More

  DRUGA „ZONA SLOBODE“ U NIŠU: PROTIV „MEDIJSKOG MRAKA“ I „TERORA NAD OPOZICIJOM“

  • Predsednik niškog Incijativnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Branislav Jovanović je kazao da su opoziciji od kraja prošle godine, kada je vlast obelodanila da će za medije izdvojiti skoro 100 miliona dinara, zatvorena vrata na svim lokalnim televizijama
  • Jovanović je kazao da opozicija ne može da dobije niti jedan gradski prostor za održavanje svojih skupova zbog čega je „prinuđena da ih organizuje po hotelima“
  • On je precizirao da SSP poslednjih meseci nije mogla da dobije prostor za skup ni u Skupštini grada, a ni u mesnim kancelarijama, gde im je rečeno da „nema ko da im otvori prostorije jer su radnici pomrli ili otišli u penziju“
  • Udružena opozicija Niš, koja obuhvata devet stranaka i pokreta, organizovaće 8. juna ispred Gradske kuće veliki građanski protest „Stop teroru – Za Niš bez straha“, kojim će obeležiti šest meseci od početka protesta „1 od 5 miliona“ i podsetiti na „sedam godina katastrofalne vlasti lokalne koalicije na čelu sa SNS“

  U Nišu je danas održana druga „Zona slobode“na kojoj je upozoreno na „medijski mrak“, kao i na „teror nad opozicijom“ u ovom gradu koji je, kako je rečeno, nekada bio „medijska republika“ i „svetionik demokratije“.

  Predsednik niškog Incijativnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Branislav Jovanović kazao je da za opoziciju od kraja prošle godine nema prostora ni na jednoj lokalnoj televiziji, kao i da ona ne može da dobije niti jedan gradski prostor za održavanje svojih skupova, zbog čega je „prinuđena da ih organizuje po hotelima“.

  Jovanović je najavio da će Udružena opozicija Niš, koja obuhvata devet stranaka i pokreta, ispred Gradske kuće 8. juna organizovati  veliki građanski protest „Stop teroru – Za Niš bez straha“, kojim će obeležiti šest meseci od početka protesta „1 od 5 miliona“ i podsetiti na „sedam godina katastrofalne vlasti lokalne koalicije na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS)“.

  – Tražimo pojavljivanje u lokalnim medijima srazmerno rezultatima koje smo imali na poslednjim lokalnim medijima. Nikada nećemo da pristanemo da izađemo na neke sledeće izbore bez slobodnih medija- kazao je danas Jovanović novinarima.

  On je podsetio da je iz budžeta grada Niša ove godine za medije izdvojeno skoro 100 miliona dinara, po čemu je Niš među rekorderima u Srbiji. Ovaj iznos nije konačan jer mediji dobijaju i novac pet gradskih opština, kao i javno- komunalnih preduzeća.

  – Ipak, lokalni mediji, uzuzev par portala, od kraja prošle godine, kada je vlast obelodanila kolika će sredstva biti izdvojena za medije, ne prate akcije opozicije, niti daju prostor opozicionim predstavnicima- kazao je on.

  Jovanović je dodao da SSP poslednjih meseci nije mogla da dobije prostor za održavanje svojih skupova ni u Skupštini grada, ni u mesnim kancelarijama, a ni u zgradi Simfonijskog orkestra, u kojoj se inače održavaju skupovi pod komercijalnim uslovima.

  – Početkom devedesetih, u vreme Miloševićeve Socijalističke partije Srbije, mi smo dobili celu kuću za osnivanje prve opozicione stranke, Srpskog pokreta obnove. Sada ne možemo da dobijemo ni sat vremena u mesnim kancelarijama. Rekli su nam da nema ko da nam otvori prostorije jer su im „radnici pomrli ili otišli u penziju“. Istovremeno, u tim istim kancelarijama SNS održava skupove bez ikakvih problema – kazao je on.

  Prva niška „Zona slobode“održana je prošle subote, 25. maja, takođe na platou ispred Tržnog centra „Kalča“.

  „Zone“ su, kako je rečeno, nastavak niškog građanskog protesta „1 od 5 miliona“, koji je organizovan svakog petka, od 11. januara do 19. aprila ove godine.


  ORGANIZATORI

  Organizatori „Zona slobode“ su niški Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, Nova stranka, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi