More

  GRAĐANI PUTEM TVITERA I FEJSBUKA DA PITAJU MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE O ZAKONU O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA

  • Pošto Ministarstvo državne uprave više od šest meseci ne objavljuje Nacrt Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, građani pozvani da odgovore zatraže putem društvenih mreža.
  • Sprečimo državu u nameri da nam oteža uvid u rad javnih institucija! Pozovite i svoje prijatelje da učestvuju u zajedničkoj borbi prava javnosti da zna-navode čelnici kampanje “Srbija do informacija”.
  • Pitanje se može postaviti putem Tviter naloga Ministarstva @MDULS i na Fejsbuk stranici Ministarstva 
  • Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je prethodno da je loš nacrt izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
  • Kampanja “ Srbija do informacija” zahteva da se neke odredbe izbišu, kao I da se neke dopišu u Nacrtu  Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

  foto: Sajt Srbija do informacija

  Građani su pozvani u okviru kampanje “ Srbija do informacija” da putem društvenih mreža zatraže od Ministarstva državne uprave I lokalne samouprave odgovore na pitanja šta se dešava sa Nacrtom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i da li su predloženi zahtevi usvojeni.

  -Pre šest meseci u okviru  kampanje “Odbrani pravo na informacije-ne dam da javno postane tajno!” poslali smo komentare i sugestije nadležnom ministarstvu. Nismo dobili odgovor od nadležnih da li su naši komentari i predlozi usvojeni- navode čelnici  kampanje  “Srbija do informacija”, koja je okupila 80 građanskih I medijskih udruženja I organizacija.

  Ova kampanja je pokrenuta jer u kampanji “ Odbrani pravo na informacije” nisu dobijeni potrebni odgovori.

  Čelnici kampanje podsećaju da još nije objavljen ni novi tekst Nacrta izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

  -Sprečimo državu u nameri da nam oteža uvid u rad javnih institucija! Pozovite i svoje prijatelje da učestvuju u zajedničkoj borbi prava javnosti da zna-navode čelnici ove kampanje.

  Putem svog Twitter naloga građani na tviter nalog Ministarstva  državne uprave. (@MDULS ) treba da postave pitanje koje da glasi:

  -Poštovani, prošlo je šest meseci od završetka javne rasprave o Nacrtu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.Poslao sam komentare i još nisam dobio odgovor. Kada ćete objaviti tekst novog Nacrta Zakona? Hvala unapred

  Građani  isto pitanje mogu da postave I na Fejsbuk  stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS)

  Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je prethodno da je loš nacrt izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, jer predviđa državna preduzeća budu izuzeta iz zakona, kao I odredbu da će svi organi vlasti moći da podnesu tužbe protiv rešenja poverenika.

  -Izuzimanje državnih preduzeća iz zakona budi sumnju o „nekom uticaju koji je nelegitiman, kazao je Šabić.

  On je rekao da veruje da će se odustati od davanja mogućnosti državnim organima da podnose tužbu protiv rešenje poverenika, jer bi to „bukvalno značilo anuliranje prava javnosti“.


  ZAHTEVI  KAMPANJE “SRBIJA DO INFORMACIJA”

  Kampanja “ Srbija do informacija” zahteva od Ministarstva državne uprave I lokalne samouprave da odredba o izuzimanju preduzeća koja raspolažu javnom imovinom od prava javnosti da zna mora bude izbisana iz predloga Nacrta Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

  Takođe mora da izbaci i odredba da protiv rešenja poverenika organ vlasti može da pokrene upravni spor,
  Jedan od zahteva je da  u nacrtu  moraju da se nađu odredbe da je obaveza vlade da dva puta godišnje podnosi izveštaj Narodnoj skupštini o zahtevima za pomoć u postupku izvršenja rešenja poverenika, kao odredba o višim novčanim kaznama  i prinudnoj  naplati kada organ odbija da dostavi informacije i plati kaznu

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi