More

  Grad Niš zbog korone otpisao kirije zakupcima gradskih lokala, sad traži da ih plate

  • Štab za vanredne situacije u Nišu, na čelu sa novom gradonačelnicom Draganom Sotirovski, odlučio da svi zakupci gradskih lokala moraju da plate kiriju i za tri meseca u toku vanrednog stanja
  • Štab je prethodno doneo odluku da kiriju ne moraju da plate za period od 15. marta do kraja maja
  • Obavezuje se Gradska uprava da omogući zakupcima da obračunatu i fakturisanu a neplaćenu zakupninu za mart, april i maj 2020. godine izmire u jednakim ratama od 1. novembra ove godine do 1. maja 2021. bez obračunavanja kamate, navodi se u odluci Štaba
  • Nova odluka Štaba je najviše pogodila ugostitelje, pre svega kafiće i restorane koji tokom vanrednog stanja nisu imali dostavu, tako da nisu ni radili
  • Ovo je dokaz da je gradska vlast u Nišu bahata i da ne vodi računa o svojim građanima jer im je važan samo profit, kaže jedan od ugostitelja
  • On upozorava će ako ova odluka ostane na snazi doći će novog otpuštanja radnika, i da mnogi od ugostitelja neće moći da „ prežive“
  foto: m. k.

  Štab za vanredne situacije u Nišu, na čelu sa novom gradonačelnicom Draganom Sotirovski,  odlučio da svi zakupci gradskih lokala moraju da plate kiriju i za tri meseca u toku vanrednog stanja, iako su im prethodnom odlukom otpisani ti zakupi.

  Zakupci će morati da plate zakup na jednake mesečne rate u narednih šest meseci i za period od 15. marta do kraja maja, iako je Štab pre toga odlučio da neće naplaćivati kiriju za vreme vanrednog stanja, kada mnogi od njih nisu ni radili.

  -Obavezuje se Gradska uprava da omogući zakupcima da obračunatu i fakturisanu a neplaćenu zakupninu za mart, april i maj 2020. godine izmire u jednakim ratama od 1. novembra ove godine do 1. maja 2021. bez obračunavanja kamate na odloženi dug u slučaju izmirenja odloženog duga do kraja navedenog roka- navodi se u odluci Štaba.

  Nova odluka Štaba je najviše pogodila ugostitelje, pre svega kafiće i restorane koji tokom vanrednog stanja nisu imali dostavu, tako da nisu ni radili.

  -Nismo radili skoro tri meseca, a i posle toga su nam prihodi bili znatno manji u odnosu na prošlu godinu jer su manji prometi. Prvo su rekli da te kirije možemo da platimo na 24 rate, onda su ih otpisali zbog vanrednog stanja, da bi sada promenili odluku. Ovo je dokaz da je gradska vlast u Nišu bahata i da ne vodi računa o svojim građanima jer im je važan samo profit. Ne znam zaista kako ću uz redovnu kiriju da platim i te rate- kaže jedan od ugostitelja.

  On upozorava da će nova odluka ozbiljno ugroziti opstanak i uticati da situacija u sektoru ugostiteljstva bude još gora.

  -Dovedeni smo na rub opstanka. Sad je već mnogo manje gostiju u kafićima, iako još uvek zbog lepog vremena rade bašte. Ali, ide zima i biće sve manje ljudi u zatvorenim prostorima. Ako ova odluka ostane na snazi doći će novog otpuštanja radnika, a mnogi od nas neće moći ni da „ prežive“- ogorčeno kaže ovaj privatni preduzetnik.

  On najavljuje da će Udruženje ugostitelja Niša zahtevati od gradonačelnice Niša i Štaba za vanredne stiuacije da ponište ovu odluku.

  Medijska kutija od gradonačelnice Niša nije dobila odgovor na pitanje zašto je Štab za vanredne situacije izmenio odluku o neplaćanju zakupnine gradskih lokala tokom vanrednog stanja.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi