More

  FUNKCIONISANJE NIŠKOG AERODROMA BIĆE UGROŽENO VEĆ ZA 20 DANA?

  • Komisija Vlade Srbije nije produžila ugovore o radu na određeno vreme za 35 radnika Aerodroma koji su istekli 30. aprila
  • Radnici su pristali da budu zaposleni preko Agencije sa kojom Aerodrom ima sklopljen ugovor o ustupanju ljudskih resursa, ali takav rad može trajati samo 20 dana
  • Ukoliko im u tom roku Vladina Komisija ne produži ugovor, Aerodrom će ostati sa samo 90 zaposlenih, čime će njegovo funkcionisanje biti ugroženo, a broj putnika morati da bude smanjen

  foto: UPSS

  Za 35 radnika Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu nadležna Komisija Vlade Srbije nije produžila ugovore o radu koji su istekli 30. aprila, a ukoliko oni ne budu produženi u narednih 20 dana, funkcionisanje aerodroma biće ugroženo i broj putnika moraće da bude smanjen, saznaje Medijska kutija.

  Naši izvori preciziraju da Vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava nije dala saglasnost za produženje ugovora za 35 radnika iz različitih službi.

  Prema njihovim navodima, svi oni su pristali da za sada budu zaposleni preko Agencije sa kojom Aerodrom ima sklopljen ugovor o ustupanju ljudskih resursa u određenim uslugama, ali rad preko Agencije može trajati samo 20 dana.

  – Ukoliko im u tom roku Vladina Komisija ne produži ugovor, Aerodrom će ostati sa samo 90 zaposlenih, koliko je bilo predviđeno aktom o sistematizaciji 2015. godine, kada je imao oko 30 hiljada putnika. Njegovo funkcionisanje biće ugroženo, a broj putnika, koji je sada iznosi 330 hiljada, moraće da bude smanjen- upozoravaju naši izvori.

  Oni se nadaju da  Vladina Komsija nije produžila ugovore ovim radnicima zbog toga što je Grad zakasnio sa slanjem molbe Vladinoj komisiji, koja inače zaseda samo jednom mesečno. Aerodrom je, naime, 30. marta uputio zahtev Gradu, kao svom osnivaču, da se molbom obrati Vladinoj komisiji za produženje ugovora, ali Grad je uputio molbu tek 20. aprila.

  Gradsko veće Niša je, inače, 30. marta donelo odluku o besplatnom ustupanju osnivačkih prava, kompletne imovine, sertifikata i licenci niškog aerodroma  „Konstrantin Veliki“ Republici, na preporuku Vlade Srbije. Odluka je izazvala građanske proteste, kao i javne sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad niškim aerodromom kako bi ograničila njegov razvoj zbog koncesije francuskoj kompaniji Vansi erport za beogradski aerodrom.

  Nakon više suprotstavljenih izjava, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić „priznali“ su da je u koncesionom ugovoru predviđeno da niški i drugi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok beogradski aerodrom ne dostigne 12 miliona putnika.

  Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ pokrenula je zbog ovakvog ugovornog ograničenja za niški i druge aerodrome u Srbiji postupak pred Direkcijom za zaštitu konkurencije Komisije Evropske unije u Briselu.

  Konačnu odluku o vlasničkom statusu Aaerodroma „Konstantin Veliki“  trebalo bi uskoro da donese Skupština grada Niša.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi