More

  “ER SRBIJA“ POBEDILA NA “ NACRTANOM“ TENDERU ZA 12 LINIJA OD JAVNOG INTERESA NA NIŠKOM AERODROMU

  • Kompanija “Er Srbija“ pobedila je na međunarodnom tenderu za izbor avio-prevoznika za 12 linija od javnog značaja na aerodromu „ Konstantin Veliki“
  • Pojedini stručnjaci prethodno su upozoravali da je tender „nacrtan za „ Er Srbiju“ i da njegove uslove ne mogu da ispune lou kost kompanije koje već lete iz Niša“
  • Ministarstvo je saopštilo da stigla samo jedna ispravna ponuda, avio-kompanije „ Er Srbija“, kao i da tokom postupka nije bilo primedbi na tenderske uslove
  • Bojan Avramović, bivši direktor Regionalne razvojne agencije Jug, prethodno je rekao da je “potpuno siguran” da će jedini ponuđač na tenderu za 12 subvencionisanih linija sa Niškog aerodroma biti „Er Srbija“
  • Kriterijumi u tom javnom pozivu, procesu ocenjivanja ponuda i ugovoru za izabranog ponuđača stavljaju u podređeni položaj sve druge avio-kompanije, a posebno loukostere, ocenio je on
  • Nezvanični izvori su tvrdili da su se u izbor subvenisanih avio-linija navodno „umešali“ ne samo Vlada Srbije, već i „Er Srbija“.
  foto: sajt aerodroma

  Nacionalni prevoznik, kompanija „Er Srbija“ pobedio je na međunarodnom tenderu za izbor avio-prevoznika za 12 linija od javnog interesa na aerodromu „Konstantin Veliki“, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

   Pozivajući se na argumentaciju pojedinih stručnjaka, koji su ocenjivali da je tender „nacrtan za „Er Srbiju“, a da njegove uslove ne mogu da ispune lou kost kompanije koje već lete iz Niša“, Medijska kutija je već pisala da je moguć takav ishod.

  -Interesovanje je pokazalo nekoliko kompanija, ali je do završetka stigla samo jedna ispravna ponuda, avio-kompanije „Er Srbija“. Tokom postupka nije bilo primedbi na tenderske uslove, a tender je sproveden uz poštovanje svih evropskih propisa, navelo je Ministarstvo i dodalo da će potpisivanje ugovora sa predstavnicima kompanije „Er Srbija“ biti organizovano „narednih dana“.

  Bojan Avramović, bivši direktor Regionalne razvojne agencije Jug, koja kroz studije i elaborate uređuje poslovanje Niškog aerodroma u redovnom saobraćaju, prethodno je rekao da je “potpuno siguran” da će jedini ponuđač na tenderu za 12 subvencionisanih linija sa Niškog aerodroma biti „Er Srbija“.

  On je tada ocenio da kriterijumi u tom javnom pozivu, procesu ocenjivanja ponuda i ugovoru za izabranog ponuđača stavljaju u podređeni položaj sve druge avio-kompanije, a posebno loukostere.

  – Čak šest ili sedam od predloženih 12 avio-linija potpuni su nonsens i manje ili više direktno konkurišu postojećim linijama u Nišu na kojima voze lou-kost kompanije. A čak i ako progutaju tu „žabu“, ove kompanije se susreću sa tenderskim kriterijumima koje može da zadovolji „Er Srbija“, a oni ne. To je pre svega ponderisani kriterijum „povezanih letova“, na koje odlazi 15 odsto od ukupnog broja poena na tenderu, a koje loukosteri nemaju, ili 15 zaposlenih u kol centru sa dokazanim iskustvom i izvršenom bezbednosnom proverom, koje oni takođe nemaju, već koriste usluge takvih centara na aerodromim- rekao je Avramović.

   On je precizirao da je posebno problematična odredba ugovora koje će zaključivati izabrani ponuđači u kojoj se navodi da se, ukoliko se iz bilo kog razloga u toku trogodišnjeg trajanja ugovora ne obezbede sredstva za subvencionisanje u godišnjem budžetu Srbije, ugovor otkazuje bez ikakvih posledica po naručioca, odnosno državu Srbije.

  – Ova odredba poništava sva ugovorna prava avio-kompanija, što je problematično za loukostere, ali ne i za “Er Srbiju”, privilegovanu avio-kompaniju koja je i do sada po raznim osnovama uspešno izvlačila državni novac, konstatovao je Avramović.

  Letovi izabranih kompanija biće subvencionisani u periodu od 1. jula 2019. do 30. juna 2023. godine, a za tu namenu iz republičkog budžeta planirano je 1,8 milijardi dinara za tri godine, odnosno 600 miliona godišnje. Uslov za davanje državnih subvencija je da linije budu nekomercijalne. 

  Država Srbija će subvencionisati „Er Srbiju“ na linijama od javnog interesa: Niš-Nirnberg-Niš, Niš-Frankfurt/Han-Niš, Niš-Rim-Niš, Niš-Hanover-Niš, Niš-Ljubljana-Niš, Niš-Salcburg-Niš, Niš-Bolonja-Niš, Niš-Budimpešta-Niš, Niš-Geteborg-Niš, Niš-Fridrishafen-Niš, Niš-Karlsrue-Niš i Niš-Tivat-Niš.


  „ER SRBIJA“ SE UMEŠALA U IZBOR AVIO-LINIJA OD JAVNOG ZNAČAJA?

  Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je istaklo da su avio-linije od javnog interesa, koje će biti organizovane sa Niškog aerodroma, određene „na osnovu analiza i interesovanja koje su pokazali okruzi južne Srbije“. Prethodno je bilo saopšteno da je ove linije predložio grad Niš, a nezvanični izvori su tvrdili da su se u izbor navodno „umešali“ ne samo Vlada Srbije, već i „Er Srbija“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi