More

  EPS: PENZIONERKA IZ NIŠA UGROZILA BEZBEDNOST SEDMORICE RADNIKA KOJI SU ISKLJUČIVALI STRUJU

  Penzionerka Stojanka Gošić podnela je protiv sedmorice radnika EPS Distribucije krivične prijave, tvrdeći da su je 12. maja ove godine, prilikom isključenja struje u njenom stanu zbog neplaćenog duga, fizički i verbalno napali

  U EPS-u negiraju takve tvrdnje i optužuju penzionerku da je „svojim postupcima ugrozila bezbednost njihovih radnika“.

  Niška penzionerka ima oko 40 kilograma i kaže da je srčani bolesnik i asmatičar

  U EPS-u kažu da vlasnik brojila Mitar Gošić, inače Stojankin bivši suprug, ima 11 „samovlasnih priključenja“ od 2014. godine do danas, što Stojanka negira

  U Policijskoj upravi Niš nemaju odgovor na pitanje koliko puta su intervenisali od početka ove godine prilikom isključenja struje na teritoriji niške Elektrodistribucije

  foto: Vesna Torović

  Penzionerka Stojanka Gošić (62) iz Niša podnela je protiv sedmorice radnika EPS Distribucije krivične prijave, tvrdeći da su je 12. maja ove godine, prilikom isključenja struje u njenom stanu u Ulici Blagoja Parovića zbog neplaćenog duga, fizički i verbalno napali. U Elektroprivredi Srbije (EPS) kategorički negiraju takve tvrdnje i optužuju penzionerku da je „svojim postupcima ugrozila bezbednost njihovih radnika“. Niška penzionerka, inače, ima oko 40 kilograma i kaže da je srčani bolesnik i asmatičar.

  Penzionerka: Jedan me je jako gurnuo, a drugi vikao da će me „zalepiti za beton“

  Gošić je protiv sedmorice radnika EPS Distribucije podnela krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja. Protiv dvojice je podnela i prijave zbog nasilničkog ponašanja, a protiv jednog prijavu zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja lakih telesnih povreda.

  Ona kao dokaz za svoje tvrdnje navodi izveštaje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i psihijatra u Domu zdravlja. U izveštaju Hitne pomoći navodi se da „ima oguljotine u predelu leve podlaktice“ i da se „žali na bolove u predelu levog ramena, nadlaktice i lakta“. Psihijatar je u izveštaju dijagnostifikovao „akutnu reakciju na stres“, uz pojašnjenje da ona „ima strepnju, napetost, plačljivost i nesanicu“, koje su, po njenim rečima, izazvane „sukobom sa radnicima EPS-a“.

  – Kada mi je nestala struja u stanu, sišla sam i videla njih sedmoricu kako nešto rade oko strujomera. Stala sam između njih i strujomera, stavila ruke na strujomer, kako bi ih sprečila da ga skinu i odnesu, jer me o isključenju nisu obavestili, a dužni su. Pri tom, mi smo u sudskom postupku protiv EPS-a zbog duga i kamata, i oni to ne bi trebalo da rade dok postupak traje- kaže Gošić.

  Ona tvrdi da je potom krenula rasprava i da su joj radnici EPS-a, kako kaže, uputili „najstrašnije psovke“. Najviše se upašila kada je jedan od njih uz psovanje viknuo da će je „zalepiti za beton“.

  – Drugi me je šćepao za ruku i rame, koje sam inače lomila, jako me gurnuo i povredio. Onda sam zvala policiju i sina, ne sećam šta sam govorila, znam samo da sam plakala i ponavljala: „Biju me…“- kaže.

  EPS i policija: Poštovana su sva pravila i nije bilo kršenja zakona

  U EPS-u, međutim, tvrde da je ekipa za obustavu isporuke električne energije tog dana „radila svoj posao, u skladu sa svim pravilima i procedurama“. U Policijskoj upravi Niš (PU) takođe navode da u tom slučaju nije bilo kršenja zakona.

  – Do incidenta je došlo kada je Stojanka Gošić nakon obustave isporuke električne energije prišla radniku EPS Distribucije i svojim postupcima ugrozila ličnu i bezbednost radnika. Nakon niza uvreda i vređanja radnici su zbog opšte bezbednosti pozvali policiju. Policija je sastavila zapisnik, a gospođa Gošić je nastavila vređanje i u njihovom prisustvu- navode u Sektoru za odnose s javnošću EPS-a.

  Oni preciziraju da je brojilo čiji je vlasnik Mitar Gošić, inače Stojankin bivši suprug, „obustavljeno“ zbog neizmirenog dugovanja u iznosu od 151.553,81 dinara.

  U tom javnom preduzeću dodaju da „o svim pomenutim dešavanjima postoji snimak sigurnosnih kamera u hodniku zgrade“. Ovaj snimak, inače, pominje i penzionerka Gošić, ali kao dokaz u svoju korist. On za sada nije dostupan javnosti jer služi kao dokaz u postupcima koje je pokrenula, kaže.

  U PU Niš potvrđuju da su tog dana službenici Policijske ispostave Medijana, na čijoj teritoriji je zgrada u kojoj živi ova penzionerka, izašli „po prijavi“ na lice mesta.

  – Policijski službenici su ustanovili da nije bilo elemenata krivičnog dela ili prekršaja i ženu su uputili da svoja prava ostvari preko nadležnog suda- navode u PU.

  Jedanaest samovlasnih priključenja ili neevidentirano izmirenje duga?

  U EPS-u podsećaju da „kupac električne energije Mitar Gošić ima 11 samovlasnih priključenja od 2014. godine do danas“, kao i nalog za demontažu brojila zbog neovlašćenog korišćenja električne energije. Taj nalog nije mogao da bude realizovan jer Stojanka Gošić nije dozvoljavala pristup mernom mestu, navode oni.

  Penzionerka Gošić negira takve tvrdnje. Ona kaže da je problem postoji od 2013. godine, kada im je isključena struja zbog dugovanja, a ona uplatila deo duga. Ovlašćeni službenik EPS-a u Nišu je tada izdao nalog da im struja bude uključena, ali joj, kaže, nije dao pisani dokument o tome, a nešto kasnije je i preminuo. Mada je, tvrdi, njihovo brojilo ponovo priključio EPS, od tada se „vuče“ tvrdnja da su se oni samovlasno priključili, odnosno „krali“ struju.

  Gošić je, inače, majka je troje dece. Od januara ove godine je penzionerka, a njena penzija a iznosi 13.600 dinara. Bez posla i stalnih prihoda ostala je pre 13 godina, kada su Robne kuće Beograd, u kojima je radila, otišle u stečaj.


  POLICIJA NIŠ NE ZNA KOLIKO JE PUTA INTERVENISALA OD POČETKA GODINE

  U PU Niš nije moguće dobiti odgovor na pitanje koliko puta su od početka ove godine njihovi pripadnici intervenisali u slučajevima isključenja struje na teritoriji koju pokriva niška Elektrodistribucija.

  – Policijska ispostava Medijana (na čijoj je teritoriji Gošičkin stan, p.a.) ne raspolaže takvim podacima, tim pre što Elektrodistribucija Niš ne pokriva samo grad Niš, već nekoliko opština u Nišavskom okrugu- navode u niškoj PU.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi