More

  General Vladimir Lazarević hospitalizovan zbog moždanog udara

  • Penzionisani general Vladimir Lazarević (72), komandant Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela, hospitalIzovan je u Univerzitetskom kliničkom centru Niš zbog moždanog udara
  • On je smešten u jedinicu intentzivne nege Klinike za neurologiju i nalazi se u stabilnom stanju- rekao je danas direktor niškog UKC Zoran Perišić
  • U UKC-u su dodali da moždani udar nije bio jak
  Foto: m. k.

  Penzionisani general Vladimir Lazarević (72), komandant Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela, hospitalIzovan je u Univerzitetskom kliničkom centru Niš zbog moždanog udara.

  – On je smešten u jedinicu intentzivne nege Klinike za neurologiju i nalazi se u stabilnom stanju- rekao je danas direktor niškog UKC Zoran Perišić.

  U UKC-u su dodali da moždani udar nije bio jak.

  Penzionisani general Lazarević bio je i komandant Treće armijske oblasti Vojske Jugoslavije, a njegova vojnička biografija bila je bez mrlje do rata na Kosovu 1999. pošto je u javnosti važio za „narodnog“, stručnog i iskusnog generala.

  Haškom tribunalu se dobrovoljno predao 2003, nakon podizanja optužnice protiv njega, a 2009. je osuđen na 15 godina zatvora, da bi mu kazna kasnije bila smanjena na 14 godina.

  U haškoj presudi je navedeno da je general Lazarević komandno odgovoran za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela, izvršena sa ciljem proterivanja Albanaca sa Kosova.

  On je, navodi se u presudi, svojim delovanjem u komandovanju snagama Vojske Jugoslavije koje su mu bile podređene, obezbedio praktičnu pomoć, podstrek i moralnu podršku onim pripadnicima vojske za koje je znao da nameravaju da počine deportaciju i prisilno premeštanje stanovništva.

  Na slobodu je pušten 3. decembra 2015, posle odsluženja dve trećine kazne. Vratio se u zemlju vladinim avionom, u pratnji tadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića, a na niškom aerodromu dočekali su ga ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, vladika raško-prizrenski Teodosije, načelnik Generalštaba LJubiša Diković, gradski zvaničnici i nekoliko stotina građana.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi