More

  GRAĐANI IZ PIROTSKOG KRAJA NE ODUSTAJU OD ZAHTEVA DA SE MALE HIDROCENTRALE NE GRADE NA STAROJ PLANINI

  • Nećemo dozvoliti da se mini hidrocentrale grade na Rakitskoj reci i ostalim rekama na Staroj planini, poručili meštani sela Rakita, kod Babušnice centalnim i lokalnim vlastima.
  • Fizički ćemo sprečiti dalju izgradnju i “ leteće bageri” jer investitori ne poseduju najvažniju dozvolu-“dozvolu meštana”-kaže Desimir Stojanov iz Rakite.
  • Investitor Goran Belić nastavio je izgradnju mini hidrocentrale na Rakitskoj reci, uprkos oštrom protivljenju lokalnog stanovništva, mada su pre nekoliko dana aktivisti i meštani sprečili dalje radove na tom vodozahvatu.
  • Iimam sve potrebne dozvole i moja mala hidro centrala nikako ne može da naškodi reci-tvdri Belić.
  • Aleksandar Jovanović iz inicijative “Odbranimo reke Stare planine” kaže  je “da je došlo vreme da se fizički suprotstave gradnji na svakoj lokaciji jer slanje molbi, pisma i mejlovi nadležnima više nemaju smisla, pošto se oni na njih oglušuju.
  • Goran Tokić, iz Grupe građana za zaštitu Stare planine kaže da mini hidrocentrale mogu da proizvedu beznačajne količine struje, ali da uništavaju prirodu na planinskim rekama.

  foto; FB strana Odbranimo reke Stare planine

  Građanima  iz Pirotskog kraja, koji se bore da sačuvaju planinske reke, pridružili su se i meštani sela Rakita, kod Babušnice, koji su poručili vlastima u Beogradu i na lokalu da “neće odustati od zahteva da se ne dozvoli izgradnja mini hidrocentrale na Rakitskoj i ostalim rekama na Staroj planini”.

  Lokalnim prostornim planom iz 2012. godine predviđeno je da na celoj Staroj planini treba da bude izgrađeno 44 male hidrocentrale, a u babušničkoj opštini 13 lokacija je određeno za izgradnju mini hidrocentrala.

  -Pojavićemo se  na svakoj lokaciji gde su građevinske mašine i fizički ćemo sprečiti nastavak radova na mini hidrocentralama. Ubuduće ćemo fizički sprečiti gradnju i „leteće bageri“ jer  investitori ne poseduju najvažniju dozvolu – “dozvolu meštana”- kaže je Desimir Stojanov iz Rakite.

  On smatra da  su “doveli investitore da unište Staru planinu”.

  – U Rakiti neće biti vodozahvata. Država Srbija pokušava da opere ruke, prebacuju odgovornost sa lokala na republiku i obrnuto. Po njima selu nije potrebno igralište za decu već treba mini hidroelektrana – kaže Stojanov.

  Iako se lokalno stanovništvo oštro protivi izgradnji male hidrocentrale na Rakitskoj reci, investitor Goran Belić je nastavio izgradnju, mada su pre nekoliko dana aktivisti I meštani sprečili dalje radove na tom vodozahvatu.

  Investitor tvrdi da ima sve potrebne dozvole i da njegova mala hidro centrala “ nikako ne može da naškodi reci”.

  -Radimo po svim standardima, na način kako je propisano. Sa biološkim minumom, sa ribljom stazom. Na Rakitskoj reci već postoje tri brane koje je zbog bujica sagradila Vodoprivreda. Samo moja brana ima riblju stazu, a predstavlja i prvu odbranu od bujica. Ne može da našteti više nego ove tri brane, to sam siguran – tvrdi Belić.

  Stanovnici Rakite, malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, koja za njih znači dalji opstanak. Inače, Zavod za zaštitu prirode je u najnovijim ispitivanjima pronašao zaštićene vrste biljaka na ovoj maloj planinskoj reci.

  Aleksandar Jovanović  iz inicijative “Odbranimo reke Stare planine” kaže  je “da je došlo vreme da se fizički suprotstave gradnji na svakoj lokaciji jer slanje molbi, pisma i mejlovi nadležnima više nemaju smisla, pošto se oni na njih oglušuju”.

  -Država želi da mi poštujemo zakon, a oni ne. Leteće bageri na svakom mestu gde se pojave. Gospodine Vučiču, ljudi koji žive u zemlji u kojoj vladate ostaju žedni, napuštaju svoja ognjišta zbog toga što vaši prijatelji ili kumovi imaju po pet hidrocentrala. Šta da radi narod bez vode? – pita Jovanović.

  On dodaje da po hiljaditi put da pišu mejlove državnim rukovodiocima, institucijama i svima koji ćute, a šuruju sa kopačima naših reka.

  -Predlažem da okrenemo stvari, neka od nas zahtevaju da mi njima dajemo dozvole, dosta smo mi od njih tražili dozvole. Nećemo vas više moliti – poručuje Jovanović.

  foto; FB strana Odbranimo reke Stare planine

  Inače,  u Babušnici juče je protestvovalo nekoliko stotina građana protiv izgradnje mini-hidroelektrane na vodozahvata u selu Rakita. Građani su predali svoje  zahteve  predsednici Opštine Slađani Nikolić, a potom su aktivisti otišli do sela Rakite da pruže podršku lokalnom stanovništvu.

  Inicijativa “ Odbranimo reke Stare Planine“ prethodnog leta organizovala je niz protesta protiv izgradnje malih hidrocentrala na Staroj  planinini.

  Do sada je ovu inicijativu podržalo 33 udruženja građana, tri eminetna profesora sa Biološkog, Šumarskog i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i skoro 10.000 građana.


  TOKIĆ:MALE HIDROCENTRALE PROIZVODE BEZNAČAJNU KOLIČINU STRUJE, ALI ZATO UNIŠTAVAJU PRIRODU

  Goran Tokić, iz Grupe građana za zaštitu Stare planine kaže da mini hidrocentrale mogu da proizvedu beznačajne količine struje, ali da uništavaju prirodu na planinskim rekama.

  -Jedna takva hidro centrala može da proizvede jedan megavat struje, a hidroelektrana Đerdap hiljadu puta više. Međutim, ako se zaista na planinskim rekama u Srbiji  izgradi planiranih 700 mini hidrocentrala one će moći da proizvedu samo jedan odsto potrebne struje u Srbiji- tvrdi Tokić.

  On dodaje da će planiranih 44 mini hidro centala  na Staroj planini potpuno uništiti život stanovnicima u planinskim selima.

  -Nestaće ribe i rakovi i biće uništeta priroda na Staroj planini, ako Jermi i Visočici i ostalim planskim rekama budu napravljene te hidro centrale-kaže Tokić.

  On objašnjava  da država ne brine o zaštiti životne sredine jer privatnici na tim malim hidro centralama mogu odlično da zarade.

  – Privatnik uz malo ulaganje mesečno na jednoj mini hidro centrali može da proizvede struju koju će prodati od 20 do 30.000 evra. Zato država i dozvoljava privatnom kapitalu da uništava planinske reke-konstatuje Tokić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi