More

  Dveri: Gradonačelnica Niša je svojom izjavom zvanično priznala politički aparthejd

  • Srpski pokret Dveri ocenio je danas da izjava gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da ne želi televizijski duel sa predstavnicom tog pokreta jer Dveri nisu prešle izborni cenzus predstavlja zvanično priznanje “politike segregacije” i “partijskog aparthejda” od strane javne funkcionerke koju Ustav i zakoni obavezuju da jednako tretira sve građane
  • U reagovanju se dodaje da je tvrdnja da Dveri nisu prešle census laž, jer je ovaj pokret prethodne, “antiustavne, nezakonte i zdravstveno nebezbedne “ izbore bojkotovao na svim nivoima
  • Sotirovski je krajem prošle sedmice za Medijsku kutiju kazala da odbija javni poziv Milenković- Kerković za učešće u televizijskom duelu, u kojem bi se razgovaralo o seči kedrova i drugog drveća na Bulevaru Nemanjića, kao i enormnoj zagađenosti vazduha i stanju javnog zdravlja, jer Milenković- Kerković “predstavlja stranku koja ni census nije prešla na prethodnim izborima”
  • Ona je kazala da bi prihvatanjem duela “kao legitimni predstavnik SNS-a, koja je u Nišu sada dobila 16.000 glasova više nego na predhodnim izborima, građane izneverila”

  Srpski pokret Dveri ocenio je danas da izjava gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da ne želi televizijski duel sa predstavnicom tog pokreta jer Dveri nisu prešle izborni cenzus predstavlja zvanično priznanje “politike segregacije” i “partijskog aparthejda” od strane javne funkcionerke koju Ustav i zakoni obavezuju da jednako tretira sve građane.

  U reagovanju koje je potpisala Tamara Milenković- Kerković,  potpredsednica Dveri i predsednica Gradskog odbora tog pokreta, navodi se da je gradonačelnica Niša svojom izjavom “zvanično unela u javni prostor politiku segregacije”.

  – Partijski aparthejd koji je niška gradonačelnica i nehotice priznala i jeste najveći problem ove antidemokratske vlasti. Ovime je gradonačelnica, bez trunke srama ali javno, izjavila da za nju građani Niša nisu isti, što bi i po Ustavu i svim zakonima morali da budu- navodi se u reagovanju.

  U njemu se ocenjuje da građani Niša i Srbije to osećaju na svojoj koži već godinama, ali “niko do sada, pa ni sam Šef gospođe Sotirovski, nije se usudio da to i javno izrekne”.

  – Da je svesna šta je izgovorila, to sigurno ne bi ni ona- navodi se.

  U reagovanju se dodaje da je tvrdnja da Dveri nisu prešle census laž, jer je ovaj pokret prethodne, “antiustavne, nezakonte i zdravstveno nebezbedne “ izbore bojkotovao na svim nivoima.

  Podseća se da na te izbore nije izašlo ni više od polovine građana Niša, a da je “svim Nišlijama poznato da na mesto gradonačelnice gospođa Sotirovski nije došla glasovima Nišlija, već partijskim nalogom”. 

  foto: privatna arhiva

  Sotirovski je krajem prošle sedmice za Medijsku kutiju i dnevni list Danas kazala da odbija javni poziv Milenković- Kerković za učešće u televizijskom duelu, u kojem bi se razgovaralo o seči kedrova i drugog drveća na Bulevaru Nemanjića, kao i enormnoj zagađenosti vazduha i stanju javnog zdravlja, jer Milenković- Kerković “predstavlja stranku koja ni census nije prešla na prethodnim izborima”.

  Ona je kazala da bi prihvatanjem duela “kao legitimni predstavnik SNS-a, koja je u Nišu sada dobila 16.000 glasova više nego na predhodnim izborima, građane izneverila”.

  Gradonačelnica je pritom optužila Milenković- Kerković da obmanjuje Nišlije da su građani izabrali Dveri za svoje predstavnike, te da se “bavi  politikanstvom i želi da na tuđe ime i kvaziidejama napravi ime u politici”.

  – Sa manipulantima na duel ne izlazim- kazala je.


  Ćutanje gradske vlasti na ekološke predloge opozicije

  Sotirovski i gradski zvaničnici prethodno nisu reagovali na zahtev Dveri za hitno donošenje gradskog Katastra javnih zelenih površina u redovnom održavanju i međublokovskog zalenila, za koji je rok bio 2017. godina, te uvođenje institucije zelenog menadžera.

  Bez odgovora su ostale i štampane i onlajn peticije, koje su inicirale Dveri, u kojima građani traže hitno ukidanje odluke o seči kedrova i platana na Bulevaru Nemanjića, koju je doneo Sekretarijat za planiranje i izgradnju sredonom prošlog meseca.

  Dveri su u tim dokumentima ocenili da lokalna vlast ne poštuje ni sopstvenu regulativu, u kojoj je jasno navedeno da su „zelene površine, drveće i drvoredi dobro od opšteg interesa, koji zbog značaja za život građana imaju posebnu zaštitu“.

  Svako stablo kedra godišnje apsorbuje 250 kilograma ugljen-dioksida, kao i druge štetne materije iz vazduha, tako da će posle seče samo 13 stabala u vazduhu u Nišu godišnje biti tri i po tone više smoga, ugljen- dioksida i prašine, navodi se, uz podsećanje da je “zagađenost vazduha u Nišu danas bez presedana”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi