More

  „Gorica“: U Nišu u kovid godini umrlo 50 odsto više ljudi nego godinu dana ranije

  • U Nišu je 2020. godine, koju je obeležila epidemija kovida 19, bilo skoro 50 odsto više umrlih u odnosu na prethodnu godinu, kada epidemije nije bilo, zvanični su podaci niškog pogrebnog preduzeća „Gorica“ koje prenosi dnevni list Danas
  • U dokumentu javnog komunalnog preduzeća „Gorica“, u koji je taj list imao uvid, navodi se da je na teritoriji grada Niša „ukupan broj prijema pokojnika u kapeli“ u 2020. godini bio 4824, dok je takav broj „prijema“ u 2019. iznosio 3254, odnosno 1570 manje
  • Prema podacima u ovom dokumentu, koji je potpisala v.d. direktora „Gorice“ Ivana Stanić, u Nišu je od 2016. do 2020. godine evidentirano ukupno 16.003 pokojnika, što znači da broj pokojnika u 2020. čini trećinu ukupnog broja pokojnika u poslednjih pet godina
  • U ovom dokumentu je naveden broj umrlih na teritoriji grada, bez obzira da li je pokojnik preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, gde se to najčešće događa, ili na drugom mestu, odnosno kod kuće, u privatnim klinikama, gerontološkim centrima i slično, što je značajno ređe
  Foto: sajt JKP Gorice

  U Nišu je 2020. godine, koju je obeležila epidemija kovida 19, bilo skoro 50 odsto više umrlih u odnosu na prethodnu godinu, kada epidemije nije bilo, zvanični su podaci niškog pogrebnog preduzeća „Gorica“ koje prenosi  dnevni list Danas.

  U dokumentu javnog komunalnog preduzeća „Gorica“, u koji je taj list imao uvid, navodi se da je na teritoriji grada Niša „ukupan broj prijema pokojnika u kapeli“ u 2020. godini bio 4824, dok je takav broj „prijema“ u 2019. iznosio 3254, odnosno 1570 manje.

  Prema podacima u ovom dokumentu, koji je potpisala v.d. direktora „Gorice“ Ivana Stanić, u Nišu je od 2016. do 2020. godine evidentirano ukupno 16.003 pokojnika, što znači da broj pokojnika u 2020. čini čak trećinu ukupnog broja pokojnika u poslednjih pet godina.

  U ovom dokumentu je naveden broj umrlih na teritoriji Niša, bez obzira da li je pokojnik preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, gde se to po pravilu ubedljivo najčešće događa, ili na drugom mestu, odnosno kod kuće, u privatnim klinikama, gerontološkim centrima i slično, što je značajno ređe.

  U njemu piše da „Gorica“ vodi „jedinstvenu evidenciju o pokojnicima po redosledu prijema u kapeli, kojom prilikom se za svakog pokojnika evidentira na kojoj klinici je nastupila smrt, odnosno da li je smrt nastupila na drugi način i na drugom mestu“, ali nije precizirano koliko njih je umrlo u UKC-u, a koliko na drugim mestima i kojim.

  U dokumentu, takođe, nije naveden broj prijema pokojnika u kapeli ili sahranjivanja kod kojih su bile primenjivane posebne mere- kao što je korišćenje metalnih posmrtnih sanduka, a koje važe za preminule od zaraznih bolesti, među kojima je, nesumnjivo, tokom prošle godine bilo najviše onih sa potvrđenim ili suspektnim kovidom 19.


  Poverenik nema nadležnost da proverava tačnost tvrdnje “Gorice” da ne poseduje podatke o broju prodatih limenih kovčega

  Javno komunalno preduzeće ”Gorica” je dva puta odbilo da Danasu dostavi podatke o sahranjivanju uz primenu posebnih mera pokojnika koji su umrli od zaraznih bolesti, kao i broju prodatih limenih kovčega koji se u takvim slučajevima koriste, za prvu polovinu 2020. godine, navodeći da ih “ne poseduje”.

  Podaci su zatraženi po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

  Oba puta „Gorica“ je odgovorila da „ne poseduje“ tražene informacije, budući da „ne vodi posebnu evidenciju“ ni o sahranama na kojima se primenjuju posebne mere koje važe za preminule od zaraznih bolesti, a ni o broju prodatih limenih sanduka.

  Nakon ovakvih odgovora, list je uložio žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja, iznoseći u njima i “utisak o izbegavanju ovog JKP da dostavi informacije koje bi se mogle smatrati delikatnim”.

  Poverenik u svojim odlukama nije naložio “Gorici” dostavljanje traženih podataka, pošto je ona odgovorila da ih ne poseduje, uz napomenu da on nema nadležnost da proverava tačnost navoda u odgovorima institucija.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi