dinara potrošeno  protivno zakonima i nenamenski, ali da povodom tog dramatičnog podatka niko od nadležnih nije iole ozbiljnije reagovao.

  Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta Kraljevo je dodao da će građanski pokreti i inicijative između ostalog  morati da daju odgovor i na pitanje da li da u svojim akcijama dozvole učešće pripadnicima bivše vlasti, koji sada žele promene, a mnogi su učestvovali u zloupotrebama ili nepravilnostima.

  Na skupu su govorili i predstavnici Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, kao i Inicijative za Požegu i požarevačke organizacije FORCA, koji učestvuju u organizaciji protesta u tom gradu zbog koruptivnog delovanja nekih predstavnika lokalne vlasti.

  Ljubomir Jacić, kandidat za člana Lokalnog antikorupcijskog formuma Požarevca, govorio je pokretanju sudskog postupka zbog sumnje u ozbiljne propuste na konkursu za izbor članova tog tela.

  – Moje ćerke, na primer, ne mogu da nađu posao zbog mog prezimena. Ali, razbićemo mi njih- kazao je on.


  TOTALNI OPOZIV

  – Neophodno je napasti „truli“ sistem sa svih strana.Građani sa integritetom bi preko konkursa i na druge oficijelne načine trebalo da ulaze u institucije-  posebno one antikorupcijske, što istovremeno ne isključuje njihovo pravo da organizuju ili učestvuju u građanskim protestima ili da kao pojedinci pokreću najrazličitije akcije. Neophodan nam je, dakle, totalni opoziv- rekla je Zorica Miladinović, bivša koordinatorka Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš, koji je u Modelu Lokalnog antikorupcijskog plana, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, postao obrazac za formiranje i rad lokalnih antikorupcijskih tela u svim gradovima i opštinama Srbije.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi