More

  GIK: U Nišu glasalo 44,28 birača, SNS osvojio 47 od 61 mandata u Skupštini grada

  • Na izborima za Skupštinu grada Niša naprednjaci su ubedljivo pobedili, i osvojili 47 od ukupno 61 odborničkog mandata, potvđuju rezultati GIK
  • U gradskom parlamentu, koji broji 61 odbornika, sedeće, osim odbornika koalicije oko SNS i odbornici koalicije SPS-JS (šest), Grupe građana “Niš, moj grad” (četiri), SPAS-a Aleksandra Šapića (tri) i Ruske stranke (jedan)
  • U skupštini opštine Medijana, koja ima 27 odbornika, biće 17 odbornika koalicije oko SNS, tri odbornika SPS-JS, dva odbornika GG “Niš, moj grad” i po jedan odbornik SPAS-a, Suverenista, Metle, PSG i Ruske stranke
  • U skupštini opštine Palilula, koja broji 25 odbornika, sedeće 19 odbornika koalicije oko SNS, tri odbornika koalicije SPS- JS i po jedan odbornik GG “Niš, moj grad” , Šapićevog SPAS-a i Metle
  • U skupštini opštine Pantelej , koja broji 23 odbornika, biće 15 odbornika koalicije oko SNS, tri odbornika liste “Slaviša Dinić- koalicija za Pantelej” i po jedan odbornik koalicije SPS- JS,  SPAS-a, PSG, liste “Ne damo Niš- Bojan Avramović” i liste Ujedinjena seljačka stranka- Milija Miletić
  • U skupštini opštine Crveni krst, koja ima 21 odbornika, sedeće 17 odbornika koalicije oko SNS, dva odbornika SPS- JS i po jedan odbornik GG “Niš, moj grad” i SPAS
  • U skupštini opštine Niška Banja , koja broji 19 odbornika, koalicija oko SNS imaće 11 mandata, a po dva mandata Jedinstvena Srbija, SPS, Savez slobodnih i nezadovoljnih građana opštine Niška Banja i Ruska stranka- Bojan Stanisavljević
  foto: m.k.

  U Nišu je na lokalnim izborima glasalo  44,28 odsto građana, a pobedila je lista “Aleksandar Vučić- za našu decu”, koja je osvojila 47 od ukupno 61 odborničkog mandata u Skupštini grada, navodi se u zapisniku Gradske  izborne komisije(GIK).

  U zapisniku GIK, kojim je utvrđen broj glasova i mandata na osnovu obrađenih svih 176 biračkih mesta, precizira se da je na izbore u Nišu izašlo 102.332 od ukupno upisanih 231.134 birača. Oni su mogli da glasaju za poslanike Skupštine Srbije, kao i za odbornike Skupštine grada i odbornike skupština pet gradskih opština.

  U gradskom parlamentu, koji broji 61 odbornika, sedeće, osim odbornika koalicije oko Srpske napredne stranke, još i odbornici koalicije Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije (šest), Grupe građana “Niš, moj grad” (četiri), SPAS-a Aleksandra Šapića (tri) i Ruske stranke (jedan).

  Prema zapisniku GIK, lista “Aleksandar Vučić- za našu decu” osvojila je 59.583 glasa (58,23 odsto izašlih birača), lista “Ivica Dačić- Spcijalistička partija Srbije- Jedinstvena Srbija- Dragan Marković Palma”- 8.603 glasa (8,41 odsto), lista “Niš, moj grad”- 4973 glasa (4,86 odsto), lista “Aleksandar Šapić- Pobeda za Niš”- 4.929 glasova (4,82 odsto) i lista Ruska stranka- Milan Krstić- 1.745 glasova, što je 1,71 odsto izašlih birača i dovoljno da kao manjinska lista pređe census.  

   Na izborima za gradsku skupštinu, na kojoj je učestvovalo 16 izbornih lista, između ostalih nisu “prošle” liste Pokreta slobodnih građana, Metle, Suverenista (Dosta je bilo) i radikala, koje nisu ispunile census od tri odsto glasova

  GIK je utvrdila da “nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima i nije poništila glasanje ni na jednom biračkom mestu”.


  SNS pobedio u svih pet gradskih opština

  Na osnovu privremenih rezultata, izlaznost u tri centralne gradske opštine u Nišu bila je ispod ili oko 45 odsto, a u svih pet opština naprednjaci su osvojili apsolutnu većinu. Odbornike su u nekim opštinama dobili PSG, Metla, Suverenisti (Dosta je bilo) ili Ujedinjena seljačka stranka, a niške grupe građana prošle su bolje nego na nivou grada.

  Opštinska izborna komisija gradske opštine Medijana, inače centralne i najveće opštine, utvrdila je na osnovu obrađenih 46 od 48 biračkih mesta da je na izbore izašlo 40,21 odsto birača (76.168). U skupštinu opštine, koja ima 27 odbornika, ušlo je 17 odbornika koalicije oko SNS, tri odbornika SPS-JS, dva odbornika GG “Niš, moj grad” i po jedan odbornik SPAS-a, Suverenista, Metle, PSG i Ruske stranke.

  Na osnovu obrađenih 93,75 odsto biračkih mesta, Opštinska izborna komisija u gradskoj opštini Palilula utvrdila je da je glasalo 42,63 odsto birača (26.213). U skupštini, koja broji 25 odbornika, sedeće 19 odbornika koalicije oko SNS, tri odbornika koalicije SPS- JS i po jedan odbornik GG “Niš, moj grad” , Šapićevog SPAS-a i Metle.

   Opštinska izborna komisija gradske opštine Pantelej je, na osnovu obrađenih rezultata sa sva 34 biračka mesta, utvrdila da je na izbore izašlo 46,41 odsto birača (19.053). Skupštinu opštine, koja broji 23 odbornika, činiće 15 odbornika koalicije oko SNS, tri odbornika liste “Slaviša Dinić- koalicija za Pantelej” i po jedan odbornik koalicije SPS- JS,  SPAS-a, PSG, liste “Ne damo Niš- Bojan Avramović” i liste Ujedinjena seljačka stranka- Milija Miletić.

  Na osnovu obrađenog materijala sa svih biračkih mesta (32), Opštinska izborna komsija gradske opštine Crveni krst utvrdila je da je na izbore izašlo 50,76 odsto građana (15.160). U skupštini opštine, koja ima 21 odbornika, sedeće 17 odbornika koalicije oko SNS, dva odbornika SPS- JS i po jedan odbornik GG “Niš, moj grad” i SPAS.

  Opštinska izborna komsija gradske opštine Niša Banja utvrdila je, na osnovu obrađenog biračkog materijala sa svih 14 biračkih mesta, da je na izbore izašlo 58,53 birača (7.068). U skupštini opštine, koja broji 19 odbornika, koalicija oko SNS imaće 11 mandata, a po dva mandata Jedinstvena Srbija, SPS, Savez slobodnih i nezadovoljnih građana opštine Niška Banja i Ruska stranka- Bojan Stanisavljević.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi