More

  DUŠAN OSTOJIĆ: POVLAČIM SE I IZ GRAĐANSKOG AKTIVIZMA I IZ NOVINARSTVA

  • Odlučio sam da se povučem ne toliko zbog straha, koliko zbog toga što sam sve manje motivisan da se stalno borim za opšte dobro dok moji sugrađani već godinama uglavnom sede skrštenih ruku, rekao je Dušan Ostojić, građanski aktivista i urednik portala Aleksinac.net, kome je krajem maja zapaljen automobil
  • Ostojić je za dnevni list Danas kazao da izvršioca paljevine ne poznaje, ali da je nalogodavac paljevine M.K. (46), otac I. K. (22) koji je osumnjičen za pokušaj ubistva rukometnog trenera  Nenada Đurića (36), a koje su Aleksinac.net i on „javno osvetlili i informacije dostavili i drugim medijima“
  • Pomalo sam uplašen, posebno zbog porodice, jer je reč o ljudima bliskim kriminalnom miljeu, ali sam najviše rezigniran i pitam se  koliko uopšte potpuno pasivni građani zavređuju da se neko maksimalno angažuje za javni interes i njihovo dobro, rekao je on
  • Policija je krajem ove sedmice saopštila da je uhapsila M.K. i odredila mu pritovor od 30 dana, nakon što je prethodno privela M.M, kome u utorak 18. juna pritvor ističe
  foto: privatna arhiva

  Odlučio sam da se povučem iz građanskog aktivizma i novinarstva ne toliko zbog straha, već pre svega zbog toga što sam sve manje motivisan da se stalno borim za opšte dobro dok moji sugrađani već godinama uglavnom  sede skrštenih ruku, rekao je Dušan Ostojić, građanski aktivista i urednik portala Aleksinac.net, kome je krajem maja zapaljen automobil.

  Policija je krajem ove sedmice saopštila da je uhapsila „nalogodavca“ ove paljevine, Aleksinčanina M.K. (46), zbog sumnje da je naveo M.M. (25) da zapali Ostojićev automobil, na osnovu novčanog duga koji je M.M. imao prema njemu. Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu ga je osumnjičilo za podstrekavanje u izvršenju krivičnog dela i odredilo mu pritvor od 30 dana.

  Prethodno je uhapšen i M.M., koji se sumnjiči da je izvršio krivično delo izazivanja opšte opasnosti tako što je razbio staklo, u unutrašnjost vozila sipao benzin, a potom sve zapalio. On bi iz protvora trealo da izađe u utorak 18. juna.

  Ostojić je kazao da izvršioca paljevine ne poznaje, ali da je nalogodavac otac mladića I. K. (22) koji je osumnjičen za pokušaj ubistva rukometnog trenera  Nenada Đurića (36), a koje su Aleksinac.net i on „javno osvetlili i informacije dostavili i drugim medijima“.

  – Motiv za paljevinu atomobila mogla bi biti osveta, ali i „maskiranje“ puštanja iz pritvora I.K. paljevinom mog automobila, kako se javnost ne bi opet intenzivno bavila pokušajem ubistva trenera. U slučajevima koji su medijski aktuelni po pravilu se osumnjičenima određuje duži pritvor ili se oni teže puštaju iz njega, a javnost postavlja brojna pitanja- rekao je Ostzojić za list Danas.

  On je kazao da je „zatečen imenom nalogodavca jer je mislio da da paljevina ima veze sa njegovom poslednjom građansko- medijskom akcijom, protiv protivpravne i štetočinske seče drvoreda u centru Aleksinca.

  – Pomalo sam uplašen, posebno zbog porodice, jer je reč o ljudima bliskim kriminalnom miljeu. Ostaje mi da se nadam da će institucije raditi svoj posao- kazao je on.

  Ostojić je dodao da je, ipak, najviše „rezigniran“ i da se pita „koliko građani opšte zavređuju da se neko maksimalno angažuje za javni interes i njihovo dobro“.

  – Kampanju protiv seče drvoreda u centru Aleksinca na fejsbuku je podržalo 12.000 ljudi, a na protestu se pojavilo samo nas osmoro. Svi ostali su  „imali obaveze“, „zavise od države“ ili „imaju porodicu“- kao da se sve to ne može odnositi i na mene- rekao je on.

  On je kazao da i za ostale akcije ili istraživanja- od neporavilnog trošenja opštinskog budžeta, do ukazivanja na brojne nepravilnosti u raznim oblastima, nije bilo podrške, već pitanja: „što se time baviš i i šta će ti sve to?“.

  Tek kada se njegovim sugrađanima desi lični problem od strane institucija, zovu i Aleksinac.net i njega da na to ukažu.

  – A posle svega, na izborima, Srpska napredna stranka odnese ubedljivu pobedu, a naša opcija ne pređe ni cenzus- kazao je on.


  PRIVREMENO?

  Dušan Ostojić je dodao da je njegova odluka o povlačenju iz građanskog aktivizma i novinarstva, ipak- privremena.

  Prema njegovim rečima, portal Aleksinac.net neće biti ugašen već „prebačen“ na druge ljude, koji se neće baviti istraživačkim novinarstvom već „lakšim temama“.

  Ukoliko se situacija u društvu, medijima, Aleksincu i njegovom okruženju bude promenila, moguće je da će se on opet aktivirati, za „opšte dobro“, kazao je on.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi