More

  DRUGI PROTEST “1 OD 5 MILIONA” U NIŠU: PREDLOG DA SE SVI ZAHTEVI SVEDU NA JEDAN- OSTAVKA VUČIĆA

  • Zoran Jovanović, upravnik departmana za novinarstvo i komunikologiju Filozofskog fakulteta u Nišu, predložio je da se svi zahtevi od večeras svedu samo na jedan- neopoziva i momentalna ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića
  • Rade Rašović, nekadašnji sindikalni lider u JKP “Gorica” koji je dobio otkaz nakon što je ukazivao na zloupotrebe menadžmenta, zamolio je okupljene suprotno- da prošire svoje zahteve i na “rasvetljavanje orgaizovanog kriminala u Gorici i krivičnu odgovornost gradonačelnika Darka Bulatovića i menadžmenta preduzeća”
  • Novinar Srđan Škoro je kazao da je Vučić od Srbije napravio “privatnu prćiju u kojoj on, njegov brat i drugari kradu i lažu” i da niko normalan neće izaći na nedemokratske i nefer izbore koje on raspisuje
  • Na ovom, drugom po redu protestu, ponovljeno je devet lokalnih zahteva sa prvog protesta
  • Na trgu se okupilo oko dve hiljade ljudi, što je manje nego na prethodnom protestu

  Predlažem da sve naše zahteve od večeras svedemo samo na jedan- neopoziva i momentalna ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je večeras Zoran Jovanović, upravnik departmana za novinarstvo i komunikologiju Filozofskog fakulteta u Nišu.

  Prdlog je izazvao buran aplauz učesnika protesta „Stop teroru- za Niš bez straha“, koji je deo protesta “1 od 5 miliona” koji se održavaju u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

  Pred oko dve hiljade ljudi, okupljenih na centralnom gradskom trgu, Jovanović je kazao da su mnoge njegove kolege “obolele od virusa 90.tih”, a da je od tog virusa obolela i cela Srbija, pre svega zbog toga što nije bilo lustracije.

  – Umesto da mnogi koji su sada na vlasti kroz lustraciju odu u podrume istorije, demokratske snage su ih oživele, a ko sa đavolima tikve sadi, ne prolazi dobro- kazao je.

  On je dodao da sa lažnim diplomama, nasrtajima na nezavisno pravosuđe i zarobljenim medijima Srbija ne može u Evropu, ocenjući da pripadnici aktuelne vlasti  “nisu dostojni da budu ni konjušari predsedniku”, a kamoli da upravljaju zemljom.

  Rade Rašović, nekadašnji sindikalni lider i član gradske Radne grupe za kontrolu poslovanja niškog pogrebnog preduzeća „Gorica“, koji je dobio otkaz nakon što je godinama ukazivao na zloupotrebe menadžmenta, među kojima su i sahranjivanje socijalnih slučajeva u sanducima od dasaka ili raspadanje leševa zbog neispravnih hladnjača, zamolio je okupljene suprotno od Jovanovića- da prošire svoje zahteve.

  – Molim vas da zahtevate da se otkrije organizovani kriminal u “Gorici”, kroz koji je nestalo pola milijarde dinara naših građana, kao  da se utvrdi krivična odgovornost gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i menadžmenta “Gorice”. Mi iz Radne grupe smo gradonačelniku dostavili dokaze o tom kriminalu na 270 strana, a sve što je on uradio je da je “obezbedio” otkaz za mene i kolege koje su ukazivale na zloupotrebe- kazao je Rašović.

  Novinar Srđan Škoro je kazao da je Vučić od Srbije napravio “privatnu prćiju u kojoj on, njegov brat i drugari kradu i lažu”, i da mu “ni stotinu Putina” neće pomoći da ostane na vlasti, jer ga dobar deo naroda neće. On je rekao da je Srbija ustala i da se ne da zaustaviti, navodeći da se protesti organizuju u 14 gradova, a da će ih sledeće sedmice biti u 20.

  – Neka on raspisuje izbore sam sa sobom, i neka na te izbore izađe on, njegov brat i drugari.  Na izbore pod ovakvim uslovima niko normalan neće izaći. Izaći ćemo tek kada građani budu mogli slobodno da biraju, a mediji budu slobodni- kazao je Škoro.

  Na protestu su ponovo zahtevane ostavke  ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića, vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava gradu Nišu nad aerodromom „Konstantin Veliki“, „Jugoistokom“ i  Regionalnom privrednom komorom, kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine od strane javnih izvršitelja i isključenja struje socijalno ugroženim građanima.

  Zatraženo je i rasvetljavanje serije noćnih paljevina automobila u Nišu, obezbeđivanje svih pružnih prelaza, „oslobađanje zarobljenih medija“ i formiranje regionalnog javnog servisa u Nišu. Sledeći protest, treći po redu, najavljen je za petak 25. januar.


  “GOTOV JE”

  Nakon okupljanja na trgu, učesnici protesta su otišli u šetnju širim centrom grada. Nosili su transparente “Ovo je bre naš grad”, “Botov je”, “Gotov je. Nas je ipak više”, “Vučiću bedniče nećemo sendviče”, “Isključi TV uključi mozak”, “Da li radnička suza ima roditelja”, “Zarade hoćemo, izvršitelje nećemo”, “Vi idite mi ostajemo”, “Hoćemo lice ubice (Pravda za Olivera)”, “Dogodine u Prizrenu”…

  Skandiralo se uobičajeno “Vučiću p….u”, “Vučiću lopove”, “Lopovi”, “Ostavke” i “Motke”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi