More

  DOGOVOR EKOLOŠKIH AKTIVISTA SA VUČIĆEM: ZABRANA MALIH HIDROELEKTRANA U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će Vladi Srbije predložiti da se donese odluka o zabrani izgradnje malih hidroelektrana (MHE) u zaštićenim prirodnim područjima, čime bi Srbija bila prva zemlja u Evropi koja je uradila tako nešto, rekao je profesor Ratko Ristić iz udruženja Odbranimo reke Stare planine, posle sastanka sa Vučićem
  • Ristić je najavio da će Vučić početkom novembra posetiti selo Rakita, gde se pravi MHE koja je izazvala nezadovoljstvo stanovništva i koja je „paradigma kršenja“ brojnih zakonskih propisa, kao i da će obići selo Temska
  • On je kazao da je na sastanku sa predsednikom Srbije donet i zaključak da se “pooštre procedure” koje se odnose na potrebnu dokumentaciju, sticanje uslova, davanje stručnih mišljenja i odobravanje projekata za izgradnju MHE
  • Ako država zaista hoće da rešava taj problem, ona može, inače ćemo imati Topli Do i Brus na sve strane, a to nikome ne treba i sa time se složio i Vučić, rekao je predsednik udruženja Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović
  • Ministar energetike Aleksandar Antić je kazao da će “inspekcije izaći i proveriti sve što se događalo u pojedinim slučajevima”, ali je dodao da je “Srbija pravna država” i  da “mora voditi računa i o imidžu prema investitorima”
  • Kabinet predsednika Srbije, neposredno posle sastanka, nije saopštio njegov sadržaj i zaključke

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će predložiti Vladi da se donese odluka o zabrani izgradnje malih hidroelektrana (MHE) u zaštićenim prirodnim područjima, čime bi Srbija bila prva zemlja u Evropi koja je uradila tako nešto, rekao je danas profesor Ratko Ristić iz udruženja Odbranimo reke Stare planine.

  Posle sastanka aktivista  iz tog udruženja sa Vučićem, Ristić je najavio da će on početkom novembra posetiti selo Rakita, gde se pravi MHE koja je izazvala nezadovoljstvo stanovništva i koja je, kako je rekao, „paradigma kršenja“ brojnih zakonskih propisa. On je dodao da će Vučić “tokom obilaska pirotskog okruga posetiti i selo Temska”.

  Prema njegovim rečima, na sastanku sa predsednikom Srbije donet je i zaključak da se “pooštre procedure” koje se odnose na sticanje uslova, davanje stručnih mišljenja, odobravanje projekata i potrebnu dokumentaciju za izgradnju MHE, kao i da se “pooštri” kontrola rada tih hidroelektrana.

  foto: Odbranimo reke Stare planine

  – Potrebno je uraditi analizu šta je to urađeno u skladu sa zakonom, da li postoje sve dozvole, uslovi i saglasnosti. Verujem da će biti obavljena kontrola onih objekata koji su već u izgradnji i pronađeno rešenje u narednom periodu- rekao je Ristić u razgovoru sa novinarima, a prenose agencije.

  On je kazao da je Vučić “dao podršku ideji da se napravi jedno kontrolno telo za ovakve projekte”.

  – Aleksandar Vučić je eksplicitno rekao da nema gradnje u zaštićenim područjima i da će to preporučiti Vladi, pa da se kroz Skupštinu to odmah zabrani. Što se tiče nezabranjenih područja, prekontrolisaće se sve procedure, postojeće, one u toku gradnje. Ovo je pozitivan sastanak sa kojeg imamo konkretan rezultat- precizirao je predsednik udruženja Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović.

  Jovanović je dodao da je pitao Vučića zašto niko ne sme da dođe u Rakitu, podsećajuči da je jedini političar koji je došao u Rakitu bio bugarski konzul.

  – On je obećao da će doći u Rakitu početkom novembra i u selo Temska, koje je interesantno zbog toga što tamo živi mnogo ljudi, i kako da ih tamo zadržimo, kao što u takvim prostorima žive ljudi u Italiji i „vrte milijarde- rekao je on.

  On je ocenio da za Rakitu postoje dva rešenja: ili da se vadi to “đubre” iz Rakitske reke, što je dokaz da ima pravne države, ili da to “đubre” ostane u reci, što znači da pravne države nema.

  – Ako država hoće da rešava taj problem, ona može, inače ćemo imati Topli Do i Brus na sve strane, a to nikome ne treba i sa time se složio i Vučić- rekao je Jovanović.

  Prema njegovim rečima, jedna od prvih stvari koja je rečena Vučiću je da njih niko za 2,5 godine nije hteo da primi, a da je poslednji sastanak bio sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem i ministrom  zaštite životne sredine Goranom Trivanom kada se rešavalo pitanje tunela do Zavojskog jezera 2016. godine.

  – Prvo što je predsednik od nas čuo bilo je pitanje zašto sa nama niko ne želi da razgovara, mislimo na institucije. Ovo nije mesto, mi smo ovaj problem do sada mogli da rešimo da su nas primili oni koji su ovo nadležni. To je pitanje za njih, zašto ljude ne pozivaju na razgovor, i zašto Vučić ovim mora da se bavi- rekao je Jovanović.

  Kabinet predsednika Srbije, neposredno posle sastanka, nije saopštio njegov sadržaj i zaključke.


  ANTIĆ: INSPEKCIJE ĆE SVE PROVERITI, ALI MORAMO DA POŠTUJEMO I INVESTITORE

  Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je učestvovao na sastanku, rekao je da je razgovor bio “konstruktivan, iskren i u razmeni argumenata se došlo do zajedničkih tačaka”. ­

  – Ovaj sastanak kod predsednika je korak napred u približavanju stavova nadležnih ministarstava, stručnih institucija i nevladinog sektora, kako to treba urediti u budućem periodu- rekao je Antić.

  On je kazao da ovo ministarstvo “čvrsto stoji iza stava da hidropotencijali treba da se stave u funkciju proizvodnje električne energije, jer su značajni, a hidroenergija ima najmanji negativan uticaj na klimatske promene u odnosu na sve ostale vidove energije”.

  – To mora biti uređen sistem koji mora da vodi računa o zaštiti prirode. Duboko verujem da ako se MHE grade u skladu sa pozitivnim propisima, imaju najmanji negativni uticaj na životnu sredinu- rekao je on, dodajući da je Srbija do sada  skromno koristila svoje hidropotencijale.

  On je najavio da će “inspekcije izaći i proveriti sve što se događalo u pojedinim slučajevima, i dokumentaciju i ispunjenje uslova”.

  – Ali, Srbija je pravna država, moramo voditi računa i o imidžu prema investitorima i ne možemo se ponašati vaninstitucionalno- zaključio je on.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi