More

  DVA DANA „TAJNE“ MEĐUNARODNE VEŽBE U SRPSKO- RUSKOM HUMANITARNOM CENTRU U NIŠU

  • Međunarodna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija „Srbija 2019“, koja će trajati tri dana, počela je juče u Rusko- srpskom humanitarnom centru u Nišu
  • Prema dostupnim podacima, mediji su pozvani da isprate samo sutrašnje zatvaranje ove međunarodne vežbe na Bovanskom jezeru kod Aleksinca i na Trgu kralja Milana u Nišu
  • Prisustvo novinara na vežbi „Srbija 2019“ nije bilo poželjno juče i danas, niti su mediji obavešteni o mestu, vremenu i sadržaju vežbe tokom ova dva dana
  • Umesto toga, na veb sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije juče je objavljeno saopštenje o prvom danu vežbe, kao i fotografije vežbe iz Srpsko- ruskog humanitarnog centra

  Međunarodna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija „Srbija 2019“, koja će trajati tri dana, počela je juče u Rusko- srpskom humanitarnom centru u Nišu.

  Prema dostupnim podacima, mediji su pozvani da isprate samo sutrašnje zatvaranje ove međunarodne vežbe, u 11 časova na Bovanskom jezeru kod Aleksinca i u 16 časova na Trgu kralja Milana u Nišu.

  Prisustvo novinara na vežbi „Srbija 2019“ nije bilo poželjno juče i danas, niti su mediji obavešteni o mestu, vremenu i sadržaju vežbe tokom ta dva dana.

  Umesto toga, na veb sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije juče je objavljeno saopštenje o prvom danu vežbe, kao i fotografije vežbe iz Srpsko- ruskog humanitarnog centra.

  U najavama događaja na sajtu MUP-a nalazi se informacija da će sutra ceremoniji zatvaranja međunarodne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „Srbija 2019“ na Trgu kralja Milana u Nišu prisustvovati srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Jevgenij Ziničev.

  Oni će istoga dana prisustvovati i pokaznoj vežbi na Bovanskom jezeru u opštini Aleksinac, piše u najavi.

  Međunarodnu vežbu organizuju srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i rusko Ministarstvo za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda.

  Osim predstavnika Srbije i Rusije, učesnici trodnevne vežbe biće i spasilački timovi iz Turske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Kube, kao i pripadnici Rusko-jermenskog humanitarnog centra.

  – Tokom vežbe spasilački timovi imaće priliku da provežbavaju združeni odgovor u cilju otklanjanja posledica razornog zemljotresa i pratećih opasnosti. Cilj ove vežbe je razvijanje kapaciteta za odgovor i uklanjanje posledica vanrednih situacija, uz angažovanje specijalističkih timova i korišćenje specijalne spasilačke opreme i vazduhoplova- piše u najavi MUP-a.

  U saopštenju MUP-a o prvom danu vežbe navodi se da su prvu pokaznu vežbu izveli pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

  Početku su prisustvovali zamenik ministra za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Rusije Aleksandar Čuprijan i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Milosav Miličković.

  – Drago mi je da su se našem pozivu odazvali i predstavnici Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Madjarske, Turske, Kube i Rusko-jermenskog humanitarnog centra- rekao je on, podsećajući da su „mnogi od njih  prethodnih godina kada su nas zadesile vanredne situacije, nesebično pomagali građanima Srbije“.

  Pominjući poplave 2014. godine u Srbiji, Miličković je rekao da je to bio period „do tada neviđenog angažovanja celokupnih domaćih ljudskih i materijalnih kapaciteta, uz veliku podršku inostranih spasilačkih timova“.

  Zamenik ministra za civilnu odbrane i vanredne situacije Rusije Čuprijan je istakao da „Ministarstvo za vanredne situacije Rusije ima ogromno iskustvo u saniranju posledica vanrednih situacija u raznim zemljama i s velikim zadovoljstvom smo spremni da s vama podelimo naše iskustvo“, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi