More

  Dve godine od ubistva Olivera Ivanovića nisu otkriveni izvršioci i nalogodavci

  • Na drugu godišnjicu od ubistva Olivera Ivanovića još je nepoznato ko su izvršioci i nalogodavci
  • Istragu su pokrenuli pravosudni organi i u Beogradu i u Prištini
  • Suđenje na Kosovu je trebalo da počne 30. decembra 2019. ali je dva dana pre toga kosovski specijalni tužilac Sulj Hodža izmenio 26 dana staru optužnicu
  • Milan Radoičić, za koga se sumnja da je na čelu kriminalne grupe koja je ubila Ivanovića, nije optužen jer, prema kosovskim zakonima, to nije moguće dok osumnjičeni formalno ne bude saslušan
  • Srpska lista je prvi put prisustvovala pomenu Ivanovića na mestu gde je ubijen u Kosovskoj Mitrovici
  foto: twitter nalog O. Ivanovića

  Iako je prošlo dve godine od ubistva predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića još uvek nisu otkriveni izvršioci i nalogodavci.

  Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, sa više hitaca u leđa dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

  Njegovom ubistvu prethodila je besomučna kampanja kojom je u režimskim medijima satanizovan i označen kao izdajnik. Vrhunac hajke desio se tačno tri meseca pre no što je ubijen, kada je u udarnim terminima na TV Pink i TV Most emitovan spot o njemu sa snajperskim nišanom i razlivenom krvlju.  

  Istragu su pokrenuli pravosudni organi i u Beogradu i u Prištini. Čak i u poslovično sporom istražnom postupku, ni jedni ni drugi nisu daleko odmakli.

  Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je 2. decembra 2019, gotovo dve godine posle ubistva, optužnicu protiv šest osoba. Međutim, u optužnici se ne navodi ni osumnjičeni izvršilac, ni ko je naručio ovo ubistvo.

  Suđenje je trebalo da počne 30. decembra 2019. ali je dva dana pre toga kosovski specijalni tužilac Sulj Hodža izmenio 26 dana staru optužnicu. Javnost nije upoznata sa izmenama.

  U prvobitnoj optužnici je bilo navedeno se tokom istrage i prikupljanja materijalnih dokaza za slučaj ubistva Ivanovića smatralo da je ubistvo izvršeno iz političkih motiva i od strane kriminalne grupe organizovane i rukovođene od Milana Radoičića

  Međutim, Radoičić nije optužen jer, prema kosovskim zakonima, to nije moguće dok osumnjičeni formalno ne bude saslušan. Tačnije, nije dozvoljeno suđenje u odsustvu.

  Kao organizator kriminalne grupe navodi se i Zvonko Veselinović, ali se ne dovodi u vezu s ubistvom Ivanovića.

  Za dvojicom osumnjičenih je sud u Prištini naložio raspisivanje međunarodnih poternica – za Radoičićem zbog sumnje u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i organizovanog kriminala, a za Veselinovićem zbog sumnje za organizovani kriminal.

  foto: Twitter nalog Saveza za Srbiju

  Delegacija Saveza za Srbiju prisustvovala je danas pomenu ubijenom lideru Građanske inicijative SDP, na dvogodišnjicu njegovog ubistva u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

  U kripti Hrama Svetog Save jutros je održan pomen povodom dve godine od ubistva Ivanovića, kome su prisustvovali supruga Milena Popović sa sinom Bogdanom, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić.

  -Ne očekujemo pravično suđenje, optužnica je za mene farsa, dokazi su kontradikotrni, ali mi ćemo pričati o tome- rekla je Brnabić.

  Među okupljenima bili su građani koji su želeli da odaju počast, ali i ministri i zvaničnici Vlade Srbije, među kojima Nebojša Stefanović, Zoran Đorđević, Rasim Ljajić, Branko Ružić, Goran Knežević kao i Marko Đurić.

  Paljenjem sveća i polaganjem cveća danas je obeležena druga godišnjica od ubistva lidera Građanske inicijative SDP ispred stranačkih prostorija u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je ubijen.

  Pomenu su prisustvovali načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić i članovi Srpske liste koju je predvodio predsednik Goran Rakić. Inače, članovi Srpske liste su prvi put prisustvovali pomenu Ivanovića.

  Ivanovićeva saradnica Ksenija Božović je podsetila da ni 24 meseca od ubistva, i dalje nema odgovora na pitanje ko je naručio ubistvo  Ivanovića i ko ga je ubio.

  -Sa ovog mesta danas posle dve godine poručujem da ćemo svi zajedno raditi na tome da se ubistvo rasvetli i da se pravi nalogodavci, prave ubice, izvedu pred lice pravde- rekla je ona.

  Božović je istakla da su „tako jasnu poruku jutros dobili i od Vlade Srbije“.

  Predsednik Srpske liste Goran Rakić apelovao je na sve nadležne institucije, pre svega na tužilaštvo i sud, da što pre otkriju prave nalogodavce, naručioce i ubicu Ivanovića.

  -Nećemo odustati od traženja pravde i već koliko danas poslaćemo pismo na sve adrese i međunarodnoj zajednici da se i oni uključe da pošalju svoj istražni tim i da pomognu Prištini, jer mi nećemo odustati i tražićemo dok se god ne otkriju počinioci i nalogodavci ubistva Ivanovića-kazao je Rakić.


  Sveće za Olivera Ivanovića

  foto: twiter nalog SZS

  Savez za Srbiju je pozvao građane u komemorativnu šetnju za Olivera, koja će se održati u subotu, 18. januara, u 18 časova kod Platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Savez je pozvao građane da u subotu ponesu sveće umesto pištaljki.

  I prošle godine 16. januara godišnjicu ubistva Ivanovića protestnom šetnjom u Beogradu obeležilo je više hiljada građana, koji su zahtevali da se hitno pronađu i kazne oni koji su organizovali i ubili opozicionog lidera sa Kosova.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi