More

  Epidemiolog Tiodorović: U Kriznom štabu se ozbiljno razmišlja o uvođenju “policijskog časa” od 24 sata

  • Ako se nastavi ovako neodgovorno ponašanje građana, pogotovo u Beogradu, postoji mogućnost da uvedemo “policijski čas” od 24 sata dnevno, rekao je Branislav Tiodorović, koji je i član Vladinog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa
  • On je kazao da će u slučaju uvođenja 24-časovne zabrane kretanja osnovno pitanje biti snabdevanje građana namirnicama i lekovima, ali da to nije u nadležnosti epidemiologa, već vlasti
  • Tiodorović je prognozirao da se krajem ove sedmice očekuje “jedan talas obolelih, a nažalost i umrlih”, da će i sledeća sedmica biti jako teška, “ali da u veme Vaskrsa treba očekivati blagi pad, a do kraja aprila bolju situaciju”
  • Prema njegovim rečima, niški Institut za javno zdravlje je pre tri dana počeo testiranja na virus KOVID- 19 i u toj ustanovi će moći da se testira do 100 uzoraka dnevno, a na Veterinarskom institutu još skoro toliko

  Član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv novog korona virusa i epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da se u ovom štabu ozbiljno razmišlja o uvođenju “policijskog časa” od 24 sata dnevno, ali da odluka još neće biti doneta.

  – Ako se nastavi ovako neodgovorno ponašanje građana, pogotovo u Beogradu, postoji mogućnost da uvedemo “policijski čas” od 24 sata dnevno. Jednostavno, moraju ljudi da budu disciplinovaniji- kazao je Tiodorović novinarima.

  On je dodao da je u slučaju uvođenja zabrane kretanja od 24 časa osnovno pitanje na koji način će se građani snabdevati namirnicama i lekovima, ali da to nije u nadležnosti epidemiologa, već vlasti koja bi to morala da organizuje.

  Dodao je da će, svakako,  određen broj građana morati da nastavi da radi van kuće, kao što su zdravstveni radnici, proizvođači hrane i energije, policajci, vojnici.

  Tiodorović je ocenio da sadašnja stopa smrtnosti od KOVIDA- 19 od 2,04 odsto govori da to nije vrh epidemije već „početak koji najavljuje plimu“.

  On je rekao da se krajem ove sedmice očekuje „jedan talas obolelih, a nažalost i umrlih od koronavirusa“, a da u veme Vaskrsa treba očekivati blagi pad.

  – Svesni smo toga da naredne dve nedelje treba dobro izdržati, da stignemo do Vaskrsa, kada očekujemo jedan pad, ne značajan, ali blagi i da iz aprila izađemo sa boljom situacijom- rekao je.

  Prema njegovoj oceni, Srbija je “do ovog trenutka položila ispit”, ali procenat smrtnosti govori da je na početku epidemije i da se talas zaraženih tek očekuje.

  – Deluje da se kriva epidemije stabilizovala, ali nije tako. Tek ćemo masovnijim testiranjem moći da kažemo određenije da li će taj procenat da se smanji ili da se zaustavi- kazao je Tiodorović.

  On je rekao da niški Institut za javno zdravlje već treći dan radi testiranje, a da ima kapacitet da dnevno uradi do 100 testova.

  Kapacitet testiranja u ovom gradu će se povećati do 200 testova dnevno s obzirom da se za testiranje priprema i laboratorija Veterinarskog instituta.

  – Dobili smo i 1. 000 testova i počećemo da radimo te testove u toku noći ili sutra ujutru. Treba znati da su testovi vezani za određene aparate, zbog toga je potrebna priprema i obučavanje ljudi- rekao je Tiodorović, koji je i specijalni savetnik niškog Instituta za javno zdravlje.

  Prema njegovim rečima, među onima koji su testirani je najveći broj zdravstvenih radnika jer je izuzetno važno da “virus ne uđe u zdravstveni sistem”.

  U prioriteta spadaju i bolesnici hospitalizovani po klinikama, a zatim  oni koji se javljaju lekarima, kao i oni koji su ranije imali simptome, ali nisu tada testirani.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi