More

  DVANAESTI PROTEST „1 OD 5 MILIONA“ U NIŠU: GRAN PRI ZA GLUMU PREDSEDNIKU SRBIJE

  • Svima je već jasno da je Vučić završio svoju političku priču u Srbiji i da više neće moći da radi ono što je do sada radio, poručio je večeras u Nišu jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas
  • On je kazao da je podrska Aleksandru Vučiću najmanja u poslednjih sedam godina, a da je samo od početka ovih protesta izgubio pet odsto glasova
  • Glumac Branislav Lečić je pozvao građane da dođu na veliki protest 13. aprila u Beogradu i rekao da će se tada znati kakva je dalja taktika protesta
  • Lečić je kazao da je ovaj građanski pritisak na Vučića iznenadio sve, a posebno Vučića, koji je „potpuno uplašen od nas, kao i svaki autoritarac“
  • On je dodao da je premijer Srbije Zoran Đinđić i ubijen da bi sadašnjem „ološu bilo dozvoljeno da nas ponižava i pljačka“ i da ga je „taj ološ i ubio“

  Svima je već jasno da je Vučić završio svoju političku priču u Srbiji, da je gotov i da više neće moći da radi ono što je do sada radio, poručio je večeras jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas na 12. građanskom protestu „Niš bez straha“, koji je deo protesta „1 od 5 miliona“.

  On je kazao da je podrška Aleksandru Vučiću najmanja u poslednjih sedam godina, a da je samo od početka ovih protesta izgubio pet odsto glasova.

  Pred nekoliko stotina okupljenih na centralnom gradskom trgu, Đilas je kazao da učesnici protesta ne žele zemlju u kojoj se ljudi zapošljavaju da bi motali kablove za platu od 200 evra ili gledaju kako da iz nje što pre pobegnu, već zemlju u kojoj je minimalna plata 350 evra, a većina pristojno zarađuje, pravi porodice i ostaje ovde. On je kazao da  je iz Srbije 2011. godine otišlo 13 hiljada ljudi, a prošle godine, posle sedam godina Vučićevog „blagostanja“- skoro 100 hiljada.

  – Bez obzira na sve sto mislim o Aleksandru Vučiću, a svaki svoj govor započinjem rečima da većeg lažova nije bilo u istoriji Srbije, i sve laži koje iznosi o meni iz dana u dan, ako se najave da će u Srbiju doći Folksvagen ispostave kao tačne, obećavam da ću mu lično čestitati zbog toga- rekao je Đilas.

  On je rekao da je ideja učesnika protesta i SzS- Srbija u kojoj se živi bolje i u kojoj se građani ne dele na patriote i nepatriote ili po tome kako su glasali.

  Prema njegovim rečima, takvu podelu građana i nasilje koje je prati izaziva vlast, a to kasnije pripisuje učesnicima protesta i opoziciji.

  Glumac Branislav Lečić je na početku govora, u gradu Filmskih susreta, predsedniku Srbije simbolično dodelio Gran pri za najbolju ulogu i glavno glumačko ostvarenje, nazivajući ga u obrazloženju i „najboljim studentom prava u univerzumu i najboljim opsenarom u istoriji Srbije“.

  Lečić je kazao da su Vučićeve namere jasne- da građane pretvori u puke podanike i opljačka sve što može, a da to čini kroz govor mržnje i podelu naroda na „naše i njihove“.

  Prema njegovoj oceni, građani danas ne „ratuju“ protiv Vučića, koji je manje ili više nevažan, niti vode običnu političku bitku za demokratsko društvo sa jakim institucijama, već vode rat sami sa sobom, odnosno sa svojim kukavičlukom, spremnošču da budu korumpirani i da mirno gledaju isred sebe one koji su gori od njih.

  – Oni žele da budemo pognute glave i nestanemo u sopstvenom anusu od straha. Ali, neće im uspeti. Pobedicemo ako verujemo i ako budemo uporni. Videćete 13. aprila, kada se svi okupimo u Beogradu, kakva je taktika. Tada ćemo znati šta dalje- rekao je Lečić.

  On je dodao da je  ovaj građanski pritisak na Vučića iznenadio sve, a posebno Vučića.

  -On je potpuno uplašen od nas, kao i svaki autoritarac- kazao je.

  Pokazujući majicu sa likom ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića koju je nosio ispod jakne, Lečić je ocenio da je Đinđić i ubijen da bi sadašnjem „ološu bilo dozvoljeno da nas ponižava i pljačka“.

  – On ga je i ubio- rekao je Lečić, ali i dodao da je Đinđić podneo krvnu žrtvu da bi pokazao da postoji i drugačija Srbija, sa strategijom pobede i društvom u kojem će se ceniti sposobnost, rad i talenat.

  Nakon okupljanja na trgu, građani su otišli u protesnu šetnju do dopisništva RTS-a, gde su izlepili nalepnice sa porukama „Cenzurisano“ i „Vidite li nas?“. Kada su prolazili pored zgrade Opštinskog i Okružnog suda skandirali su „Lopovi“.

  Sledeći protest, koji inače organizuje Pokret mladih „Za Niš bez straha“,  zakazan je za petak 5. april.


  PROTESTI VEČERAS U VIŠE OD 20 GRADOVA
  Protesti „1 od 5 miliona“ večeras su održani u više od 20 gradova u Srbiji. Osim u Nišu protesti su održani u Novom Sadu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Žitorađi, Vršcu, Leskovcu, Lebanu, Vlasotincu, Prokuplju, Pirotu, Babušnici, Kruševcu, Šapcu, Pećincima, Užicu, Vranju, Valjevu, Pančevu, Zaječaru, Kikindi…

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi