More

  Dveri: Gradska vlast naložila seču drveća u strogom centru Niša

  • Lokalna vlast naložila je hitnu seču svog drveća na Trgu kralja Mila i kod Hotela „ Park“ u Nišu, upozorile su niške Dveri
  • Biće posečene tri jelke, dve breze ispred hotela „Ambasador“, stablo „katalpe“ kraj boka Gradske kuće i još dva platana iz drvoreda sa javne površine kraj hotela „Park“, ukupno osam stabala, od kojih je svako staro preko pedeset godina, rekla je predsednica GO Dveri Tamara Milenković Kerković
  • Ona je ocenila da  ovaj  „blickrig“ i brzinska  seča drveća za cilj imaju kontrolu štete po rejting gradske vlasti, kako bi što manji broj građana to mogao da sazna i pobuni se, jer se guše u Gradu sa najzagađenijim vazduhom
  • U aprilu prošle godine, za vreme vanrednog stanja, u nedelju, u vreme policijskog časa, posečeni stoletni „solunski“ kedrovi, a na isti način , u zoru je testerama posečen  drvored od 13 kedrova sa  javne površine na Bulevaru Nemanjića, kazala je Milenković Kerković
  • Prema njenim rečima, ovi ekološki zločini, kao i narušavanje javnog interesa i nedemokratsko postupanje lokalne vlasti na čelu sa „aparthejd gradonačelnicom“ Sotirovski(Dragana) su  prevršili svaku meru

  Članovi niškog odbora Dveri okupili su se danas na Trgu kralja Milana u Nišu kako bi upozorili javnost da je lokalna vlast naložila „ hitnu seču svog drveća na ovom trgu i ispred Hotela “Park”.

  -Zabrinuti građani juče su nas obavestili da je Direkcija za izgradnju Grada pred kraj radnog vremena uputila sektoru „Zelenilo“ JP „Medijana“ hitan nalog za egzekuciju zdravog drveća sa Trga kralja Milana- tri jelke, dve breze ispred hotela „Ambasador“ , stablo „katalpe“ kraj boka Gradske kuće i još dva platana iz drvoreda sa javne površine kraj hotela „Park“. Biće posečeno ukupno osam stabala, od kojih je svako staro preko pedeset godina-rekla je predsednica GO Dveri Niš Tamara Milenković Kerković.

  Ona je kazala da je ova odluka o seči zdravih stabala doneta je hitno i u tajnosti sa namerom da se drveće poseče za vikend, uoči državnog praznika i usred pandemije.

  -Ovaj  „blickrig“ i brzinska  seča drveća za cilj imaju kontrolu štete po rejting gradske vlasti, kako bi što manji broj građana to mogao da sazna i pobuni se, jer se guše u Gradu sa najzagađenijim vazduhom, u kome se drveće seče nemilosrdno. Dok  se u drugim zemljama  drveće sadi čak i na krovovima, sade milioni stabala i planira dupliranje broja drveća u gradovima, Niš je postao najpoznatiji u Srbiji po bilansu ili ubijanja drveća. U Niša gradu od četvrt miliona ljudi ukupno je 27.000 stabala-rekla je čelnica Dveri u Nišu.

  Milenković Kerković je podsetila da je “nezakonita i nelegitimna niška vlast opet ušla u otvoreni sukob sa javnim interesom Nišlija”.

  -Na isti, perfidan način su u aprilu prošle godine, za vreme vanrednog stanja, u nedelju, u vreme policijskog časa, posečeni stoletni „solunski“ kedrovi. Na isti način , u zoru je testerama posečen  drvored od 13 kedrova sa  javne površine na Bulevaru Nemanjića,  da bi trupci skupocene kedrovine hitno bili odvežena ko zna gde. Ovakav podmukli način ubistva drveća, koje ima ne samo ogromnu ekološku vrednost, već i neprocenjivu emotivnu vrednost za Nišlije,  predstavlja i urbicid – ubistvo Grada-ocenila je ona.

  Prema njenim rečima, ovi ekološki zločini, kao i narušavanje javnog interesa i nedemokratsko postupanje lokalne vlasti na čelu sa „aparthejd gradonačelnicom“ Sotirovski(Dragana) su  prevršili svaku meru.

  -Javni interes građana Niša je za nišku vlast Alajbegova slama. Interesi privatnih investitora, trgovaca ili hotelijera, naređenja „šefova“ iz Beograda su za udvoričke niške vlasti uvek iznad zakona,  iznad pravde i iznad interesa građana čijim novcem upravljaju i raspolažu. U Nišu se i budžet se donosi bez javne rasprave, i Nišlijama uskraćuje pravo da znaju kako se njihov novac  troši-rekla je ona.

  Niš je prošle godine u aprilu ostao bez drveća na Bulevaru Zorana Đinđića zbog izgradnje laboratorije “Vatreno oko”, a u decembru bez topola i kedrova na Bulevaru Nemanjića kod gradilišta tržnog centra “ Delta siti”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi