More

  DVANAESTA SLOBODNA ZONA U NIŠU: OGROMNI DUGOVI JAVNIH KOMUNALNIH PREDUZEĆA MOGU DA “POTOPE” GRAD NIŠ

  • Gradonačelnik (Darko Bulatović) je na poslednjoj sednici Skupštine grada kazao da se Grad Niš nije zadužio ni dinar, ali nije rekao da su se zato gradska javna i javna komunalna preduzeća zadužila do guše, i da te dugove pokriva Grad, rekao je član Predsedništva Stranke slobode i pravde Branislav Jovanović
  • Jovanović je kazao da su “skoro na svakoj sednici Skupštine grada na dnevnom redu budžetska davanja javnim i javnim komunalnim preduzećima za pokrivanje dugova” 
  • Dejan Ilić, predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ za jug Srbije, dodao je da se u javnom komunalnom sektoru stalno povećava broj zaposlenih, i to isključivo po partijskom kriterijumu, uz ocenu da je partokratija u Nišu dovedena do “savršenstva”
  • Kad god neko treba da se zaposli, od najobičnijeg komunalca koji na ulici skuplja otpad pa nadalje, ne gleda se samo da li je član vladajuće stranke, već i koliko je učestvovao u stranačkim akcijama ili koliko puta je bio na mitinzima podrške Aleksandru Vučiću, kazao je Ilić

  Član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Branislav Jovanović rekao je večeras u Nišu da je stanje u niškim javnim komunalnim preduzećima u toj meri katastrofalno da bi “moglo finansijski da potopi Grad”, a da Grad “pokriva” njihove gubitke i korupciju jer im “sprema privatizaciju”.

  – Gradonačelnik (Darko Bulatović) je na poslednjoj sednici Skupštine grada kazao da se Grad Niš nije zadužio ni dinar, ali nije kazao da su se zato gradska javna i javna komunalna preduzeća zadužila do guše, i da te dugove pokriva Grad. Na skoro svakoj sednici Skupštine grada su na dnevnom redu budžetska davanja javnim i javnim komunalnim preduzećima za pokrivanje dugova- kazao je Jovanović na 12. Niškoj zoni slobode. 

  On je dodao da pri tom “do sada niko nije odgovarao za te dubioze i javašluk, što budi ozbiljnu sumnju u korupciju”.

  – Cilj takvog ponašanja Grada je predstojeća privatizacija tih preduzeća- kazao je on.

  Jovanović je precizirao da Grad duguje JKP Mediani  400 miliona dinara, a da je to komunalno preduzeće za novu opremu moralo da uzme kredit, tako da njegov ukupni dug sada iznosi “oko 1,5 miliona evra”.

  Prema njegovim rečima, Gradska toplana “nije mogla da uzme kredit za remont jer je već pod velikim kreditima”, ne gradi nove toplovode, a u poslednje vreme se retko koja zgrada priključuje na daljinsko grejanje, pa je nagomilane probleme ovih dana pokušala da reši ulaskom u javno- privatno partnerstvo.

  Podsetio je da je Skupština grada nedavno donela i odluke o izdvajanju 25 miliona dinara za JKP Tržnica, kao i ukupno 76 miliona dinara za Dečiju ustanovu “Pčelica”. Dečije odmaralište Divljana je uništeno zbog dugova u koje je zapalo, pa će Grad uskoro morati da rešava i taj problem, rekao je.

  foto: Savez za Srbiju

  Dejan Ilić, predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ za jug Srbije, dodao je da se radnicima u javnom komunalnom sektoru smanjuju zarade jer se stalno povećava broj zaposlenih, a ukupna masa za plate ostaje ista.

  – Pri tom se ne zapošljavaju ljudi po kriterijumu stručnosti već isključivo partijski ljudi. Partokratija u Nišu je dovedena do “savršenstva”. Kad god neko treba da se zaposli, od najobičnijeg komunalca koji na ulici skuplja otpad pa nadalje, ne gleda se samo da li je član vladajuće stranke, već i koliko je učestvovao u stranačkim akcijama ili koliko puta je bio na mitinzima podrške Aleksandru Vučiću, bilo državnim ili stranačkim- kazao je Ilić.

  On je rekao da za to vreme niška javna komunalna preduzeća, koja su gubitaši, funkcionišu tako što su “jedni drugima žiranti pri podizanju novih kredita”. Takva zaduživanja u krajnjem plaćaju potrošači kroz cene komunalnih usluga.

  Prema njegovoj oceni, jedino rešenje za izuzetno loše stanje u javnom komunalnom sektoru je ozbiljno restruktuiranje tih preuzeća.

  foto: Savez za Srbiju

  Nišku zonu slobode organizuju Savez za Srbiju (SzS), Pokret slobodnih građana, Nova stranka, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“.

  U niškom SzS su Demokratska stranka, SSP, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i  sindikat  „Sloga“.


  PROTEST “1 OD 5 MILIONA” U BEOGRADU: BOJKOT IZBORA, NEMA PREGOVORA SA VUČIĆEM

  U Beogradu je večeras održan 37. protest “1 od 5 miliona”.

  Iako nije bilo najavljeno da će protestna šetnja proći pored Predsedništva Srbije, kolona građana je mimo najavljene rute ipak tuda prošetala.

  Zgradu je obezbeđivalo šest pripadnica vojne jedinice „Kobre“.

  Oko zgrade Predsedništva učesnici protesta raširili su, po zemlji, panoe na kojima su ispisanje 42 preporuke za slobodne i fer izbore. Kod predsedništva su upaljene i baklje, a građani su uzvikivali „Vučiću lopove“ , „Uhapsite Vučića“, „Čuvajte se Jutke“…

  Oni su, nakon ostavljanja ovakvih poruka, nastavili ka zgradi Radio televiziji Srbije, a protest je završen na Trgu Nikole Pašić ispred Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

  Demonstranti su ispred te zgrade pozdravili direktorku Kanala 9 Maju Pavlović koja već šesti dan štrajkuje glađu. Fotografisali su se sa njom i uputili joj reči podrške „do pobede“.

  Sa protesta je prethodno, jedan od njegovih organizatora, Srđan Marković, pozvao na bojkot predstojećih izbora, zakazanih za proleće i rekao da nema pregovora i okruglih stolova sa predsednikom Srpske napredne stranke i države Aleksandrom Vučićem.

  – Izbori će izgledati kao kad su nas tukli u subotu ispred zgrade Predsedništva- rekao je Marković, podsetivši na događaje tokom prethodnog protesta “1 od 5 miliona”.

  Marković je poručio Vučiću da nema potrebe da se plaši „jer ga niko neće tući“. On je rekao da je Vučić „uzurpirao vlast, bojkotuje zdrav razum, bojkotuje sve nas i zato nema pregovora ni okruglih stolova jer mi volimo Srbiju“.

  Prema njegovim rečima, u ovakvoj atmosferi u društvu nije moguće da postoje fer izbori.

  – Razotkrićemo sve laži i prevare i za sve lopovluke ćete ići u zatvor, tako će se u Srbiji početi da se vrednuje profesionalizam“- rekao je on.

  Organizatori protesta saopštili su da je današnje okupljanje posvećeno borbi protiv nasilja i prebijanja nesitomišljenika vlasti, rodne ravnopravnosti ali i ponižavanja vojske koje sprovodi Vučić.

  Oni su podsetili da su Markovića prošle subote „pripadnici Kobri udarili i prebacili preko ograde ispred zgrade Predsedništva“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi