More

  GIK Niš: Zapisnici biračkih odbora dostupni javnosti

  Gradska izborna komisija (GIK) Niša demantovala je tvrdnje da javnosti nisu dostupni zapisnici biračkih odbora o sprovođenju glasanja na lokalnim izborima u tom gradu održanim 2. juna.

  Sofija Mandić, pravnica i članica Gradske izborne komisije Beograda, upozorila je da već deset dana nema nijednog zapisnika iz Niša na sajtu Republičke izborne komisije (RIK).

  -Istina je da je GIK, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, skenirane zapisnike sa biračkih mesta u Nišu počela da objavljuje u toku izborne noći, samo nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta, što je sve izuzetno lako proverljivo putem veb-prezentacije RIK, s obzirom na to da su, u skladu sa zakonom, uz svaki zapisnik navedeni datum i vreme njegovog objavljivanja- navodi se u saopštenju predsednice GIK Niš Danijela Milićević.

  Predsednica GIK demantuje tvrdnje Mandić da na veb-prezentaciji RIK nisu objavljeni ni prigovori koje su podnosioci niških opozicionih izbornih lista podnosili Gradskoj izbornoj komisiji, kao ni žalbe koje su protiv Gradske izborne komisije podnete Višem sudu u Nišu.

  -Da je u pitanju neko drugi, a ne pravnica sa iskustvom u radu lokalne izborne administracije, pomislili bismo da je u pitanju nesnalaženje na veb-prezentaciji RIK. Međutim, činjenica da su ovako grube neistine iznete upravo od nje ipak ukazuju na to da je u pitanju učešće u višednevnom svesnom i sistematskom zbunjivanju i uzbunjivanju javnosti, a sve u cilju pojačavanja pritiska na rad ne samo GIK, već, što je možda još opasnije, i na rad Višeg suda u Nišu-konstatuje ona.

  Svi zapisnici o radu biračkih odbora u gradu Nišu uredno su objavljeni na veb-prezentaciji RIK, u okviru podstranice Zapisnici o radu biračkih odbora, kojoj se pristupa putem linka na početnoj stranici veb prezentacije  www.rik.parlament.gov.rs  i koja se pretražuje unošenjem naziva gradskih opština grada Niša.

  Prigovori i žalbe su takođe dostupni na istoj veb-prezentaciji, u okviru podstranice Registar prigovora, gde su dostupna i rešenja GIK doneta po svakom od podnetih prigovora.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi