More

  Džez festival “Nišvil” ostaje u Nišu

  Foto: m. k.

  Međunarodni džez festival “Nišvil” i ove godine će biti održan u Nišu, iako je prethodno bilo najavljeno da će se iseliti iz Srbije zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi.

  Nišvil tim je tako odlučio pošto je sa lokalnim vlastima u Nišu dogovoreno da će festival iz budžeta dobiti gotovo ista sredstva kao pre epidemije koronavirusaa.

  “Nišvil” je započeo proces da od države manifestacija svake godine dobija budžetski, a ne neizvesni konkursni novac.

  -Želimo da  30 godina postojanja Nišvila obeležimo u Nišu. Prošlog petka smo dobili pismo iz kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski u kojem su nas obavestili da nam je budžet uvećan za pet miliona dinara. Usvojeni budžet od 30 miliona dinara  prošlog decenbra je doveo u pitanje održavanje festivala-objašnjava direktor “Nišvila” Ivan Blagojević.

  Prema njegovim rečima, to je približno sredstvima od 36 miliona dinara koji su izdvojeni iz gradskog budžeta pre epidemije koronavirusa.

  -To je bilo najmanje što smo očekivali  od Grada Niša kao strateškog partnera kako bi smo ušli u riskantan posao prikupljanja nedostajućih 50 miliona  za organizaciju ovogodišnjeg “Nišvila”-kaže direktor Blagojević.

  Blagojević kaže da je razrešen i drugi nesporazum Nišvila sa Gradom, nastao zbog “nestručnog tumačenja zakona od strane lokalne budžetske inspekcije”, koja je kontrolisala trošenje budžetskih sredstava u 2020. i 2021. godini,.

  -Budžetska inspekcija je naložila “Nišvilu” vraćanje šest miliona dinara koje, po njihovom nalazu, nije opravdao. Posle toga su usledile međusobne tužbe ili pretnje tužbama. Sa Gradom smo potpisali ugovor o neophodnosti kontrole trošenja gradskih sredstava od strane licencirane revizorske kuće, a ne od strane ove inspekcije. Revizorska kuća je već dostavila Gradu da je festival prethodnu godinu  opravdao u celosti-naglašava director “Nišvila”.

  Tek posle sutrašnje sednice Saveta Nišvila počinje potpisivanje ugovora sa 116  izvođača koji će ovog leta nastupiti na Tvrđavi u Nišu.

  Prodaja karata počinje 10. februara, a beneficirana cena je prvih 500 kompleta.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi