More

  GLUMICA BILJANA VUJOVIĆ OPTUŽUJE DIREKTORKU LUTKARSKOG POZORIŠTA U NIŠU DA JE MOBINGUJE JER JE NE ŽELI KAO REDITELJKU, IAKO JE SPECIJALISTA LUTKARSKE REŽIJE

  • Trpim zlostavljanje na radu od direktorke Lutkarskog pozorišta u Nišu Milice Radulović jer sam specijista lutkarske režije, a i doktorirala sam iz te oblasti, ali to nije dovoljno da me prebace na radno mesto reditelja, kaže glumica ovog teatra za decu Biljana Vujović
  • Ona se zbog mobinga žalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je da pokrene postupak kod poslodavca ili da tuži nadležnom sudu
  • Upozorila sam direktorku da se svim zaposlenima u Lutkarskom pozorištu priznaju diplome, bilo da su sa akreditovanih fakulteta ili ne, i da im se daju veći koeficijenti, a samo meni neće da priznaju stručnost, rekla je ona
  • Vujović je kazala da direktorka zahteva da kao glumica ispunjava radne obaveze, a da reditelji još od 2005.godine neće da je angažuju po tom osnovu
  • Direktorka Radulović odbacuje optužbe da mobinguje Vujovićevu, tvrdeći da ne bilo dobro da se ugasi Vujovićkino mesto glumca, kao i da umetnički kvalitet premijera ne bio visok ako sve predstave režira jedan kućni reditelj
  • Upozorila sam je da mora da radi jer ima platu 65.000 dinara, a ubuduće ću insistirati da Vujovićka mora da dobija uloge kao glumica, kaže direktorka
  • Direktorka Pozorišta lutaka, koja je na društvenim mrežama pretila da će „naći način da da otkaz Vujovićevoj“, kaže da je pogrešila jer je  to učinila u afektu i besu

  foto: Vesna Torović

  Biljana Vujović, glumica Pozorišta lutaka u Nišu, optužila je direktorku tog teatra Milicu Radulović za zlostavljanje na radu „ jer neće da sistematizuje mesto reditelja i da je prebaci na to radno mesto, iako je  jedini specijalista lutkarske režije i doktor umetnosti koji je doktorirao na temi lutkarske režije“.

  Vujovićeva se žalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer „trpi mobing“, a generalni sekretarijat predsednika je njenu žalbu prosledio Ministarstvu za kulturu i informisanje.

  -Zakonom o sprečavanju zlostavljanja na radu zabranjuje se zlostavljanje na radu i u vezi sa radom. Međutim, Ministarstvo nije nadležno za vođenje postupka po vašem zahtevu, ali u cilju zaštite svojih prava i interesa možete pokrenuti postupak kod poslodavca ili direktno tužbom pred nadležnim sudom- navodi se u odgovoru Ministarstva.

  – Reditelji  su uvek najveća stavka u autorskim honorarima, a iz naše lutkarske  oblasti ih   osim mene, usko specijalizovanih, u Srbiji i nema. Umetnički i finansijski to bilo potpuno opravdano, jer ne bih tražila dodatne honore za režiju, nego bih režirala za platu. Do sada sam dostavila 11 predloga  predstava koje bi smo  pripremali u novoj sezoni- kaže Vujovićeva.

  Ona podseća da je Pozorištu lutaka postojalo mesto reditelja, ali da je 2009.godine ukinuto  nakon smrti  dramskog  reditelja Milorada  Berića.

  -U tom periodu obavljala sam funkciju direktora Narodnog pozorišta u Nišu i kako nikoga nije bilo u Pozorištu  sa takvim obrazovanjem, mesto je  tada ugašeno. Danas je situacija potpuno drugačija i Vama podesnija, jer sam  se ja, kao  član umetničkog ansambla Pozorišta lutaka,  i dodatno od tog perioda usavršavala u Bugarskoj i u Sofiji sam završila poslediplomske studije. Na doktorskim studijama  Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu provela sam još pet  godina, i na tom prestižnom fakultetu stekla najviše zvanje doktora umetnosti-navela je Vujovićeva u zahtevu direktorki.

  Ona je podsetila da su se Lutkarskom pozorištu „uvek i svim zaposlenima uvažavale diplome i usavršavanja bez obzira na njihovu stvarnu opravdanost i potrebu“.

  -Glumcima i svim zaposlenima u Pozorištu su priznavali diplome bez obzira na relevantnost fakulteta bilo da su privatni, priznati, nepriznati, kao i da li su te diplome potrebne ili nepotrebne. U skladu sa donesenim diplomama zaposleni ljudi dobijali su sistematizovana nova radna mesta kao i veće kojeficijente-objašnjava ona.

  Vujovićeva, koja ove godine obeležava 30 godina rada u Pozorištu lutaka, kaže da već godinama trpi mobing i da „ svaki sledeći direktor nastavlja da je zlostavlja“.

  -Mobing je počeo od 2005.godine, nakon što sam smenjena sa funkcije direktorke Pozorišta. Od tada me reditelji ne angažuju kao glumicu, tako da gotovo ništa ne radim i primam platu. I aktuelna direktorka me je upozorila da moram da radim, ali kako da radim kad mi to ne dopuštaju? Očigledno je da ne žele da iskoriste moje potencijale i želju da doprinesem da se Pozorištu lutaka igraju bolje predstave za decu- kaže ona.

  Direktorka Pozorišta lutaka, međutim, tvrdi da „ni na koji način ne vrši mobing nad glumicom Vujović, već da ona zlostavlja nju“.

  foto: Vesna Torović

  -Odluku da se odbije njen predlog da se ugasi radno mesto glumca i da se sistematizuje radno mesto reditelja nisam donela ja, nego svi članovi Upravnog odbora. Mi nemamo dovoljno glumaca u Pozorištu, posebno nam nedostaju mladi glumci, tako da je potpuno neopravdano da se gasi glumačko radno mesto -kaže Radulovićeva.

  Ona tvrdi da otvaranje radnog mesta „kućnog reditelja“ ne bi bilo dobro ni za umetnički kvalitet predstava.

  -Ona je navela da ne traži dodatne honorare nego bi radila za platu. Ali, to bi značilo da ona treba da režira svih četiri do pet premijera u toku pozorišne sezone, što bi bio presedan jer svakako ne bi bilo dobro da režira sve predstave. Ako bi režirala samo jednu predstavu onda bi nas ona koštala više od milion dinara, kolika bi ukupno bila plata reditelja. I ne bi smo imali novac da angažujemo gostujuće reditelje-kaže Radulovićeva.

  Direktorka potvrđuje da Vujovićeva kao glumica nije angažovana ni u jednoj predstavi i dodaje da će insisitirati da se to promeni.

  -Tačno je da sam je upozorila da mora da radi jer mesečno zarađuje oko 65.000 dinara. Naravno, nije njena krivica što reditelji neće da je angažuju.Tražiću od reditelja da u budućim podelama svakako bude i Vujovićeva-kaže ona.

  Inače, direktorka, koja je tek dva i po meseca na čelu Pozorišta lutka, tvrdi da je Vujovićeva od samog početka njenog mandata zlostavlja.

  -Odmah čim sam imenovana za direktorku Vujovićeva je došla  u moju kancelariju, počela je da viče i da lupa rukom u sto.Tražila je da je prebacim na mesto reditelja, iako zna da ja to ne mogu sama da odlučim, nego to mora da bude odluka Upravnog odbora. Sve ovo vreme imam velike probleme sa njom jer stalno pokušava da dođe u konflikt sa mnom- tvrdi ona.


  DIREKTORKA PRETILA  VUJOVIĆEVOJ DA ĆE „NAĆI NAČIN DA JE OTPUSTI“

  Biljana Vujović tvrdi da je na društvenim mrežama direktorka Milica Radulović najavila „ da će svakako naći način da joj da otkaz“.

  -Napisala sam da je Radulovićeva doktorirala na nepriznatom fakultetu u Republici Srpskoj. Povredila je ta istina, jer taj fakultet stvarno nije priznat, i onda mi je zapretila da će mi dati otkaz-kaže ona.

  Direktorka priznaje da je „ pogrešila što je tako ishitreno reagovala i da se „izvinjava“ Vujovićevoj jer je to bila glupost napisana u afektu“.

  -Povredilo me je to što namerno širi te glasine o mojoj doktorskoj diplomi. Uostalom, za radno mesto direktora Lutkarskog pozorišta u Nišu treba samo fakultetska diploma, tako da to nema nikakve veze sa mojom funkcijom. Iznervirala sam se što to radi i potpuno nepotrebno burno reagovala. Spremna sam i javno da joj se izvinim jer sam svesna da sam pogrešila-kaže Radulovićeva.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi